I Teater Västernorrlands Romeo och Julia är det fokus på grupptillhörighet och identitet. Och publiken är en del av föreställningen under höstens skolturné. Teater Västernorrland presenterar två klassiska föreställningar som belyser dagsaktuella ämnen under hösten 2016: William Shakespeares Romeo och Julia och Katitzi av Katarina Taikon.

-För mig är det viktigt att belysa aktuella samhällsfrågor och möjliggöra reflektion över dem, säger teaterchef Lena Engqvist Forslund.

I en nutida tolkning av Romeo och Julia är publiken en del av föreställningen och får själva känna på vad det innebär att befinna sig mitt i en konflikt mellan grupptillhörighet och identitet. Samtidigt som vi följer den klassiska kärlekshistorien mellan två tonåringar åtskilda av en släktfejd får vi själva känna på vad det innebär att befinna sig mitt i en konflikt mellan grupptillhörighet och identitet. Vad får oss att identifiera oss med vissa grupper och ta avstånd från andra? Finns det hinder som kan göra kärlek omöjlig och otillåten idag?

Romeo och Julia, foto Lia Jacobi

Romeo och Julia, foto Lia Jacobi

I Romeo och Julias fall blir de tragiska följderna maximala. Motståndet mot deras kärlek driver dem slutligen ända in i döden. Först då förmår deras familjer att gräva ner stridsyxan. Vad finns det för paralleller till ungdomarnas upplevelser idag? Vilka sociala hinder kan göra kärlek omöjlig eller otillåten? Vad betyder grupptillhörighet för social trygghet?

Föreställningen spelar för högstadieelever i hela Västernorrland och följs på många ställen upp av samtal och workshopar. Romeo och Julia hade premiär den 28 september och spelar sammanlagt ett 80-tal föreställningar under hösten. I regi av Stefan Moberg, Therese Söderberg och Lena Engqvist Forslund. Dramaturg är Therese Söderberg

I julhelgen har familjeföreställningen Katitzi  premiär. Föreställningen är baserad på Katarina Taikons böcker och presenterar en färgstark förebild som vågar ställa frågor om vem som får vara med och vem som egentligen bestämmer. Katitzis vardag kantas av orättvisor och fördomar. Men även av drömmar, stolthet, hopp och längtan.

-Katitzi vill ha rätt att vara med och respekteras för den hon är, det är ett ständigt aktuellt ämne, säger Lena Engqvist Forslund.

Katitzi var bara sju år när pappa Taikon hämtade henne från fosterhemmet. Nu är hon 10 år och hennes familj ska flytta till en lägenhet. Katitzi är överlycklig. Äntligen ska hon få börja skolan, något hon alltid drömt om. Men bland grannarna pratas det om Katitzi och hennes familj… Snart upptäcker Katitzi att hon inte får gå i skolan, inte får bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon är rom. Historien baseras på Katarina Taikons böcker om Katitzi där hon skildrat mycket av sin egen uppväxt. Dramatisering av Emma Broström och i regi av Victoria Kahn. Med sju skådespelare och tre musiker på scen.

Mer om Teater Västernorrland

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.