Västerbottensteatern omorganiseras inför flytten in i det nya Kulturhuset i Skellefteå 2020. Teaterchef Fransesca Quartey väljer att fokusera helt på uppdraget som vd och regissören Bobo Lundén blir konstnärlig ledare för teatern i två år.

En  ny organisation har tagits fram på Västerbottensteatern för att ge  större möjligheter inför framtiden och flytten till det nya Kulturhuset i Skellefteå. Det nya kulturhuset (som sägs bli världens högsta träbyggnad!) uppförs mitt i stan och planeras stå klart våren 2020. Det kommer att bestå av flera scener, två gallerier och ett bibliotek och blir hem åt Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander. Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell. Läs mer om det nya Kulturhuset här.

Skellefteå Kulturhus, illustration White arkitekter

Fransesca Quartey, foto Patrick Degerman

Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, har utsett regissören Bobo Lundén till konstnärlig ledare på teatern på ett tvåårigt uppdrag. Bobos roll blir att leda Västerbottensteaterns teateravdelning och vara den som planerar och leder det konstnärliga arbetet. Han har de senaste åren fungerat som husregissör på Västerbottensteatern, och ser fram emot sitt nya uppdrag på institutionen.

– Jag har alltid haft höga ambitioner och mitt mål för Västerbottensteatern är att den ska ha Sveriges mest välmående och kreativa team, säger Bobo till Västerbottens-Kuriren (31 maj 2018)  apropå det nya uppdraget. Läs artikel i Västebottens-Kuriren här.

Bobo Lundén, foto teatern

Tidigare under året utsågs Robert Herrala till verksamhetschef för Nordiskt Berättarcentrum med bl.a. ansvar för den årliga Berättarfestivalen. Tillsammans med ungdomsavdelningen UngHästen där Malin Lundqvist är verksamhetschef utgör dessa tre avdelningar den inriktning och profilering som finns på teatern och som är i linje med teaterns verksamhetsidé – ”Västerbottensteatern vill genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på”.

Läs mer om Västerbottensteatern här.

Texten baseras på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.