Länsteatern Gotland – Gotlänningarnas teater

1995 var året då den fria gruppen Bryggeriteatern, som varit verksam på Gotland sedan slutet av 1970-talet, fick länsteateruppdraget och kunde flytta in i den vackra gamla kyrkan på Bredgatan 10 i Visby, som faktiskt blev Gotlands allra första fasta teaterscen. Teaterns signum är att vara gotlänningarnas teater.  -Ta gärna in hela världen till Gotland, men spegla den ur ett gotländskt perspektiv! Det har varit ett initiativ som har mötts väl av publiken.

Teatern turnerar mycket runt hela Gotland, till skolor, bygdegårdar och förskolor. Sedan några år tillbaka har även kyrkorna på Gotland blivit en naturlig och populär spelplats.

Läs gärna mer om höstens musikalsatsning Underjorden tur & retur – ett samarbete med Gotlandsmusiken här.

Länsteatern Gotland, Filip Johansson, Janne Åström och Tove Vahlne i MördarAnders, foto Stig Hammarstedt

Teman på teatern

Under Thomas Sundströms tid som teaterchef har varje spelår haft ett samlingstema. Spelåret 2017/2018 var temat ”i huvét på en ö”. Länsteatern sökte bland rötter i den egna myllan, både gamla och nysådda, och presenterade en regionalt färgad produktionsserie. Storsatsningen MördarAnders och hans vänner efter författaren Jonas Jonassons roman angav tonen mellan samhällssatir och vackra drömmar ur en sprucken flaska och balkanskt klingande fosterlandstoner. Ett publiksnitt som överträffade förvänt­ningarna blev resultatet.

En annan berättelse som teatern valde att lyfta fram det året då mörka krafter visade sig under fanorna i Almedalsveckan var Faced Down Injustice, ett dansverk som lämnade få oberörda och hyllade medborgarrättskämpen Rosa Parks.

Länsteatern Gotland; Erik Törner och Lennart Bäck i Bysens Hämnd, foto Stig Hammarstedt

Rättvisa och orättvisa skildrades också på poetiskt och underhållande vis för de minsta barnen med den uppsökande minimusikalen Bysens Hämnd. Bygdegårdarna fick ett besök av en tilltufsad mansvärld i den sorglustiga föreställningen Bättre Begagnat.

Vårens föreställning Mina drömmars land signerad den folkkära gotlänningen Marie NilssonLind har gått för fullsatta huset sedan premiären i mars och flera föreställningar har fått sättas in. I juli blir det därmed dags att återigen spela sommarteater i länsteaterkyrkan.

Länsteatern Gotland; Lee Gotvik, Lennart Bäck, Erik Törner, Marie NilssonLind, Joel Kant i Mina drömmars land, foto teatern

Nytt för i år är även att teatern startar upp ett dansresidens. Men först ska kulturen upp på kartan under Almedalsveckan. I teaterns lokaler blir det seminarier, föreställningar och debatter under paraplyet ”Kultur i Almedalen” i nära samarbete med produktions- och kommunikationskontoret Bohm Bohm Room.

Samarbeten
Länsteatern består av en liten personalstyrka på sju personer som arbetar året runt. Denna skara kompletteras med föreställningsanställda och korttidsanställda vid behov. Den fasta ensemblen består av EN enda skådespelare, men några av de kontrakterade skådespelarna brukar komma in på halvårs- eller helårskontrakt. I ett högt produktionstempo krävs stor flexibilitet av hela personalen då alla får göra många olika arbetsuppgifter för att kunna gå i mål med vad teatern förutsatt sig.

Länsteaterns personal, foto Anna Sundström

Länsteaterns Vänner på Höstsamling 2017, foto Stig Hammarstedt

Kommande spelår väntar flera stora projekt bl.a. två större samarbeten med den regionala musikinstutionen på ön; GotlandsMusiken. Dessutom ska en mustig gotländsk historia få liv på scenen, men utifrån ett annat perspektiv. Handelsmannen Jacob Dubbe är en spännande person som många gotlänningar har kunskap om, men vem var egentligen hans fru Anna som inte fått någon större plats i historieböckerna? Parets mytomspunna liv tillsammans ska skildras på scenen med kör, skådespelare och musiker.

Länsteatern har haft en uppåtgående publiktrend och en tillika växande vänförening. Länsteaterns Vänner består idag av drygt 800 personer som är teatern behjälplig på olika sätt t.ex. bemannar garderob, hjälper till på mässor m.m. Dessutom inledde teatern förra året ett samarbete med Kulturamas HMU med möjligheten att ge unga talanger praktikplats. Detta är ett arbete som planeras fortsätta.

En utmaning
En av utmaningarna för teatern är att publiken ”tar slut”, även vid stora publiksuccéer. Det är svårt att få en större mängd publik att åka från fastlandet för att se föreställningar och därmed återstår det totala befolkningsunderlaget på drygt 68 000 personer. Gotland är både kommun och region vilket gör att det är svårt att driva frågan om utökat ekonomiskt stöd för den kulturella verksamheten samtidigt som pengar behövs akut till t.ex. sjukvård.

Allas teater
Länsteatern är aktiv i ”Kulturkompis” för att kunna möjliggöra för nyanlända att lättare hitta till verksamheten och pröva densamma. Sedan flera år tillbaka är även Länsteatern ett nav i den gotländska Prideveckan och genomför bl.a. årligen ett temadygn med aktuellt tema. En nystartad scenskola ger möjlighet att lära känna talangfulla ungdomar och ge dem naturlig plats på scenen. Vidare har lokala musiker fått ett längre samarbetsavtal om att kunna förverkliga sina idéer på scenen. Detta är några sätt som teatern prövar för att vidga publikunderlaget, men också få inspiration till kommande repertoar.

 

Länsteatern Gotland, Maria Nilsson Lind i Mina drömmars land, foto Stig Hammarstedt

Länsteatern Gotland

 

Bilden överst: Länsteatern Gotland,  Hjärnpunka,  med Maja Larsson, Erik Törner. foto Stig Hammarstedt

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.