Dans Spira Extended (DSE) har just haft premiär med verket Unbearable Pressure av den etablerade koreografen Nicole Neidert. DSE är ett kompani för nyutexamninerade dansare som startades på konstnärliga chefen Camilla Ekelöfs initiativ 2022. Här skriver hon om hur det har gått!

-Vi är inne på år 3, det sista året för projektet, säger Camilla. Nu arbetar vi för att permanenta ensemblen från 2025. Håll tummarna för oss!

”När jag tillträdde min tjänst i augusti 2020 som Konstnärlig chef Unga Spira och Dans identifierade jag Jönköpings Län som ett dansande län, men att dans som konstform inte riktigt fått fäste. Jag bestämde mig för att skriva en ansökan till Kulturrådet som blev beviljad. Och här är vi nu, inne på  vårt tredje år med en ny lika fantastisk ensemble som den förra och den dessförinnan. Men olik förstås. Fortfarande starka individer med ett eget konstnärskap som samtidigt har ett stort intresse att verka i ett kollektiv.

Dans Spira Extendend är en del av Smålands Musik och Teater-Kulturhuset Spira sedan 2022. Stöd för projektet kommer ifrån Kulturrådet genom regionalt utvecklingsbidrag, i nära samarbete med Värnamo kommun och Region Jönköpings Län. Under år 2 var Sparbanken Alfa, Gislaved och Habo kommun med som samarbetspartner och bidrog ekonomiskt. Vi är inne på år 3, det sista året för projektet. Nu arbetar vi för att permanenta ensemblen från 2025. Håll tummarna för oss!

DSE arbetar över kommungränserna, nära publiken genom residens, publikmöten, workshops, repetitioner, i nära samarbeta med dansutvecklarna på kommunal och regional nivå för att sprida konstformen. Vi anlitar fria utövare ifrån länet och nationellt i projektet, arbetar nära Kulturskolan och de estetiska gymnasierna. Erbjuder sommarworkshop för ett lågt pris så att alla kan delta. Våra produktioner ges i olika format så som klassrum, konsertsal, teatersalong, blackbox m.m. Vi erbjuder dansintroduktion, eftersamtal  och personliga möten med  koreograf. Detta är en av anledningarna till vår framgång. Att vara närvarande och att bjuda upp till dans. Vi är Jönköpings läns dansensemble. Infrastruktur har skapats genom projektet.

Danskonstens ställning och uttrycksform har stärkts genom DSE  i regionen med föreställningar, öppen träning för utövare, residens i Spira och scenrum samt andra aktivister. Att dansare och koreograf är ett yrke som du kan utbilda dig till, att dans är en scenkonstform där kroppens språk talar, möjligheten för egen tolkning är oändlig. Att uppleva, imponeras och underhållas av den unga kraften hos dansarna har spridit sig till vår publik gammal som ung.

Ensemblen består av fyra nyutexaminerade dansare samt en dansare/repetitör.

Vår repetitör har årskontrakt,  bosatt i länet och är inne på sitt tredje år. Hon är en viktig länk för DSE.  Dansarna erhåller åttamånaderskontrakt för att sedan ta sig vidare ut i branschen. Detta har visat sig funka fint. Projektet ger möjlighet för fler unga professionella att få chansen till att arbeta på institution. I år samarbetade vi med Dansalliansen och deras satsning för unga dansare. Så givande.

Tidigare dansare arbetar nu bl.a. på Regionteater/Blekinge Kronoberg, Mema Dans, Rosea dans, Frikar, för koreograferna Olof Persson, Virpi Pahkinen, Hege Haagenrud, m.fl. och startat frigrupp. Vi har återanställt ett flertal under åren som gått. Det är viktigt med igenkänning för publiken och oss. Att vi fortsätter skapa konst tillsammans.

Dans Spira Extended har satt Region Jönköpings Län på danskartan nationellt. Vi arbetar med Sveriges främsta koreografer, utvecklar sitt konstnärskap genom eget skapande, ger workshop och är i nära möte med publiken. Genom Danssamverkan Syd/RSS har våra föreställningar spelat utanför länet. Nära samarbete med Skånes dansteater för utvecklingen av ensemblen och numera fina turnéutbyten m.m. med Regionteater Väst.

Dans Spira Extended, Smålands Musik & Teater, Kulturhuset Spira. Unbearable Pressure. Foto Lars Kroon.

I år står Nicole Neidert för verket Unbearable Pressure som riktar sig främst till en vuxen publik.

Valet av Nicole var självklart. Jag har följt hennes  konstnärskap ifrån att hon var elev, till dansare och idag erkänd koreograf. Hon är orubblig i sitt konstnärskap, utforskar och problematiserar kroppens möjligheter och begränsningar. Hon skapar filmiska universum, konst som är tillgänglig men samtidigt komplex. En rentav fysisk upplevelse när du möter det. Du känner i verket hur det kokar i kropparna på dansarna både inuti och utanpå. Det sprider sig över scenkanten till publiken. Du kan inte värja dig. Nicole arbetar inkluderande, möter dansarna där dom är och tar dom med i ett undersökande fysiskt som är djupt mänskligt och intellektuellt. Dansarnas olikheter förhöjs och sammanförs i hennes verk. DSE har varit modiga, processen trogen och utmanat sig själva till max på alla plan.

Den 4 april var det premiär. Publiken jublade, grät och applåderade under lång tid, så även under andra föreställningen dagen efter. Verket fick 10 av 10 från en äldre publikmedlem som tillhör vår trogna publik. ”Det bästa hen har sett”, av en 15 åring och fler fina ord från publiken. Ett verk ingen glömmer, som tog danskonsten till en ny nivå på Spira och ut i länet.

Unbearable Pressure spelar i Gummifabriken i Värnamo den 10 april, Regionteater Väst i Borås den 12 april och på Vara konserthus den 8 oktober. Håll utkik efter fler datum!”

Dans Spira Extended 2024:

Medverkande i Unbearable Pressure:
Isabell Karlsson
Ella Ström
Elliot Allain
Sofiia Butiaga
William Lundberg
Elin Hummer praktikant KSB
Isak Mård praktikant KSB
Molly Dahl praktikant KSB

Konstnärligt team:
Koreograf Nicole Neidert
Kostymdesign Linnéa Bågander
Maskdesign Lina Nyberg
Ljusdesign Marcus Nordenberg
Ljuddesign Anton Klavborn
Camilla Ekelöf Konstnärlig chef Unga Spira och Dans.
Smålands Musik och Teater-Kulturhuset Spira

Läs mer på Dans Spira Extendeds sida här.

Bilden överst: Dans Spira Extended, Smålands Musik & Teater, Kulturhuset Spira. Unbearable Pressure. Foto Lars Kroon.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.