Challa Gustavsson är vd för Västerbottensteatern sedan i somras. Challa kommer närmast från en tjänst som administrativ chef för Dansens Hus i Stockholm. Men hon växte upp i en by i Västerbottens inland.

– Kultur är en nyckel till hållbar tillväxt, och det gäller förstås också här och nu. För att Skellefteå inte ska bli en ”fly-in-fly-out-plats” krävs inte bara bostäder, kollektivtrafik och förskolor, utan också scenkonst, konserter och konstmuseer, säger Challa Gustavsson.

Vi bad Challa skriva några rader om sig själv!

”Den samtida dansen är min väg in i scenkonsten. Under drygt åtta år har jag varit chef och ledare vid olika dansinstitutioner, först som verksamhetsledare hos koreografen Cristina Caprioli, och sedan under sju år som administrativ chef och teaterchef, på Dansens Hus i Stockholm.

Dans som scenkonst har för mig en direkthet och enkelhet, och jag förundras över hur dans ofta benämns som svårt och otillgängligt.  

Men såklart har jag också alltid uppskattat och blivit berörd av teater. Som uppvuxen i en by i Västerbottens inland var turnerande teater bland mina första scenkonstupplevelser. Ofta var det länsteatern som stod på scenen. När jag bodde i Skellefteå under gymnasietiden, var Västerbottensteatern och Riksteatern de som möjliggjorde att jag fick ta del av scenkonst.

Därför var det såklart extra roligt att i juli i år kliva in som vd för Västerbottensteatern. Så mycket har hänt i Skellefteå och Västerbotten under de nära tre decennier sedan jag bodde här sist, och ändå är staden och regionen bara i början av en utvecklingsresa.  

De stora moderna industriinvesteringarna skapar arbetstillfällen och framtidstro. Staden har formligen exploderat och om 20 år räknar kommunen med 30 000 nya invånare. Då är vi 100 000 Skellefteåbor.  

För en länsteater är det superspännande att befinna sig mitt i detta. Hur ska vi utvecklas för att vara relevanta för de som redan bor i länet och samtidigt för alla nya invånare som nu flyttar till Västerbotten från olika delar av världen? Vilken scenkonst ska vi erbjuda till de som inte ännu har svenskan som språk? Vi har redan jobbat fram en teaterföreställning som leker med språket och där svenskakunskaper inte är en förutsättning för att vara publik. Våra nystartade föreställningar med improvisationsteater på engelska är alla redan slutsålda.  

Kultur är en nyckel till hållbar tillväxt, och det gäller förstås också här och nu. För att Skellefteå inte ska bli en ”fly-in-fly-out-plats” krävs inte bara bostäder, kollektivtrafik och förskolor, utan också scenkonst, konserter och konstmuseer. Vårt nya kulturhus ”Sara” – döpt efter författaren Sara Lidman – är redan en självklarhet där det står mitt i staden.  

Västerbottensteatern är hela länets teater. Våra teaterföreställningar turnerar till Umeå, Vilhelmina, Lycksele och Dorotea, vår ungdomsavdelning UngHästen besöker skolor i länet och är även efterfrågade av kommuner utanför Västerbotten. Vår avdelning Nordiskt Berättarcentrum jobbar främjande i olika kommuner med berättande som scenkonst och pedagogisk metod. Men det är i det nybyggda Sara kulturhus som Västerbottensteatern har sitt nya hem och sin hemmascen.  

Sara kulturhus är hyllat och prisbelönt för sin arkitektur, klimatsmart byggt helt i trä. Men det som är viktigast för mig med huset är att vi är flera kulturaktörer som huserar här. Här kan teatern utveckla nya samarbeten med våra grannar Skellefteå stadsbibliotek, Skellefteå konsthall och Museum Anna Nordlander, MAN.  

Västerbotten är ett ”berättarnas län” och författare som Sara Lidman, Torgny Lindgren och P O Enquist har sina rötter här. Det är en tradition som är viktig för Västerbottensteatern och något vi använder som utgångspunkt när vi ser på vår samtid och vårt samhälle idag.

I januari 2023 har vår uppsättning av P O Enquists Musikanternas uttåg nypremiär i Skellefteå. Det kanske är ett tecken i tiden att en musikteaterföreställning om norrländska sågverksarbetare, arbetarrörelsen och väckelserörelsen i början av 1900-talet har blivit en publikfavorit 100 år senare när vi nu bygger nya fabriker som ska tillverka bilbatterier och koldioxidfritt stål.”

Challa Gustavsson, vd Västerbottensteatern

Foto: Anna Jutterdal.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.