I en föreställning baserad på tal av klimataktivisten Greta Thunberg tar Norrdans och koreografen Nicole Beutler grepp om vår planets mest brinnande fråga. Our House is on Fire har  premiär den 3 oktober på Härnösands teater. Vi ställde några frågor till koreografen!

– Jag undrade  varför alla pratar om hennes person, varför hon inte går i skolan och så vidare – och inte om VAD hon säger, berättar Nicole Beutler. – Så jag bestämde mig för att jag ville översätta det hon sa till kroppen. Förkroppsliga det. Zooma in på vad hon säger.

Lika omöjligt som vår framtid ter sig, lika omöjligt är det att omvandla ord och manifest till dans. Det är just därför den holländska koreografen Nicole Beutler har bestämt sig för att lyckas. För hur får man igenom sitt budskap om mottagaren inte förstår?

I Our House is on Fire blir dansarnas kroppar tal och manifest som uppmanar publiken att handla. Nicole Beutler jämför dansarna med det grekiska dramats kör, där körens uppgift inte är att berätta historien, den lever vi redan i. Kören/dansarnas roll blir att reflektera, fundera och uppmuntra till handling.

Nicole Beutler. foto Anja Beutler

Hej Nicole! Kan du berätta hur du fick idén att göra ett dansverk med utgångspunkt i Greta Thunbergs tal?
– Jag hittade en kopia av den lilla pingvinutgåvan av Greta Thunbergs samlade tal någonstans i en bokhandel, slogs av titeln: Ingen är för liten för att göra skillnad.

–  Att läsa Gretas tal samlade på ett och samma ställe gjorde mig medveten om hennes tydlighet och precision när hon formulerar sina tankar. De samlade texterna avslöjade också de ord som hon upprepar oftast: VÅRT HUS STÅR I BRAND/OUR HOUSE IS ON FIRE. Varför agerar ingen som om vårt hus brinner? Så jag undrade – som hon själv gör – varför alla pratar om hennes person, varför hon inte går i skolan och så vidare – och inte om VAD hon säger. Så jag bestämde mig för att jag ville översätta det hon sa till kroppen. Förkroppsliga det. Zooma in på vad hon säger.

Hur har ni gått tillväga, för att överföra talet till koreografi och rörelser?
 – Dansarna översätter bokstavligen Gretas ord i sin kropp, genom att skriva dem bokstav för bokstav, dansarna använder också svenskt teckenspråk för att berätta vad hon säger och dansa sina ord i morse-kod. Vi zoomade också in i varje ord i meningen. OUR. HOUSE. IS. ON. FIRE. Och skapade scener om dem tillsammans.

Vad hoppas ni publiken ska bära med sig när de har sett föreställningen?
– När vetenskapen inte når människor eftersom den inte når deras hjärtan, kanske finns det en chans för scenkonsten, eftersom vi kan skapa starka och gestaltande bilder som kan provocera känslor och kanske nå människor på ett annorlunda sätt. Vi håller inte politiska tal – människor som Greta kan göra det mycket bra och har en plattform för det – vi förstärker hennes ord, hennes ord som verkar vara lätta att uttala, men som på något sätt har svårt att nå oss, dansarna förkroppsligar dem, i ett försök att nå ut till oss, publiken.

–  Jag skulle vara glad om allmänheten kände sig stärkt. Att de känner att mänskligheten är värd att kämpa för. Att det är bra att slåss och stå upp för det som ger oss näring. Vår planet.

Hur ser spelschemat ut – åker ni på turné?
– Det blir en lång turné, framför allt i norr, med en avstickare till Dieselverkstaden Nacka den 27 oktober.

Speldatum: 3 okt Härnösands Teater,7 okt  Sundsvalls Teater, 11 okt Storsjöteatern Östersund, 14 okt Kramfors Teater, 15 okt Hullsta Gård Sollefteå, 19 okt Kulturens Hus Luleå, 21 okt Haparanda Folkets Hus, 27 okt  Kulturhuset Dieselverkstaden Nacka, 1 nov NorrlandsOperan Umeå, 3 nov Nordanåteatern Skellefteå, 5 nov Christinasalen Piteå, 10 nov Kalix Folkets Hus, 16 nov Kiruna Folkets Hus, 19 nov  Medborgarhuset Aspen Lycksele.

Bilden överst: Affischbild, ©Norrdans

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.