I juni 2015 åkte personal från Regionteater Väst till Europas fattigaste land Moldavien för att spela clownföreställningen Floare (som betyder blomma på moldaviska) för barn på barnhem, sjukhus och olika institutioner för gatubarn och barn med funktionsnedsättningar. Nu finns det en film av Alex Hinchcliffe om projektet där även clownerna och teamet delar med sig av sina upplevelser.

-Grejen är att få ungarna som ser den att skratta helt enkelt. En intensiv blitz av kärlek, säger Ulf Ökvist, scenograf.

Se filmen här

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffebeskuren

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

Konceptet följer det arbete som Clowner utan gränser gör runt om i hela världen men Regionteater Väst är den första svenska institutionsteatern som genomfört ett liknande projekt. Arbetet med föreställningen och framför allt mötet med barnen utmanade de medverkandes tankar och känslor, både på ett professionellt och personligt plan.

Idén till projektet kom från Pelle Hanæus, konstnärlig ledare på RTV. Han har arbetat med Clowner utan gränser i många år och gjort clownföreställningar i flyktingläger och på barnhem världen över.

– På dessa platser är de basala behoven för överlevnad uppfyllda, berättar han. Men att leva är inte bara att överleva. För att leva krävs möjlighet att skratta, leka, fantisera och känna hopp inför framtiden. En föreställning med mycket lek och skratt erbjuder en ventil i en tillvaro som kan kännas monoton och hopplös.

Floare
Koncept: Pelle Hanæus, Ulrika Kärrö, Nalle Laanela, Ulf Ökvist
Regi: Nalle Laanela
Scenografi: Ulf Ökvist
Kostym: Ulrika Kärrö
På Scen: Maurits Elvingsson, Anna Engberg, Michael Engberg, Rebecca Hayman, Ulrika Kärrö, Ellen Lion Siöö, Ulf Ökvist
Film av Alex Hinchcliffe

Läs mer om Floare

Regionteater Väst

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.