Patrik Pettersson har blivit invald som medlem av juryn i bibu. Patrik är projektledare för Dalateatern Barn och Unga och jobbar i nära samarbete med dramapedagogen Malin Byman. Dalateatern Barn och Unga har ett forskande och nyfiket förhållningssätt till teatern och det dramapedagogiska som konstform och arbetar med researcharbete och referensklasser.

Patrik Pettersson, foto Per Eriksson

Grattis Patrik! Du har ju blivit  invald som medlem av juryn i bibu, inför nästa biennal som äger rum 16-19 maj 2018. Hur känns det?
– Tack! Det kändes ju väldigt kul och smickrande att få förtroendet att bli medlem i bibu-juryn, men också ansvarsfullt. Det ska bli spännande och lärorikt att diskutera med de andra vad gäller alla föreställningar vi ska försöka hinna med att se under 2016 och 2017.

Hur ser juryarbetet ut i praktiken? Och när är det sista dagen att föreslå en produktion för juryn?
– Vi i juryn ska se så många barn- och ungdomsteater-, dans-, cirkus- och nycirkus föreställningar vi kan. Föreställningar som anses som nyskapande, innovativa, liggande i framkant och som på något sätt väcker debatt. Vi tänker ha möten 1–2 gånger i månaden där vi tipsar varandra och diskuterar de föreställningar som vi har sett och som vi anser kan vara aktuella för Bibu. Vi har tre urvalstillfällen då vi väljer 3–6 föreställningar som vi anser ska vara med på Bibu. Vi hade ett urvalsmöte nu i maj, vi kommer att ha ett möte i höst och sedan ett sista i början på 2018. Vi jurymedlemmar kommer också att på olika sätt delta i olika seminarier på Bibu 2018.

bibu är en av Sveriges viktigaste arena för scenkonst för barn och unga och därmed en betydelsefull mötesplats för många länsteatrar. För några år sedan hotades bibu av nedläggning. Varför bör bibu fortsätta vara ”sin egen” och  inte en del av exempelvis Scenkonstbiennalen?
– Jag har inte pratat med de andra jurymedlemmarna om varför Bibu bör vara ”sin egen” men själv tycker jag att barn- och ungdomskulturen är så viktig att den behöver sitt eget fokus och sina egna diskussioner. Det är så lätt att vuxenkulturen tar över och att barn- och ungdomskulturen marginaliseras och inte alltid anses som lika viktig.

Anna Granquist i Dalateaterns klassrumföreställning 2017 Får jag finnas för dig? foto Per Eriksson

Mer om bibu Scenkonstbiennal för barn och unga här

Mer om Dalateatern Barn och Unga här

Läs gärna mer om Dalateatern under rubriken FOKUS PÅ.

 

Bilden överst: Får jag finnas för dig?, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.