Den 8 mars hyllar Länsteatern på Gotland Josefin Nilsson med en egen kväll i Visby. Systrarna Sisters hette den sista föreställningen som systrarna Marie och Josefin Nilsson gjorde tillsammans – på just Länsteatern. Vi frågade Thomas Sundström, teaterchef, om teaterns engagemang och betydelse.

Thomas Sundström, foto Anna Sundström

”Den åttonde mars hyllar Länsteatern på Gotland  sin vän och kollega Josefin Nilsson i Visby. Det sker i samband med att Josefins syster Marie Nilsson Lind ger ut sin och sin systers bok ”Josas Bok, Min Berättelse”.

Mycket har sagts om Josefins liv och gärning, inte minst om hennes tragiska och för tidiga bortgång. På många sätt fick hon själv det sista ordet i föreställningen Systrarna Sisters  2015 på Länsteatern i Visby. En förställning som handlade om livets svåra resor, men också var fylld av glädje, lust och att lyfta mot ljuset.

Vi är tacksamma att Länsteatern fick vara både inspiration, arena och produktionsplats för Josefin och Maries föreställning. Det var då, och inte senare, som Systrarna Sisters skulle se dagens ljus. Även om föreställningens framtida segertåg i övriga Sverige avbröts efter femtiotvå fullsatta kvällar i Visby har den fått en betydelse som är få scenkonstverk förunnat.

Detta beror naturligtvis på Josefins artisteri, Maries otroligt inkännande penna och inte minst de bägge systrarnas stora mod och konstnärliga mognad.

Eftersom denna text skrivs i Länsteatrarnas nyhetsbrev är det viktigt att lyfta fram något mer:

Systrarna Sisters hade aldrig blivit av utan en lokal länsteater som befann sig där Josefin och Marie levde. En teater som kände systrarna och som – bokstavligen – kunde stöta ihop med dom på ICA och övertala dom att återvända till scenen för att berätta sin historia.

Länsteatern på Gotland är inte bättre än någon annan länsteater i Sverige, någon stadsteater eller ens någon nationalscen. Men vi finns på Gotland. Liksom Dalateatern finns i Dalarna, Västanå finns i Värmland, Norrbottensteatern finns i Norrbotten och alla andra professionella scenkonsthus inom ”Länsteatrarna” så utgör vi en del av en kulturell infrastruktur för hela landet.

Systrarna Sisters Länsteatern /pressbild Foto Stig Hammarstedt

Länsteatern på Gotland, Systrarna Sisters, foto Stig Hammarstedt

Vår närvaro finns för de röster som för alltid, eller tillfälligt, befinner sig utanför storstadsregionerna och i medieskugga. Vi är avgörande för att fler och mer nyanserade bilder av vår verklighet speglas. En geografisk mångfald om man så vill. Denna mångfald bygger på närhet i produktionsledet till landets skilda regioner, något annat än turnerande föreställningar eller tillfälligt gästande projekt.

I detta ögonblick när vi förbereder oss för att än en gång lyfta Josefins konstnärliga gärning pågår det runt om i riket ett arbete med berättelser, uppsättningar och idéer som ännu inte nått den nationella medvetenheten. Utan dessa aktörer blir landet tystare, mer konformt och utan stora delar av sin historia. Utan röster som Länsteatern på Gotland hade Josefins ord försvunnit för alltid.”

Thomas Sundström
Regissör för Systrarna Sisters
Teaterchef på Gotland

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.