Västerbottensteatern omorganiseras inför flytten in i det nya Kulturhuset i Skellefteå 2020. Teaterchef Fransesca Quartey väljer att fokusera helt på uppdraget som vd och regissören Bobo Lundén blir konstnärlig ledare för teatern i två år.

En  ny organisation har tagits fram på Västerbottensteatern för att ge  större möjligheter inför framtiden och flytten till det nya Kulturhuset i Skellefteå. Det nya kulturhuset (som sägs bli världens högsta träbyggnad!) uppförs mitt i stan och planeras stå klart våren 2020. Det kommer att bestå av flera scener, två gallerier och ett bibliotek och blir hem åt Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander. Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell. Läs mer om det nya Kulturhuset här.

Skellefteå Kulturhus, illustration White arkitekter

Fransesca Quartey, foto Patrick Degerman

Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, har utsett regissören Bobo Lundén till konstnärlig ledare på teatern på ett tvåårigt uppdrag. Bobos roll blir att leda Västerbottensteaterns teateravdelning och vara den som planerar och leder det konstnärliga arbetet. Han har de senaste åren fungerat som husregissör på Västerbottensteatern, och ser fram emot sitt nya uppdrag på institutionen.

– Jag har alltid haft höga ambitioner och mitt mål för Västerbottensteatern är att den ska ha Sveriges mest välmående och kreativa team, säger Bobo till Västerbottens-Kuriren (31 maj 2018)  apropå det nya uppdraget. Läs artikel i Västebottens-Kuriren här.

Bobo Lundén, foto teatern

Tidigare under året utsågs Robert Herrala till verksamhetschef för Nordiskt Berättarcentrum med bl.a. ansvar för den årliga Berättarfestivalen. Tillsammans med ungdomsavdelningen UngHästen där Malin Lundqvist är verksamhetschef utgör dessa tre avdelningar den inriktning och profilering som finns på teatern och som är i linje med teaterns verksamhetsidé – ”Västerbottensteatern vill genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på”.

Läs mer om Västerbottensteatern här.

Texten baseras på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.