I juni 2015 åkte personal från Regionteater Väst till Europas fattigaste land Moldavien för att spela clownföreställningen Floare (som betyder blomma på moldaviska) för barn på barnhem, sjukhus och olika institutioner för gatubarn och barn med funktionsnedsättningar. Nu finns det en film av Alex Hinchcliffe om projektet där även clownerna och teamet delar med sig av sina upplevelser.

-Grejen är att få ungarna som ser den att skratta helt enkelt. En intensiv blitz av kärlek, säger Ulf Ökvist, scenograf.

Se filmen här

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffebeskuren

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

Konceptet följer det arbete som Clowner utan gränser gör runt om i hela världen men Regionteater Väst är den första svenska institutionsteatern som genomfört ett liknande projekt. Arbetet med föreställningen och framför allt mötet med barnen utmanade de medverkandes tankar och känslor, både på ett professionellt och personligt plan.

Idén till projektet kom från Pelle Hanæus, konstnärlig ledare på RTV. Han har arbetat med Clowner utan gränser i många år och gjort clownföreställningar i flyktingläger och på barnhem världen över.

– På dessa platser är de basala behoven för överlevnad uppfyllda, berättar han. Men att leva är inte bara att överleva. För att leva krävs möjlighet att skratta, leka, fantisera och känna hopp inför framtiden. En föreställning med mycket lek och skratt erbjuder en ventil i en tillvaro som kan kännas monoton och hopplös.

Floare
Koncept: Pelle Hanæus, Ulrika Kärrö, Nalle Laanela, Ulf Ökvist
Regi: Nalle Laanela
Scenografi: Ulf Ökvist
Kostym: Ulrika Kärrö
På Scen: Maurits Elvingsson, Anna Engberg, Michael Engberg, Rebecca Hayman, Ulrika Kärrö, Ellen Lion Siöö, Ulf Ökvist
Film av Alex Hinchcliffe

Läs mer om Floare

Regionteater Väst

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.