9 november 2021
”Hösten är här på riktigt och med den också alla teaterpremiärer, konserter, utställningar och andra kulturarrangemang. Här på Frösön vräker regnet ned och blåsten kastar allt vatten på rutorna, och längtan till en teatersalong är stor. Nu sjutton skall det dessutom ske med publik på ett helt annat sätt än de senaste, snart två åren…

På något sätt vill man släppa taget, inte längre tala om eller fundera över Corona – men vi befinner oss fortfarande i en särskild situation, eftersom pandemin i världen inte är över och viss smittspridning pågår även i vårt land. Nu handlar det om att fortsätta att visa att vi tar ansvar för att säkerställa trygga arrangemang på våra teatrar för både publik och personal.

Personligen är jag fortsatt försiktig, tänker på mina äldre anhöriga och hoppas att alla jag möter har tagit sitt ansvar och vaccinerat sig. Människor ska känna sig trygga. Vägen tillbaka till teatern ska vara lockande för publiken.

När vi nu öppnar upp och vi får ta del av scenkonsten på riktigt igen flödar känslorna, och för min del var det en fantastisk upplevelse att uppleva premiären av musikalen Amélie på Östgötateatern.

Redan när de första tonerna svepte in över teatersalongen i Norrköping kom tårarna – känslan av att få uppleva scenkonst och musik på riktigt igen blev för mycket…

…men härligt!

Det samma gällde upplevelsen med fylld salong i Skellefteås nya kulturhus, Sara kulturhus. En konsert med Lisa Nilsson som bevisade vad livemusik kan ge oss i form av upplevelser och känsla. All denna känsla har saknats oss – även om många av våra medlemmar under pandemin producerat fantastiska förställningar digitalt eller fysiskt till mycket liten publik. Nu kommer upplevelserna och stunderna så sakteliga tillbaka.

Det märks att kulturen varit saknad, och det finns en slags skuld till våra barn och unga, inte minst, där många inte upplevt en scenkonstföreställning live på nära två år!

Sedan jag senast skrev till er har också Linda Zachrisson lämnat över sin utredning och sitt slutbetänkande ”Från kris till kraft”. Här får vi en grundlig genomgång av hur hela kultursektorns villkor och förutsättningar ser ut, både före och under pandemin. Många förändringar har skett och kommer fortsätta ske. Därför är det bra att utredningen inte bara presenterar förslag på kort sikt, utan även på lång sikt, där förslag om mer omfattande systemförändringar kommer behöva göras när vi nu går in i en kommande postpandemitid. Styrkan framåt känns viktig och vi är alla beredda att vara en stark del i både återstart och framtidsspaning kring samverkansmodellen och scenkonstens förutsättningar.

Utredningen kommer dessutom i god tid inför ett valår, där vi skall göra allt för att kulturen skall vara en synlig valfråga, med alla de utmaningar som kulturen, demokratin och yttrandefriheten kan komma att möta beroende på valutgången och politikers inställning till friheten.

Många av dessa frågor kommer dessutom att diskuteras på Folk och Kultur i Eskilstuna nästa år, där vi är en given medspelare.

Innan dess, så ses vi nu på Byteatern Kalmar Länsteater i Kalmar för ett stundande höstmöte, som äntligen ser ut att bli av fysiskt. Vi ska mötas, samtala, diskutera, lyssna, lära, ladda, uppleva scenkonst, tala om vårt kommande arbete, äta middag tillsammans, fortsätta pratandet över något gott att dricka – äntligen sker det!

Vi vill även understryka att det är viktigt att ni alla ska känna er trygga med er vistelse på höstmötet. Därför kommer vi se till att genomföra mötet så säkert som möjligt, lokalerna är rymliga och vi försöker hålla avstånd till varandra. Det är dock viktigt att ni som deltagare också tar ert ansvar genom att vara vaccinerade och att ni är symtomfria under mötesdagarna.

Väl mött i teatersalongerna och på Byteatern i Kalmar!”

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige

Bilden: Robert Uitto, foto Jonas Jörneberg

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.