För mer än 30 år sedan skrev Margaret Mahy, en av Nya Zeelands mest kända barn- och ungdomsboksförfattare, en roman om en äldre kvinna med Alzheimer som blir vän med en tonåring. En ung svensk kompositör råkade läsa boken Memory och såg omedelbart dess potential som opera. Och nu – äntligen! –  blir det snart premiär för Memory, en nyskriven opera för mellan- och högstadieelever som kompositören Jonas Forssell har skrivit direkt för Estrad Norr.

Memory handlar om Jonny Dart som är 17 år och har hamnat på glid i tillvaron. Han sitter på en parkeringsplats utanför en stormarknad mitt i natten när Sophie dyker upp. Hon är rysligt gammal och rätt konstig, t.o.m. lite motbjudande med sin egendomliga lukt och besynnerliga klädsel. Hon tror hela tiden att Jonny är någon annan, någon från mycket länge sedan. Jonny, som inte har någonstans att ta vägen, följer med Sophie hem, rakt in i en värld som är än mer kaosartad än hans egen.

Memory skall turnera i Jämtland, Västernorrland och Norrbotten under oktober och november 2019. Repetitionerna pågår för fullt i Östersund. Det är många som är inblandade i uppsättningen som har planerats i över ett år. Vi passade på att haffa Malin Hülphers, scenkonstchef på Estrad Norr, och ställa några frågor till henne!

Malin Hülphers, scenkonstchef Estrad Norr, foto teatern

Vad härligt med en nyskriven opera för mellan- och högstadieelever – det är inte vardagsmat! Hur kom ni på att ni ville göra detta?
Det är en del av vårt uppdrag inom NMD (Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans). Vi producerar musikteater/opera för unga varje år som turnerar i alla fyra norrlandslänen. Så för oss är det faktiskt vardagsmat även om det ligger mycket jobb bakom. Särskilt också eftersom vi ofta beställer nya verk.

Och operan är specialskriven av Jonas Forsell för Estrad Norr?
-Ja. Det är fantastiskt roligt att han skriver för oss. Han hör ju till den lilla skara komponister som också behärskar text. Att skriva ett libretto är något helt annat än att skriva teatermanus. Ett sätt att beskriva det på är det faktum att en bra helaftonsopera inte har stort mer än ett 40-sidigt libretto. Musiken tar helt enkelt stor plats. Librettisten måste lita på att musiken berättar.

Operan baseras på en bok av Margaret Mahy från Nya Zeeland. Vem är hon? Och hur kom det sig att man väljer att göra en opera med hennes bok som förlaga?
Margaret Mahy var en nyzeeländsk författare av barn- och ungdomsböcker. Hon dog 2012. Hon skrev mer än 100 bildböcker, 40 romaner och 20 novellsamlingar och fick många priser för sitt författarskap. Boken som texten bygger på heter ”Memory” och det låter vi också bli operans titel. (I svensk översättning ”Minnets magi”)

-Historien är spännande på flera sätt. Huvudrollerna görs av en äldre dement kvinna och av en yngre dansant man som av olika anledningar tillfälligt behöver varandra. Det finns ett drama om hur kvinnan p.g.a. sin demens blir lurad av traktens ”bad guys” men det finns också en spännande dramatik i mötet mellan huvudrollerna. Hon blandar ihop tidsåldrarna hela tiden, vilket leder till många komiska förvecklingar och en utmanande och svävande tonalitet – och hur han möter henne på ett okomplicerat accepterande vis. Det finns utifrån texten många teman att plocka upp: När möter unga demens och åldrande? Vad är nu? Vad är då? Spelar det någon roll? Kan vi acceptera att vi inte förstår varandra?

-Utifrån ett musikaliskt perspektiv är historien också tacksam eftersom den yngre mannen i berättelsen har varit musikaldansare. En dansscen skapar en välgörande kontrast till den dementa kvinnans förvirrade partier.

Blir det turné i regionen?
Ja, och inte bara där. I alla fyra norrlandslänen. Från Östersund, där Estrad Norr har sin administration och sina repetitionslokaler, är det nästan exakt lika långt till Kiruna som det är till Göteborg. Så det är ett stort geografiskt område att turnera i.

———–

Jonas Forsell, text/musik

Jonas Forssell är verksam som både tonsättare och arrangör och har bland annat varit konstnärlig ledare på Norrlandsoperan och operachef på Den Anden Opera i Köpenhamn. Han har skrivit musik till uppsättningar vid Riksteatern och stadsteatrarna i Göteborg och Uppsala och han engageras regelbundet av Folkoperan i Stockholm i samband med uppsättningar som Förklädd Gud och Salieri vs Mozart.

Text/Musik: Jonas Forssell
Regi: Malin Stenberg
Scenografi: Jens Gustavson Mask: Emma Haake Kostym: Marika Feinsilber
Medverkande: Linnea Andreassen – Mezzosopran, Martin Lissel – Baryton, Jan Löfgren – Tenor, Ylva Gruen – Mezzosopran
Musiker: Jan Levander -Träblås, Stefan Vidmark – Piano, Tomas Nyqvist – Slagverk, Waldemar Swiergiel – Trombon

 

 

 

Bilden överst på Malin Hülphers är tagen av Sandra Lee Pettersson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2021

Länsteatrarna och Byteatern Kalmar Länsteater bjuder in till höstmöte den 10-12 november 2021. Temat är Barn och ungas rätt till scenkonst. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening samt enskilda individer i våra respektive teatrar. Det kommer att hållas medlemsmöte där vi beslutar om kommande års verksamhet och budget och självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst.
Varmt välkommen!


Jag vill äta middag 10 november

Jag vill äta lunch 11 november

Jag vill äta middag 11 november

Jag vill äta lunch 12 novemberJag godkänner att denna anmälan är bindande.