Freja Musikteater, som hör hemma på Kulturhuset Spira i Jönköping, har fyllt 15 år. Verksamheten, som riktar sig till personer med diagnos inom autismspektrat/NPF, tar nu steget vidare och arrangerar teaterskola för nya deltagare i sommar.

 Teaterkursen riktar sig till personer mellan 15-25 år och redan första dagen nyheten släpptes kom en anmälan in och såväl P4 Jönköping som Jönköpings-Posten rapporterade om satsningen.

Camilla Ekelöf, foto teatern

Initiativet kommer från Camilla Ekelöf, konstnärlig chef för Freja och Unga Spira.
– Vi vill dela Frejametoden med fler. Det arbete som har gjorts genom de här åren, av konstnärliga ledare som Sofie Palander, Peter Ivan Ericson och en rad andra pedagoger, är ovärderligt. Och Unga Spira ska vara med sin tid och värna allas möjlighet att möta och få utöva scenkonst. – Det är en mänsklig rättighet, säger Camilla Ekelöf, som också poängterar att hela arrangemanget är ett samarbete.

– Tack vare Kultur och utveckling, Region Jönköpings län, Smålands Musik och Teater, Kulturhuset Spira och Freja Musikteater är kursen gratis för deltagarna.

Sanna Holmgren, foto privat

Spännande värld
Sommarskolan hålls under vecka 26 och 27 och ledare är Eva Edevik, teaterpedagog och regissör i Freja Musikteater och i föreningen Teaterstickorna och Sanna Holmgren Jonsson som är koreograf, kostymör och konstnärlig ledare i Freja Musikteater.

– Vi kommer att undersöka olika uttryck i teaterns spännande värld. Prova oss fram genom teaterövningar, musik och rörelse. Kanske avslutar vi med en föreställning för nära och kära? Det bestämmer vi tillsammans, säger Eva Edevik.

Antalet platser är begränsat och hänsyn tas hela vägen med hänseende till pandemin.

– Det viktigaste är deltagarna, deras nyfikenhet och vilja. Att vi ska lära känna varandra, utvecklas och ha roligt tillsammans, avslutar Sanna Holmgren Jonsson.

Freja Musikteater, foto Lars Kroon

Text: Marjavaara Nina/Smålands Musik och Teater

Läs mer om Freja Musikteater här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.