Den 8 mars hyllar Länsteatern på Gotland Josefin Nilsson med en egen kväll i Visby. Systrarna Sisters hette den sista föreställningen som systrarna Marie och Josefin Nilsson gjorde tillsammans – på just Länsteatern. Vi frågade Thomas Sundström, teaterchef, om teaterns engagemang och betydelse.

Thomas Sundström, foto Anna Sundström

”Den åttonde mars hyllar Länsteatern på Gotland  sin vän och kollega Josefin Nilsson i Visby. Det sker i samband med att Josefins syster Marie Nilsson Lind ger ut sin och sin systers bok ”Josas Bok, Min Berättelse”.

Mycket har sagts om Josefins liv och gärning, inte minst om hennes tragiska och för tidiga bortgång. På många sätt fick hon själv det sista ordet i föreställningen Systrarna Sisters  2015 på Länsteatern i Visby. En förställning som handlade om livets svåra resor, men också var fylld av glädje, lust och att lyfta mot ljuset.

Vi är tacksamma att Länsteatern fick vara både inspiration, arena och produktionsplats för Josefin och Maries föreställning. Det var då, och inte senare, som Systrarna Sisters skulle se dagens ljus. Även om föreställningens framtida segertåg i övriga Sverige avbröts efter femtiotvå fullsatta kvällar i Visby har den fått en betydelse som är få scenkonstverk förunnat.

Detta beror naturligtvis på Josefins artisteri, Maries otroligt inkännande penna och inte minst de bägge systrarnas stora mod och konstnärliga mognad.

Eftersom denna text skrivs i Länsteatrarnas nyhetsbrev är det viktigt att lyfta fram något mer:

Systrarna Sisters hade aldrig blivit av utan en lokal länsteater som befann sig där Josefin och Marie levde. En teater som kände systrarna och som – bokstavligen – kunde stöta ihop med dom på ICA och övertala dom att återvända till scenen för att berätta sin historia.

Länsteatern på Gotland är inte bättre än någon annan länsteater i Sverige, någon stadsteater eller ens någon nationalscen. Men vi finns på Gotland. Liksom Dalateatern finns i Dalarna, Västanå finns i Värmland, Norrbottensteatern finns i Norrbotten och alla andra professionella scenkonsthus inom ”Länsteatrarna” så utgör vi en del av en kulturell infrastruktur för hela landet.

Systrarna Sisters Länsteatern /pressbild Foto Stig Hammarstedt

Länsteatern på Gotland, Systrarna Sisters, foto Stig Hammarstedt

Vår närvaro finns för de röster som för alltid, eller tillfälligt, befinner sig utanför storstadsregionerna och i medieskugga. Vi är avgörande för att fler och mer nyanserade bilder av vår verklighet speglas. En geografisk mångfald om man så vill. Denna mångfald bygger på närhet i produktionsledet till landets skilda regioner, något annat än turnerande föreställningar eller tillfälligt gästande projekt.

I detta ögonblick när vi förbereder oss för att än en gång lyfta Josefins konstnärliga gärning pågår det runt om i riket ett arbete med berättelser, uppsättningar och idéer som ännu inte nått den nationella medvetenheten. Utan dessa aktörer blir landet tystare, mer konformt och utan stora delar av sin historia. Utan röster som Länsteatern på Gotland hade Josefins ord försvunnit för alltid.”

Thomas Sundström
Regissör för Systrarna Sisters
Teaterchef på Gotland

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.