Ung scen/öst bjuder på en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3 med föreställningen Kötta i höst. Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar denna föreställning, som är allt annat än lagom.  

Efter förra höstens abrupta avbrott på grund av pandemin och en knappt påbörjad spelperiod, är det som att teaterhuset självt längtar efter att bjuda på not som ger spring i både benen och själen. Nu blir det allt annat än en mjukstart på ung scen/östs Stora scen när Kötta har premiär i oktober. Föreställningen, som från början skulle ha gått på turné växte, och blev en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3.

Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar. Lola beskriver en vanlig dag i repetition som ”sinnessjuk, tvärkonstig, bisarr och alldeles, alldeles underbar”. Tempot är högt precis som tillvaron i Köttkulla, där föreställningen utspelas.

Julia Herskovits scenografi och kostym bygger ett mikrouniversum av en värld i obalans, där det fulsnygga och oduktiga får publiken att acceptera att allt nog faktiskt kan hända. En vägledande princip har varit att färgen svart enbart får användas som konturfärg och raka linjer är strängt förbjudna. Vid varje vägskäl har teamet valt att jobba utifrån principen att vrida upp uttrycken i stället för att vrida ner dem, vilket inte minst är tydligt i Frida Ottossons mask- och perukdesign.

Samtidigt som historien studsar mellan den dysfunktionella familjen Bengtsson och den stormrike herr Nedréns stora ego, snurrar vridscenerna fram den ena hyperestetiska miljön efter den andra. Scentekniskt är det en av de mest komplexa föreställningarna som ung scen/öst gjort. Allt sker till catchy ledmotiv och hookiga ljudmattor skapade av ljuddesigner Anna Jondelius.

Det kommer att finnas mycket att säga om Kötta, men knappast att varken karaktären, som spelas av Hanna Dawit, eller föreställningen i sig, är lagom. Repetitionerna blandas med referensarbete fram till premiär. Det konstnärliga teamet får möjlighet att träffa skolklasser som kommer att se den färdiga föreställningen senare i höst, för att få en närmare kontakt med målgruppen och förbereda en liten del av Östergötland på vad som komma skall.

Text: Veronika Baumgardt/ung scen/öst

Läs mer på ung scen/östs hemsida här.

 

Bilderna: ung scen/öst, Kötta modell av Julia Herskovits, foto teatern

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.