Den 7-9 november är det dags för höstmöte i Västerås. Länsteatrarnas styrelseordförande, vice ordförande, vd, teaterchefer och konstnärliga ledare är inbjudna av Länsteatrarna i Sverige och Västmanlands Teater till höstens medlemsmöte, som har ”Efter valet och Trendspaning” som tema.

-Vi kommer att göra allt för att seminarier, möten, diskussioner och scenkonstupplevelser ska flyta på och bli så konstruktiva och intressanta som möjligt, säger teaterchef Niklas Hjulström. I en tid då scenkonstutövare inte kan ta någonting för givet, känns det viktigare än någonsin att sitta ner och reflektera, inspirera och hämta kraft ur våra gemensamma erfarenheter.

”Välkomna till Länsteatrarnas höstmöte, välkomna till Västmanlands Teater!

Medan löven skiftar över i höstens gula och röda färger, eftermiddagsskuggorna blir allt längre och kvällskylan börjar jaga in publiken i teatersalongerna, förbereder vi oss för att under tre dagar i november ta emot er här på Västmanlands Teater. Vi kommer att göra allt för att seminarier, möten, diskussioner och scenkonstupplevelser ska flyta på och bli så konstruktiva och intressanta som möjligt. I en tid då scenkonstutövare inte kan ta någonting för givet, känns det viktigare än någonsin att sitta ner och reflektera, inspirera och hämta kraft ur våra gemensamma erfarenheter.

Förutom medlemsmöte och enskilda överläggningar kan man urskilja tre huvudämnen:

▫ Det kulturpolitiska läget efter valet. Gunilla Kindstrand modererar ett samtal mellan Björn Wiman och Åsa Linderborg.
▫ Hur ska vi samarbeta? Antalet samarbeten mellan olika typer av scenkonstproducenter tenderar att öka. Är det en längtan efter konstnärligt gränsöverskridande, eller finns det andra orsaker? Vi inleder med en casestudy av Västmanlands Teaters och Cirkus Cirkörs samarbete, och fortsätter sedan diskussionen och analysen ur ett länsteaterperspektiv.
▫ Det har gått ett år sedan #tystnadtagning. Vad har hänt, och vad har inte hänt? Mikael Brännvall, Svensk Scenkonst och Mika Romanus från Teaterförbundet bistår med analys.

Västmanlands Teater, Den stora branden, foto Markus Gårder

Region Västmanland och Västerås Stad kommer att stå som värdar för var sin middag, på Västerås Slott resp på Karlsgatan 2, ASEAs gamla turbinhall som numera inhyser både Västmanlands Läns Museum och Västerås Konstmuseum. Tre teaterföreställningar finns också på programmet, däribland Rebecka Cardosos uppsättning av Romeo & Julia och Den Stora Branden, föreställningen om Västmanlandsbranden 2014, som efter två års arbete hade premiär nu i oktober.

Så hjärtligt välkomna till Västerås 7-9 november!”

Niklas Hjulström
Teaterchef, Västmanlands Teater

Läs hela programmet här.

Läs mer om Länsteatrarnas medlemsmöten här.

Läs mer om Västmanlands Teater här.

Västmanlands Teater, Romeo och Julia, foto Carl Thorborg

Bilden överst: Collage, foto Niklas Hjulström: Ulrika Nilsson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.