Folkteatern Gävleborg gick förra året ut med allmänt upprop till scenkonstnärer i hela Sverige att söka anställning på teatern. Närmare 1000 personer svarade! Vi undrade hur det har gått sedan dess och ställde några frågor till teaterns konstnärliga ledare Gro Oskarson Kindstrand. 

Efterlysningen skedde i samband med en omställning av den konstnärliga inriktningen på Folkteatern Gävleborg. 2020 avslutades nämligen det femåriga förordnandet för den tredelade konstnärliga ledningen bestående av Mattias Brunn, Kajsa Isakson och Erik Uddenberg. Ny konstnärlig ledare för Folkteatern Gävleborg sedan ett år tillbaka är Gro Oskarson Kindstrand, tidigare knuten till teatern som dramaturg.

Nu har alltså Folkteatern Gävleborg hittat 17 nya scenkonstnärer som kommer att ingå i långsiktiga samarbeten med teatern, och som tillsammans med övriga medarbetare på Folkteatern ska lägga grunden för repertoaren för 2021-2026.

Vi passade på att ställa några frågor till Gro Oskarson Kindstrand!

Gro Oskarson Kindstrand, konstnärlig ledare, foto Folkteatern Gävleborg.

Hej Gro! Vad spännande att Folkteatern Gävleborg knyter till sig 17 nya scenkonstnärer. Hur kommer det sig att ni gör den här satsningen?
 – Alla teaterns medarbetare har under lång tid samtalat kring hur vi kan skapa de bästa förutsättningarna för konstnärliga arbetsprocesser, och vi återkommer hela tiden till ord som långsiktighet och kontinuitet. Samtalen kretsar kring det värdefulla i att få bära med sig erfarenheter, att få bygga vidare, lära sig och ta  gemensamma steg till tillsammans med publiken. Tvärtemot de villkor vi alla är vana vid idag med korta produktionsperioder som tar vid varandra där frilansare kastar sig mellan platser och processer. Vi vill att institutionen istället ska möjliggöra en konstnärlig kontinuitet, vara en plats där vi alla är i ett utforskande och lärande och utvecklas med publiken.

De 17 konstnärerna är allt från dekormålare, till scenografer, regissörer och dramatiker. Hur kommer det konstnärliga arbetet att gå till rent praktiskt?
 – Just nu är vi i full gång med att planera verksamheten tillsammans med alla våra medarbetare. Det handlar delvis om rena uppsättningsarbeten men även om utvecklingsprojekt och möten med publiken på andra, kanske mer oväntade sätt än vad man är van vid att möta de regissörer, dramatiker, scenografer och andra som arbetar på ens regionala teater.

Vad hoppas och tror ni att arbetet kommer att leda till?
– För oss på teatern tror jag att arbetssättet kommer leda till nya konstnärliga utmaningar som absolut kommer påverka vad vi gör på våra scener och hur vi gör det. Jag tror också att det kommer påverka de konstnärskap som vi nu knutit till teatern, och jag hoppas och ska sträva efter att arbetssättet ska skapa nya rum och möten med vår publik och att de ska få möta stor och väsentlig konstnärlig teater.

Folkteatern Gävleborgs nya medarbetare är:
Alma Lindé, dramatiker
Anders Paulin, regissör
Anders van der Kaaij, dekormålare
Anna Ardelius, scenograf och kostymdesigner
Annika Bromberg, scenograf och kostymdesigner
Bernt Karsten Sannerud, kompositör och ljuddesigner
Carl Olof Berg, koreograf och regissör
Elisa Makarevitch, skådespelare
Emily Lavebäck, ljussättare
Jessica Hedin, maskdesigner
Johannes Schmid, regissör
Johan Stavring, skådespelare
Kristian Hallberg, dramatiker
Linda Mallik, regissör och dramatiker
Lotta Stenshäll, regissör, dramatiker och skådespelare
Robert Hannouch, skådespelare
Åsa Norling, scenograf och kostymdesigner

Klicka för att läsa kortare presentationer om de nya scenkonstnärerna här.

Läs mer här.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.