Fokus på – Örebro länsteater

Petra Weckström, vd och Michael Cocke, konstnärlig ledare berättar om verksamheten på Örebro länsteater 2018:

Framtidens publik
I fjol träffade vi drygt 23 000 skolelever under året. Det gör vi inte varje år, men oavsett antal så är det en av huvudpunkterna; att spela för barn och unga. Just nu spelar vi både Illusionistens assistent med trolleriskola av och med Kalle Nilsson och Den livsfarliga skogsexpeditionen av Johanna Emanuelsson i regi av Lotta Östlin Stenshäll.

Örebro länsteater, Den livsfarliga skogsexpeditionen, foto Daniel Andersson

Eleverna i klass 3 på en av länets skolor har i sin blogg beskrivit teaterbesöket och det är alltid intressant att fundera över vad vi, var och en, upplever och lägger märke till då vi ser teater. Här är två röster:

”Vi gick till Nya China och såg en teater som heter Den livsfarliga skogsexpeditionen. Den var ju bra den får 10 av 10. Den var lite läskig för att det kom in en älg. Hej då…”

” Vi satt på bänkar. Deras roller hette Teja, Hillevi, Dagny och Erza. Det började med att Teja var mobbad av Erza och Hillevi. Och hennes enda vän var Dagny som bodde i en liten koja i skogen. För er som inte fattar är Dagny en tjej och inte en kille. I skolan skulle de ha orientering och Teja, Hillevi och Erza skulle vara tillsammans och de gick ut till skogen. Teja låtsades att de hade gått vilse och att hon inte hittade hem men hon visste egentligen vägen hela tiden. ”

 Teatern i centrum – av länet, i det demokratiska samtalet och i människors vardag
Så lyder Örebro länsteaters vision och under våren 2018 har den gestaltats i produktionerna Bläck eller Blod och Imorgon är nu.
Inför valet i höst har vi under våren fyllt Örebro teater med berättelser som blickar bakåt och hyllar de människor som kämpade för att vi som lever idag skulle få det bättre. Berättelser om människans fantastiska förmåga att förändras, att tänka i helt nya banor och organisera samhället på nya sätt. Bläck eller Blod berättade om hur Rutger Maclean försökte införa upplysningens idéer i Sverige på 1700-talet. Lördag den 7 april har vi premiär på Imorgon är nu, ett epos som tar oss genom Örebro nittonhundratalshistoria, skrivet av Lucas Svensson i regi av Malin Stenberg.

Örebro länsteater, Bläck eller Blod, foto Markus Gårder

Teaterns vision innebär att vi behöver samarbeta och utforska rum för möten och samtal. Under våren gör vi det på olika sätt:

Den 4 april inviger vi ett helt nytt inslag i vårt hus, Galleri Hörnan. Det kommer att bli en plats där konstnärer får inspireras av eller tolka teaterns aktuella föreställning. Imorgon och fyra veckor framöver kommer Jens Haraldsson att ställa ut. Jens jobbar främst med skulpturer och installationer och skriver:

–Jag använder mig av objekt som tilltalar mig och som väcker minnen och frågor. Processen är viktig, där sambandet mellan objekt, material och mina egna tankar ständigt pågår. Föremålen får en egen personlighet som antingen kan förmedla min ursprungliga tanke eller vilja säga något annat som jag får anpassa mig efter. De får under arbetets gång omformas till något nytt och eget. Det oförutsägbara blir en drivkraft, säger Jens Haraldsson.

–Min tolkning av pjäsen ’Imorgon är nu’ är en resa genom tid och rum, ett arbetarsamhälle som raseras och en dröm om en framtid någon annanstans.

Örebro länsteater, I morgon är nu, foto Daniel Andersson

Vi har ett samarbete med Studieförbundet Bilda som driver en studiecirkel kring pjäsen Imorgon är nu, inspirerade av hur Bilda och Dalateatern arbetat i Dalarna. Studiecirkeln har haft två av fyra träffar hittills och vi ser mycket fram emot vad detta gett deltagarna. En av träffarna var en gemensam öppen föreläsning av Keith Wijkander som belyste kulturens roll i olika samhälsskiften. Det var fint att sitta där tillsammans, personal, studiecirkeldeltagare och nyfikna medborgare från länet och gemensamt fundera över stora framtidsfrågor.

Imorgon är nu har också bevakats från ax till limpa av NA, vår länstidning och det har varit intressant att öppna upp teaterprocessen för en journalist. Att få alla delar och olika människor som jobbar i en produktion synliggjorda ur ett läsarperspektiv. Läs gärna mer här.

Arrangörsutvecklingsprojekt på småplatser
Sverige är under snabb förändring, inte minst på landsbygden. Fungerande strukturer för teaterupplevelser utanför de större städerna måste hitta nya former. Det här är ett av Länsteatrarnas mest komplicerade uppdrag som påverkas av ett förändrat föreningsliv och lokaler med mycket olika förutsättningar för att ta emot teater. Inspirerade av Riksteatern i Värmland påbörjade vi 2017 tillsammans med Riksteatern Örebro län ett utvecklingsprojekt med fokus på småplatser, främst hembygdsgårdar och Folkets Hus. Vi har spelat Stormen, Illusionistens assistent och Projekt Mamma (utbyte med Folkteatern Gävleborg). Det har varit mycket uppskattat och nu har vi ett nätverk av arrangörer.

Från och med i år har regionen beslutat satsa medel så att teaterarrangemang inte ska innebära orimliga ekonomiska risker för arrangören.

 

Läs mer om Örebro länsteater

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.