SPOT-ON! är ett ungdomsprojekt från Ung Scen Norr. Med teater som verktyg får ungdomar 15-24 år nya chanser att växa och våga.

– Vad är väl ett bättre sätt att stärka unga och ge dom en liten knuff i rätt riktning än teater? Teater innehåller så många delar som ger de unga nya sätt att se på sig själv och vad de kan i förhållande till andra och till framtidens alla möjligheter, säger Maria Palo Isaksson, projektledare på Ung Scen Norr på Norrbottensteatern.

SPOT-ON! är ett projekt från Ung Scen Norr som riktar sig till ungdomar som hoppat av eller aldrig kommit in, som är på glid, tappat hågen och slutat hoppas. SPOT-ON! är en metodisk resa från hopplös till hoppfull, en metod där dramapedagoger från Ung Scen Norr 2.0 vid Norrbottensteatern hjälper och vägleder individerna och gruppen, steg för steg, med respekt, ramar och uppmuntran. Under några intensiva dagar får de utmana sig själva, lära känna varandra och skapa tillsammans. De får en personlig inre resa och de får kunskap om yrken på en teater och i de kulturella och kreativa näringarna. För många är det första gången de känner att de lyckats med något och har bidragit i ett sammanhang på mycket, mycket länge.

metod_spoton_liggande

Foto Samuel Zakrisson

Det krävs ingen som helst teatervana, knappt ens teaterintresse. Dramapedagogik och teater är verktyg men SPOT-ON! handlar om livet, om självförtroende och samarbete. SPOT-ON! bygger upp mod att utmana sig själv och att tänja på begränsningar. Det ger en kick att tillsammans med andra äntligen lyckas genomföra något från ax till limpa.

-Vi riktar oss till ungdomar som är arbetslösa, saknar fullständiga betyg från gymnasiet och som på olika sätt hamnat mellan stolarna och därför inte kommer in på arbetsmarknaden. Vad är väl ett bättre sätt att stärka unga och ge dom en liten knuff i rätt riktning än teater? Teater innehåller så många delar som ger de unga nya sätt att se på sig själv och vad de kan i förhållande till andra och till framtidens alla möjligheter. Alla människor behöver egentligen få vara med på en SPOT-ON! vecka säger Maria Palo Isaksson, projektledare på Ung Scen Norr på Norrbottensteatern.

Utifrån gruppens sammansättning och behov arbetar dramapedagogerna med dialog, övningar, ramar, stöd och pepp. Verktygslådan är full med möjligheter och dagarna utformas unikt för att leda individerna och processen framåt med små steg och med stor respekt för att många är osäkra och har dåliga erfarenheter. Erfarenheterna är positiva och många ungdomar och föräldrar vittnar om framsteg som är milstolpar för individen. Till redovisningen bjuder deltagarna in familj, släkt, vänner, handläggare, kontaktpersoner och andra utvalda personer.

Det som presenteras är helt och hållet deras eget material, ett resultat av deras egen kraft.

– När ungdomarna redovisar arbetet som en föreställning utgår de helt från deras egna berättelser. Vi utgår från ett normkritiskt arbetssätt där de unga kan använda deras egna berättelser till något positivt. Det krävs mod att öppna sig och att som helt ovan vid teater ställa sig upp på en scen och redovisa, säger Maria på Ung Scen Norr.

Men vad har teater med arbetsmarknaden att göra?
-Vi pratar oftast inte i de termerna men i SPOT-ON! arbetar deltagarna faktiskt med utveckling av social kompetens, samarbete, entreprenöriell förmåga, kreativitet, kommunikation, analys och ledarskap. Allt detta är förmågor som efterfrågas av arbetsgivare och som behövs för att kunna ta nästa steg mot ett vuxet liv, säger Maria.

metod_spoton_liggande-jpg1

Foto Samuel Zakrisson

SPOT-ON! är en aktivitet inom USN 2.0 med finansiering från Europeiska Socialfonden, Allmänna Arvsfonden, Norrbottens läns landsting, Sparbanken Nord och Norrbottensteatern.

Aktiviteter genomförs under 2016/2017 i Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Luleå, Pajala och Älvsbyn.

Läs mer på www.ungscennorr.se

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.