Camilla Ekelöf är konstnärlig chef för Dans och Unga Spira på Smålands Musik & Teater sedan augusti 2020. Camilla är utbildad på Danshögskolan i Stockholm och har arbetat länge som dansare och koreograf  – med egna verk och beställningsverk – på scenerna i Sverige, men även internationellt. Under sju år var hon konstnärlig ledare och koreograf för Regionteater Väst i Borås. Vi frågade Camilla om hon ville skriva några rader om sig själv och sitt nya uppdrag!

”Om mig lite kort: Camilla Ekelöf heter jag. Bor i en by som heter Fritsla i Marks kommun. Född och uppvuxen i Karlskrona och som plattfotad fick dansen stor plats i mitt liv. Dansträning stärker hålfötterna. Det fanns en hel del bra Iäkare på 70-talet. Min mor tyckte det var löjligt med dansdräkt, balettskor och rosa band i håret, men hon fick ge sig.

I mötet med dansen som 5-åring hände det där fantastiska. Att känna med hela sin kropp att en existerar. Att jag kunde uttrycka mig med rörelse och lämna orden bakom mig. Passionen för konstarten blev ett faktum och den står sig fortfarande.

I mitten av 80-talet flyttade jag till Stockholm och utbildade mig på dåvarande Danshögskolan. Sedan blev det New York i många år. Där jag fann mig själv. Både som dansperson, konstnär och människa. Mycket har hänt sedan dess. I 7 år var jag var konstnärlig ledare dans på Regionteater Väst i Borås och så har jag studerat en master för att nämna något.

Min praktik är präglad av många intryck, uttryck, danstekniker, människor jag har mött, råd jag har fått, chanser jag har fått och tagit.

Camilla Ekelöf, foto Lars Kroon.

Inspiration hämtar jag i den tid vi lever i och dåtiden får också sin plats. Jag säger att jag inte är politisk, men jag är nog det ändå.

Idag är jag mycket glad över att ha ett jobb att gå till. När pandemin slog till så försvann alla uppdrag, så som det har gjort för många. Jag måste ha ett jobb, tänkte jag, och nu sitter jag här på Smålands Musik och Teater i Kulturhuset Spira som chef för Unga Spira och Dans. Planerar för framtiden, verkar i nuet och har blivit huskoreograf på kuppen. Så kul! Jag är priviligierad och jag tänker på det ständigt.

Trots restriktionerna så har aktiviteten i huset varit i princip som vanligt för de fysiskt arbetande avdelningarna. Vi har skapat ett flertal digitala produkter, spelat i klassrum, på scener när det gick, repeterat och gjort dansfilm. Detta har hjälpt mig att komma in i verksamheten relativt fort.

När det gäller barn och unga så är mitt motto att det som skapas och presenteras för en ung publik ska vara det allra bästa. Målgruppen barn och unga är ofta ett prioriterat områden i många verksamheter, men behöver hela tiden ta sin plats. Jag känner att jag ständigt är ute i ett vapenlöst krig för målgruppen och den demokratiska handling det är att möta skolpubliken. Att få skapa och spela för målgruppen är en utmaning och den måste tas.

Spira är ett fantastiskt fint hus där ett flertal konstformer samverkar. Unga Spira blir på så vis en tvärkonstnärlig enhet där teater, dans, musik, sång och cirkus samverkar. Jag har aldrig blivit så uppvaktad av musiker för dansprojekt som i detta hus. Det är mycket inspirerande.

Dansen är en konstform som både är saknad och önskad i huset. Teaterensemblen och Sinfoniettans konstnärliga chefer och medarbetar har bara välkomnat de projekt som har startats upp under de 8 månaderna jag har varit här. Freja Musikteater som jag också är chef över är under utveckling, fint ledd av den konstnärliga ledaren. Vi måste lyfta in denna unika ensemble i ljuset (läs gärna Länsteatrarnas förra nyhetsbrev här).

Naturligtvis så har vi alla mycket att lära av varandra. Men så länge viljan finns så går det mesta.

Dansfilmen Bättre tider, foto Lars Kroon.

Jag saknar dock dansens självklara plats i huset. Min tro är att vi måste plantera in konstformen för att den ska bli ”vår”.  Vi fortsätter med gästspel och samproduktioner som är en viktig del. Men för den fördjupade förståelsen för publiken och oss så behöver den rota sig inåt. Nu är jag själaglad över att vi har fått utvecklingsbidrag ifrån KUR för att starta upp en ung dansensemble. Vi samverkar med Värnamo kommun och jag hoppas vi får fler kommuner med oss under tidens gång.

Ensemblen kommer att bestå av 4 nyutexaminerade professionella dansare. Här ser vi ett behov som fylls genom att ge unga dansare arbetslivserfarenhet att ta med vidare in i sitt yrkesliv. Audition sker i höst. Jag är ute efter att skapa en ensemble som representerar regionens danscommunity på något sätt. Inte är en traditionell ensemble. Vi får se hur det hela utvecklar sig. Jag ser mycket fram emot detta.

Som vi alla är varse så är det inte alltid vi själva som styr vår existens.

Tack för ordet!”

Camilla Ekelöf,
Konstnärlig chef Dans och Unga Spira, Smålands Musik & teater

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.