Flera länsteatrar samarbetar med Riksteatern i projekt riktade mot barn och ungdom. LÄNK handlar om nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler och D.I.G. är ett projekt som syftar till att ge elever en möjlighet att påverka utbudet på landets scener. 

Norrbottensteatern,  Scenkonstbolaget, Dalateatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Regionteater Väst samarbetar med Riksteatern i LÄNK. LÄNK är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler (15-20 år). Riksteatern beställer pjäser av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem. Denna gång heter dramatikerna Anders Duus, Sofia Fredén, Christina Gottfridsson, Katori Hall, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Pjäserna spelas sedan på regionala teaterfestivaler inför en stor publik och ett antal utvalda uppsättningar framförs på LÄNKs Riksfestival som organiseras på Riksteatern i Stockholm i april. En antologi med de sex pjäserna släpps och avslutar LÄNK 2014.

Genom D.I.G. – Dramatik för grundskolan – får elever verktyg för läsning, reflektion och analys av texter skrivna för scen. Kunskaperna som utvecklas i projektet blir ett sätt för att elever att komma texter nära och en möjlighet att utveckla ett språk kring nyskriven dramatik. Målet med projektet är att ge medverkande elever möjlighet att delta i det Scenråd som Riksteatern etablerade redan hösten 2009. Idag finns scenråd i Sörmland, Halland och Skellefteå.  Scenråd består dels av elever som deltagit i D.I.G. och dels av professionella teaterarbetare samt konstnärlig ledning. Här förs text- och idédiskussioner om potentiella produktioner på länsteatrarna.  Under läsåret 2012/113 genomförs D.I.G. i Luleå, Skellefteå och Umeå. Scenråd genomförs i Skellefteå.

Både LÄNK och D.I.G. ingår i Skolscenen på Riksteatern som är ett nationellt initiativ för att öka interaktionen med elever och lärare och fördjupa kontakter med skådespelare, regissörer, manusförfattare och andra som arbetar med scenkonst i skolan.

Bilden ovan: Dramatik i grundskolan, foto Mikael Olsson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.