Freja Musikteater, som hör hemma på Kulturhuset Spira i Jönköping, har fyllt 15 år. Verksamheten, som riktar sig till personer med diagnos inom autismspektrat/NPF, tar nu steget vidare och arrangerar teaterskola för nya deltagare i sommar.

 Teaterkursen riktar sig till personer mellan 15-25 år och redan första dagen nyheten släpptes kom en anmälan in och såväl P4 Jönköping som Jönköpings-Posten rapporterade om satsningen.

Camilla Ekelöf, foto teatern

Initiativet kommer från Camilla Ekelöf, konstnärlig chef för Freja och Unga Spira.
– Vi vill dela Frejametoden med fler. Det arbete som har gjorts genom de här åren, av konstnärliga ledare som Sofie Palander, Peter Ivan Ericson och en rad andra pedagoger, är ovärderligt. Och Unga Spira ska vara med sin tid och värna allas möjlighet att möta och få utöva scenkonst. – Det är en mänsklig rättighet, säger Camilla Ekelöf, som också poängterar att hela arrangemanget är ett samarbete.

– Tack vare Kultur och utveckling, Region Jönköpings län, Smålands Musik och Teater, Kulturhuset Spira och Freja Musikteater är kursen gratis för deltagarna.

Sanna Holmgren, foto privat

Spännande värld
Sommarskolan hålls under vecka 26 och 27 och ledare är Eva Edevik, teaterpedagog och regissör i Freja Musikteater och i föreningen Teaterstickorna och Sanna Holmgren Jonsson som är koreograf, kostymör och konstnärlig ledare i Freja Musikteater.

– Vi kommer att undersöka olika uttryck i teaterns spännande värld. Prova oss fram genom teaterövningar, musik och rörelse. Kanske avslutar vi med en föreställning för nära och kära? Det bestämmer vi tillsammans, säger Eva Edevik.

Antalet platser är begränsat och hänsyn tas hela vägen med hänseende till pandemin.

– Det viktigaste är deltagarna, deras nyfikenhet och vilja. Att vi ska lära känna varandra, utvecklas och ha roligt tillsammans, avslutar Sanna Holmgren Jonsson.

Freja Musikteater, foto Lars Kroon

Text: Marjavaara Nina/Smålands Musik och Teater

Läs mer om Freja Musikteater här.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.