Dansföreställningen Djurens karneval är ett samarbete mellan fem institutioner i södra Sverige; Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Smålands Musik & Teater/Kulturhuset Spira, Rum för Dans och Skånes Dansteater. Föreställningen riktar sig till barn 9-11 år och bygger på det kända musikstycket Le carnaval des animaux av Camille Saint-Saëns. Koreograf är Marcos Morau. Den 29 februari hade föreställningen premiär i Falkenberg och ger sig nu ut på en omfattande turné och möter uppemot 10 000 barn i publiken, på skolföreställningar och offentliga föreställningar.

Daniel Rylander, teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater berättar om samarbetet som började redan 2016:

Daniel Rylander, teaterchef Byteatern Kalmar Länsteater, foto Jonas Jörneberg

”- Det här samarbetet är slutpunkten på ett större utvecklingsprojekt som finansierats av Kulturrådet och de sex sydligaste regionerna (Halland, Skåne, Jönköping, Kronoberg, Blekinge och Kalmar) där syftet varit att undersöka olika samverkansmöjligheter på konstområdet modern dans. Vi från Byteatern Kalmar Länsteater ville gärna ge oss ut på den här utforskande resan då vi kunde se att vi både hade en del att lära men också erfarenheter att dela med oss av.

Att vi nu avslutar med att göra en stor samproduktion är mer som ett slags grädde på moset, men har också fungerat som ett sätt att hålla liv i engagemanget på något som tog sina första stapplande steg 2016. Det har varit en mycket berikande erfarenhet med övriga samarbetspartners; Skånes Dansteater, Rum för Dans i Halland, Smålands musik och teater (SPIRA) och Regionteatern Bleking Kronoberg

Samproduktioner har en hel del uppenbara nackdelar sett till krångliga för-produktionsprocesser och kommunikation – både rent geografiskt men också sett till arbetsplatskulturer, men det finns också många vinster. En uppenbar vinst gäller så klart vår publik som vi kan erbjuda något som vi i normalfallet inte gör: en nyproducerad dansföreställning för en yngre publik av stort format. Vår publik får på det här sättet möta dansare av internationell klass och att kunna erbjuda dem det hemma på deras egen teater i Kalmar känns minst sagt lyxigt. Koreografen Marcos Morau gör här sin första dansföreställning för barn.

En annan tydlig vinst med den här typen av samproduktion är att vi berikar varandra med kompetens vilket varit en bärande del genom hela projektets mångåriga historia där frågan ”hur brukar ni göra med det här?” varit återkommande. Vi som är experter i att skapa produktioner och turnera för den unga publiken kan här dela med oss av dessa erfarenheter till exempelvis Skånes dansteater som i normalfallet inte producerar scenkonst för barn och unga. Byteaterns ljussättare Joakim Engstrand ges här möjligheten att träffa nya kollegor under några månader  samt bidra med sin stora kunskap och erfarenhet som ljussättare till turnerande produktioner. Scenografi och kostym har tillverkats hos Byteatern Kalmar Länsteater och Regionteatern Blekinge Kronoberg som haft spännande möten med den spanska scenografen och kostymdesignerna Silvia Delagneau. Allt detta är mycket berikande och ett resultat av att vi gör den här samproduktionen.

Föreställningen vänder sig till barn 9-11 år och den spelar ett fåtal gånger offentligt. Vi på Byteatern hade enormt stort intresse från skolorna så vi prioriterade om och valde bort en offentlig föreställning för att kunna spela mer för skolor. För att fördjupa publikens upplevelse har vi ett omfattande program av workshops där pedagoger uppsöker varje klass som ska se föreställningen. Detta både för att väcka deras intresse och skapa en grund för en så fin och spännande upplevelse som möjligt när de ser den färdiga föreställningen. Totalt kommer närmare 10.000 barn i hela södra Sverige ha sett den här föreställningen när turnén är klar.

Och nu har vi lördag 29 feb haft en bejublad premiär i Falkenberg och ser mycket fram emot att bege oss ut på turné och låta föreställningen möta sin publik.”

Daniel Rylander, teaterchef Byteatern Kalmar Länsteater

—————————

TURNÉ (Offentliga föreställningar)
29 februari Falkhallen Falkenberg URPREMIÄR
21 mars Regionteatern Växjö
28 mars Lokstallarna Karlshamn
5 april Kulturhuset Spira Jönköping
25, 29 april & 6-10 maj Skånes Dansteater Malmö
22-23 maj Operaen Takkelloftet Köpenhamn

En särskild, pedagogisk programtidning och introduktionsfilmer på Youtube har skapats för att guida de unga åskådarna in i verket och danskonsten.

Läs mer här.

Se en trailer här.

Djurens karneval produceras av Danssamverkan Sydsverige på uppdrag av Regionsamverkan Sydsveriges kulturutskott. Medverkande institutioner: Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Kronoberg/Blekinge, Smålands Musik & Teater/Kulturhuset Spira, Rum för Dans och Skånes Dansteater.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.