I en föreställning baserad på tal av klimataktivisten Greta Thunberg tar Norrdans och koreografen Nicole Beutler grepp om vår planets mest brinnande fråga. Our House is on Fire har  premiär den 3 oktober på Härnösands teater. Vi ställde några frågor till koreografen!

– Jag undrade  varför alla pratar om hennes person, varför hon inte går i skolan och så vidare – och inte om VAD hon säger, berättar Nicole Beutler. – Så jag bestämde mig för att jag ville översätta det hon sa till kroppen. Förkroppsliga det. Zooma in på vad hon säger.

Lika omöjligt som vår framtid ter sig, lika omöjligt är det att omvandla ord och manifest till dans. Det är just därför den holländska koreografen Nicole Beutler har bestämt sig för att lyckas. För hur får man igenom sitt budskap om mottagaren inte förstår?

I Our House is on Fire blir dansarnas kroppar tal och manifest som uppmanar publiken att handla. Nicole Beutler jämför dansarna med det grekiska dramats kör, där körens uppgift inte är att berätta historien, den lever vi redan i. Kören/dansarnas roll blir att reflektera, fundera och uppmuntra till handling.

Nicole Beutler. foto Anja Beutler

Hej Nicole! Kan du berätta hur du fick idén att göra ett dansverk med utgångspunkt i Greta Thunbergs tal?
– Jag hittade en kopia av den lilla pingvinutgåvan av Greta Thunbergs samlade tal någonstans i en bokhandel, slogs av titeln: Ingen är för liten för att göra skillnad.

–  Att läsa Gretas tal samlade på ett och samma ställe gjorde mig medveten om hennes tydlighet och precision när hon formulerar sina tankar. De samlade texterna avslöjade också de ord som hon upprepar oftast: VÅRT HUS STÅR I BRAND/OUR HOUSE IS ON FIRE. Varför agerar ingen som om vårt hus brinner? Så jag undrade – som hon själv gör – varför alla pratar om hennes person, varför hon inte går i skolan och så vidare – och inte om VAD hon säger. Så jag bestämde mig för att jag ville översätta det hon sa till kroppen. Förkroppsliga det. Zooma in på vad hon säger.

Hur har ni gått tillväga, för att överföra talet till koreografi och rörelser?
 – Dansarna översätter bokstavligen Gretas ord i sin kropp, genom att skriva dem bokstav för bokstav, dansarna använder också svenskt teckenspråk för att berätta vad hon säger och dansa sina ord i morse-kod. Vi zoomade också in i varje ord i meningen. OUR. HOUSE. IS. ON. FIRE. Och skapade scener om dem tillsammans.

Vad hoppas ni publiken ska bära med sig när de har sett föreställningen?
– När vetenskapen inte når människor eftersom den inte når deras hjärtan, kanske finns det en chans för scenkonsten, eftersom vi kan skapa starka och gestaltande bilder som kan provocera känslor och kanske nå människor på ett annorlunda sätt. Vi håller inte politiska tal – människor som Greta kan göra det mycket bra och har en plattform för det – vi förstärker hennes ord, hennes ord som verkar vara lätta att uttala, men som på något sätt har svårt att nå oss, dansarna förkroppsligar dem, i ett försök att nå ut till oss, publiken.

–  Jag skulle vara glad om allmänheten kände sig stärkt. Att de känner att mänskligheten är värd att kämpa för. Att det är bra att slåss och stå upp för det som ger oss näring. Vår planet.

Hur ser spelschemat ut – åker ni på turné?
– Det blir en lång turné, framför allt i norr, med en avstickare till Dieselverkstaden Nacka den 27 oktober.

Speldatum: 3 okt Härnösands Teater,7 okt  Sundsvalls Teater, 11 okt Storsjöteatern Östersund, 14 okt Kramfors Teater, 15 okt Hullsta Gård Sollefteå, 19 okt Kulturens Hus Luleå, 21 okt Haparanda Folkets Hus, 27 okt  Kulturhuset Dieselverkstaden Nacka, 1 nov NorrlandsOperan Umeå, 3 nov Nordanåteatern Skellefteå, 5 nov Christinasalen Piteå, 10 nov Kalix Folkets Hus, 16 nov Kiruna Folkets Hus, 19 nov  Medborgarhuset Aspen Lycksele.

Bilden överst: Affischbild, ©Norrdans

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.