På Västmanlands teater firas ett hundraårigt teaterhus och Dalateatern firar 40 år som länsteater.

Västmanlands Teater 100 år
1915 invigde Allan Rydings resande teatersällskap det nya Teaterhuset i Västerås, med August Strindbergs skådespel Gustav Vasa. På Västmanlands Teater firas det hundraåriga teaterhuset hela 2015. Snarast märks det genom Varieté Cornichong som är starten på ett treårigt samarbete med Cirkus Cirkör. Publiken i Västerås kommer få se fler samtida cirkusföreställningar när teatern, tillsammans med Cirkus Cirkör, fått extra medel från Kulturrådet för att utveckla former för möten mellan olika konstformer. Målet är att stärka den samtida cirkusen som konstart i Sverige.

Jubileumsföreställningen Ja visst ska du leva, regisserad av teaterchefen Kajsa Giertz har premiär 10 oktober. Filmaren Kersti Grunditz Brennan och skribenten Dan Linder har intervjuat 100-åringar i Västmanland och ensemblen har utforskat egna minnen och tankar om livet. Vad är viktigt i livet? Vad ångrar de? Vad är de rädda för? Hur ser de på lycka?

7 november är det Västeråspremiär den nyskriven pjäsen En slavisk dans av Staffan Göthe, en samproduktion mellan Västmanlands Teater och Örebro länsteater.  Urpremiären sker i Örebro 26 september.  Läs mer om Jubileet här

Javisst ska du leva, på Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Javisst ska du leva, på Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Dalateatern 40 år
Dalateatern startade 1973 som fri teatergrupp och ombildades två år senare till Dalarnas länsteater. I år fyller Dalateatern alltså 40 år som länsteater och firade det med ett Öppet hus den 5 september. På programmet stod guidade visningar för vuxna och barn, öppen repetition av Måsen, ansiktsmålning av barn, ”klä dig i teaterkostym” för vuxna, en utställning och så bjöds det på fika. På biblioteken i Dalarna turnerar en mindre 40-års jubileumsutställning. Jubileet till ära har också Dalateatern passat på att skaffa en logotyp och en ny hemsida. Höstens repertoar bjuder bland annat på Tjechovs Måsen och Lugns Tant Blomma. Läs mer här 

Från Dalateaterns Måsen, foto Per Eriksson

Från Dalateaterns Måsen, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.