Just nu spelas den ständigt aktuella musikalen Cabaret på Norrbottensteatern. Med Norrbottensteaterns Karin Paulin i huvudrollen som Sally Bowles och Kayode Shekoni som Konferencieren och en sexmannaorkester samt fyra dansare på scenen. Premiären ägde rum den 11 november.

En av anledningarna till att sätta upp Cabaret i Luleå är att staden är en av de platser där de tyska nazisterna tilläts passera genom Sverige, som en del av den svenska neutralitetspolitiken. Tyskarna hade också ett stort antal förråd i Luleå där de förvarade livsmedel och andra material som sedan skulle skeppas vidare till krigande soldater i Finland och Norge.

Cabaret har, tack vare sin tydliga, politiska ståndpunkt mot nazism och fascism, en särställning bland alla musikaler. Den reser sig ur det förflutna för att varna oss för framtiden. Vi vill gärna tro att världen har förändrats till det bättre, men precis som den mänskliga kärleken, lusten, längtan och hoppet är desamma finns också grymheten, rädslan, förföljelsen och mördandet ständigt i vår närhet. Och vår mörka historia upprepar sig i takt med att extremhögern stadigt växer i de nordiska länderna såväl som i stora delar av Europa.

Cabaret, Norrbottensteatern, foto Anders Alm

Regissör är Josette Bushell-Mingo, skådespelare och regissör och konstnärlig ledare för Tyst teater vid Riksteatern. Under våren har hon turnerat med teaterkonserten Nina – a story about me and Nina Simone där hon både regisserat och står på scenen själv. Hon regisserade även föreställningen En druva i solen som turnerade för utsålda hus i  hela Sverige 2016. Cabaret är Josettes första regiuppdrag för Norrbottensteatern.

Josette Bushell-Mingo, regissör, foto teatern

– Det är en nästan obehagligt aktuell musikal sett till det uppskruvade tonläget i debatten, säger regissören Josette Bushell-Mingo. – Jag är oerhört intresserad av frågan om varför vi inte lär av våra misstag och har lovat mig själv att aldrig mer arbeta med något som inte har en politisk dimension. När vi nu spelar Cabaret på Norrbottensteaterns stora scen ska det politiska tolkningsutrymmet in emellan sinnlighet och dekadens. Det ÄR verkligen en ”great night out” med underbar musik och en bra show, men publiken kommer att gå hem med frågor att fundera över.

Vilka frågor menar du då?
– Vi måste alla ta ställning, vare sig det gäller nazister på bokmässan, Brexit, riksdagsval eller då Sverige tillät tyska trupptransporter under andra världskriget. Var går min gräns? När måste jag säga nej? Varför gör vi det vi gör?

Norrbottensteatern bjöd in Morten Kjaerum, ordförande för Raul Wallebergstiftelsen som en del i förarbetet med Cabaret. I ett samtal med regissören Josette Bushell Mingo berördes de politiska och humanistiska aspekterna av musikalen och den tid den utspelar sig i.

Morten Kjaerum, ordförande för Raul Wallebergstiftelsen, foto teatern

Morten, vad tänker du om att komma till teatern?
– Jag ser Cabaret som en del av, eller kanske början till, det helt livsviktiga samtalet. För att kunna påverka vår samtid måste vi kunna prata med varandra, om stort och smått. Det vi inte har ord för kan vi inte förstå och allt börjar med att vi vågar mötas och resonera.

Vilken relation har du till Cabaret?
– Det är en ständigt aktuell och viktig musikal som ställer fundamentala frågor om människor. För mig, som arbetat med mänskliga rättigheter hela mitt yrkesverksamma liv, handlar den också om att använda det förflutna i nuet för att säkerställa rätten till en framtid för alla och envar.

 

Eldorado – föreläsningsserien i samband med Cabaret
I samband med Cabaret har Norrbottensteatern valt att arrangera en föreläsningsserie för att skapa trygga rum att samtala i om frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter.

Tisdagen den 14 november
Po Tidholm föreläser om varför valet av Trump, Storbritanniens Brexit-omröstning, Le Pens och Sverigedemokraternas framgångar gör att landsbygdsfrågan hamnar i fokus.
En långsam glidning, ett förflyttat fokus till staden, har lämnat de svenska landsbygderna politiskt övergivna. Populisterna röstades fram av en försmådd landsbygdsbefolkning som länge hade känt sig bortglömd och inte förmått delta i det stora liberala mångfalds- och valfrihetsprojekt som politiken förvandlats till. Liknande mönster återfinns här; en växande misstro och oron över ett land som faller itu. Vad är det som har hänt?

Tisdagen den 21 november – Berith Kalander
Upp till 1,5 miljon romer kan ha dött i nazisternas koncentrationsläger, men än idag är detta folkmord till stora delar okänt.
Ända sedan romer kom till Europa för 500 år sedan handlar romers historia mycket om förföljelse, utsatthet och utanförskap, men också om glädje, aktivism, hopp och musik. Om detta står det dock knappt ens en fotnot om i svenska historieböcker. Är detta ett uttryck för att förtrycket mot och myter om romer lever kvar än idag?

Tisdagen den 28 november – Lars Gyllenhaal
Vad hände i Luleå och Norrbotten under andra världskriget? Ta del av den senaste forskningen genom ett möte med författaren och militärhistorikern Lars Gyllenhaal.

Cabaret utspelar sig i Tyskland under 1930-talet, samtidigt som nazisterna mobiliserar inför andra världskriget. Sverige och Norrbotten spelade en viktig roll i både den tyska och allierade krigsmakten och än idag upptäcks baser som tidigare varit hemliga.
Det hände faktiskt ovanligt mycket i Luleå och Norrbotten under andra världskriget, både vad gäller tysk och allierad verksamhet. Tyskmagasinen i Karlsvik i Luleå var bara två av ett dussintal byggnader som den tyska krigsmakten hade i både Luleå och Gammelstad 1940-43. Från 1943 fanns det istället allierade baser i länet, bemannade av hemliga agenter och soldater.

Tisdagen den 5 december – Jan-Olov Madeleine Ågren
Cabaret hyllar det queera livet på klubben Eldorado, förlagan till musikalens Kit Kat Klub, i Berlin på 1930-talet. Det är en plats dit alla är välkomna och en frizon från nazisternas Tyskland.Genom Norrbottensteaterns uppsättning av Cabaret vill vi skapa en egen frizon i dagens Norrbotten. Men ifrån vad behövs en frizon idag? Och varför behövs den?

Jan-Olov Madeleine Ågren, öppen transperson sedan ca 15 år och verksamhetsutvecklare vid Rättighetscentrum Norrbotten, föreläser kring hur normer, etiketter och bokstäver kopplade till kön innebär begränsningar och möjligheter. Hur fritt får vi identifiera och uttrycka oss? Vad betyder vår tillhörighet, den låda vi tilldelades vid födseln? Vad betyder t ex HBTQ, HCN och andra kända och okända kombinationer? Vilka bokstäver är du?

Läs mer på Norrbottenteaterns hemsida

Bilden överst: Foto Anders Alm

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.