På Västmanlands teater firas ett hundraårigt teaterhus och Dalateatern firar 40 år som länsteater.

Västmanlands Teater 100 år
1915 invigde Allan Rydings resande teatersällskap det nya Teaterhuset i Västerås, med August Strindbergs skådespel Gustav Vasa. På Västmanlands Teater firas det hundraåriga teaterhuset hela 2015. Snarast märks det genom Varieté Cornichong som är starten på ett treårigt samarbete med Cirkus Cirkör. Publiken i Västerås kommer få se fler samtida cirkusföreställningar när teatern, tillsammans med Cirkus Cirkör, fått extra medel från Kulturrådet för att utveckla former för möten mellan olika konstformer. Målet är att stärka den samtida cirkusen som konstart i Sverige.

Jubileumsföreställningen Ja visst ska du leva, regisserad av teaterchefen Kajsa Giertz har premiär 10 oktober. Filmaren Kersti Grunditz Brennan och skribenten Dan Linder har intervjuat 100-åringar i Västmanland och ensemblen har utforskat egna minnen och tankar om livet. Vad är viktigt i livet? Vad ångrar de? Vad är de rädda för? Hur ser de på lycka?

7 november är det Västeråspremiär den nyskriven pjäsen En slavisk dans av Staffan Göthe, en samproduktion mellan Västmanlands Teater och Örebro länsteater.  Urpremiären sker i Örebro 26 september.  Läs mer om Jubileet här

Javisst ska du leva, på Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Javisst ska du leva, på Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Dalateatern 40 år
Dalateatern startade 1973 som fri teatergrupp och ombildades två år senare till Dalarnas länsteater. I år fyller Dalateatern alltså 40 år som länsteater och firade det med ett Öppet hus den 5 september. På programmet stod guidade visningar för vuxna och barn, öppen repetition av Måsen, ansiktsmålning av barn, ”klä dig i teaterkostym” för vuxna, en utställning och så bjöds det på fika. På biblioteken i Dalarna turnerar en mindre 40-års jubileumsutställning. Jubileet till ära har också Dalateatern passat på att skaffa en logotyp och en ny hemsida. Höstens repertoar bjuder bland annat på Tjechovs Måsen och Lugns Tant Blomma. Läs mer här 

Från Dalateaterns Måsen, foto Per Eriksson

Från Dalateaterns Måsen, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.