Det var överfullt i Studentcentrums lokaler på Uppsala universitet, Campus Gotland, när Länsteatrarnas seminarium Vad är kulturen till för? gick av stapeln tisdag den 2 juli. Nära 150 personer dök upp och stolarna räckte inte till, så många fick stå i två timmar för att lyssna på samtalet mellan Pier Luigi Sacco och Jens Spendrup. Ett möte mellan forskning och näringsliv och en intensiv debatt om kulturens roll i samhällsutvecklingen.

– Kulturen har inte patent på att vara kreativ, inom näringslivet tvingas vi till en kreativitet och att tänka utanför boxen om vi inte ska gå under, sa Jens Spendrup bland annat. Men han konstaterade också att han förstod Saccos teorier bättre efter detta samtal. Och det var just det som var seminariets syfte: att skapa en dialog och öka medvetenheten.

Christer Gustafsson, professor och Sacco kännare, gav en god inledning och sammanfattning av Saccos teorier som grund för samtalet.

Gunilla Kindstrand, moderator, höll förtjänstfullt i hela seminariet. Hon gav utrymme för en dialog med publiken som ställde frågor till både Spendrup och Sacco. David Karlsson, idéhistoriker, Lisa Pelling, programchef Global Utmaning och Nima Sanandaji, teknologiedoktor och samhällsdebattör bjöds upp på scenen för att ge sina perspektiv och det blev spännande inlägg.

Länsinstitutionernas roll för samhällsutvecklingen kom dock lite i skymundan – men seminariet gav många andra tankar om den snabba utveckling vi står inför och Saccos tankar om Kulturen 1.0 till 3.0 och hur den utvecklingen finns parallellt i vår tid gav nya idéer och tankar. Publiken diskuterade intensivt när de fick lov att lämna salen för nästa seminarium.

För er som inte var där gå in på Uppsala universitets hemsida 
Seminariet direktsändes – och den inspelade videon kommer att publiceras så snart som möjligt.
Läs mer om seminariet här.

Linde Sjöstedt, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige

Arrangörer var Länsteatrarna, Länsmusikens samarbetsråd, Länsmuseernas samarbetsråd och Uppsala universitet.

Vad är kulturen till för, Almedalen 2013, Gunilla Kindstrand, Nima Sanandaji, Lisa Pelling, David Karlsson Foto Linde Sjöstedt

Gunilla Kindstrand, Nima Sanandaji, Lisa Pelling, David Karlsson, foto Linde Sjöstedt

Vad är kulturen till för, Almedalen 2013, publiken Foto Linde Sjöstedt

Publiken, foto Linde Sjöstedt

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.