Stephen Sondheims musikal Frogs får Sverigepremiär i oktober i Visby i ett samarbete mellan Länsteatern Gotland och Gotlandsmusiken, med den svenska titeln Underjorden tur & retur. En stor orkester, kör, dansare och en 8-manna ensemble framför denna komiska samhällssatir som ställer frågan: Kan konsten göra oss till bättre människor?

Tiden är nutid. Platsen är det antika Grekland…
Så inleds musikalen Frogs där kompoitören och textförfattaren Stephen Sondheim har återanvänt handlingen i den antika grekiska komedin med samma namn, skriven av Aristofanes. Huvudpersonen är Dionysos, som inte bara är vinets gud, utan även dramats beskyddare. Som sådan är han verkligen inte imponerad av vår nutida dramatik, utan bestämmer sig att resa till dödsriket  för att hämta hem den irländske författaren George Bernard Shaw. I Hades finns också Shakespeare som vill vara med på ett hörn. Vem ska Dionysos nu ta med sig tillbaka som är bäst lämpad att förbättra världen vi lever i?

Vi passade på att ställa några frågor till Thomas Sundström, teaterchef Länsteatern Gotland.

Thomas Sundström, teaterchef Länsteatern Gotland, foto Anna Sundström

Hur  kom du på idén att sätta upp just den här musikalen?
Frogs är en relativt ospelad, samhällskritisk, människovänlig och ROLIG musikal. Det finns inte så många av det slaget.

Det är faktiskt nästan Europapremiär, eller hur?
-Så vitt vi förstår så är det Europapremiär av en fullskalig uppsättning under professionell flagg.

Du har översatt texten och du är även regissör. Har du anpassat Frogs till svenska förhållanden idag?
– Ja, och det har varit lätt. Tyvärr…världen har inte blivit så mycket visare sen 60-talet. Eller 200 f.kr heller för den delen…

Ni är mitt uppe i repetitionsarbetet just nu, får man fråga hur det går?
-Fantastiskt, och mycket svårt. Det är intressant, för det kommer bli mycket lätt att se och ta till sig för publiken.

Stephen Sondheim är många musikalälskares favorit. Och även musikalartister skattar honom högt. Men han är inte så känd hos den stora publiken. Vad tror du det beror på?
-Nog är han känd, i jämförelse med 99% av alla andra kollegor till honom. Han är mer känd än de flesta nobelpristagare, mer känd än både Ingmar Bergman och August Strindberg.

Denna musikal lär vara både komisk och samhällskritisk. Kan du berätta lite om det, på vilket sätt är den kritisk mot vårt samhälle?
-Åh, den kritiserar vårt dogmatiska hyllande av ledare och auktoriteter. Ställer frågan om vårt eget ansvar vår planet och våra liv.

Vilka är ”grodorna”?
-Det är våra egna inre monster som vänder oss mot varann.

Samarbete med Länsmusiken
Underjorden tur & retur är ett samarbete mellan Länsteatern Gotland och Gotlandsmusiken med stråkförstärkning från Länsmusiken i Kalmar under ledning av dirigent Bo Wannefors.

Dionysos spelas av Andreas Nilsson och Janne Åström gör rollen som hans slav Xanthias som följer med till dödsriket. I Hades träffar de dödsguden Pluto som spelas av Babben Larsson. Vi möter också Charon, färjekarlen på floden Styx (Lennart Bäck), George Bernard Shaw (Tomas Lindström) och inte minst William Shakespeare (Tove Vahlne).

Översättningen av manus och sångtexter har gjorts av Thomas Sundström, som även kommer att regissera föreställningen. Underjorden tur & retur spelas på Wisby Strand den 12 och 13 oktober, och biljetterna släpps i augusti.

Länsteatern Gotland

Gotlandsmusiken

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.