SPOT-ON! är ett ungdomsprojekt från Ung Scen Norr. Med teater som verktyg får ungdomar 15-24 år nya chanser att växa och våga.

– Vad är väl ett bättre sätt att stärka unga och ge dom en liten knuff i rätt riktning än teater? Teater innehåller så många delar som ger de unga nya sätt att se på sig själv och vad de kan i förhållande till andra och till framtidens alla möjligheter, säger Maria Palo Isaksson, projektledare på Ung Scen Norr på Norrbottensteatern.

SPOT-ON! är ett projekt från Ung Scen Norr som riktar sig till ungdomar som hoppat av eller aldrig kommit in, som är på glid, tappat hågen och slutat hoppas. SPOT-ON! är en metodisk resa från hopplös till hoppfull, en metod där dramapedagoger från Ung Scen Norr 2.0 vid Norrbottensteatern hjälper och vägleder individerna och gruppen, steg för steg, med respekt, ramar och uppmuntran. Under några intensiva dagar får de utmana sig själva, lära känna varandra och skapa tillsammans. De får en personlig inre resa och de får kunskap om yrken på en teater och i de kulturella och kreativa näringarna. För många är det första gången de känner att de lyckats med något och har bidragit i ett sammanhang på mycket, mycket länge.

metod_spoton_liggande

Foto Samuel Zakrisson

Det krävs ingen som helst teatervana, knappt ens teaterintresse. Dramapedagogik och teater är verktyg men SPOT-ON! handlar om livet, om självförtroende och samarbete. SPOT-ON! bygger upp mod att utmana sig själv och att tänja på begränsningar. Det ger en kick att tillsammans med andra äntligen lyckas genomföra något från ax till limpa.

-Vi riktar oss till ungdomar som är arbetslösa, saknar fullständiga betyg från gymnasiet och som på olika sätt hamnat mellan stolarna och därför inte kommer in på arbetsmarknaden. Vad är väl ett bättre sätt att stärka unga och ge dom en liten knuff i rätt riktning än teater? Teater innehåller så många delar som ger de unga nya sätt att se på sig själv och vad de kan i förhållande till andra och till framtidens alla möjligheter. Alla människor behöver egentligen få vara med på en SPOT-ON! vecka säger Maria Palo Isaksson, projektledare på Ung Scen Norr på Norrbottensteatern.

Utifrån gruppens sammansättning och behov arbetar dramapedagogerna med dialog, övningar, ramar, stöd och pepp. Verktygslådan är full med möjligheter och dagarna utformas unikt för att leda individerna och processen framåt med små steg och med stor respekt för att många är osäkra och har dåliga erfarenheter. Erfarenheterna är positiva och många ungdomar och föräldrar vittnar om framsteg som är milstolpar för individen. Till redovisningen bjuder deltagarna in familj, släkt, vänner, handläggare, kontaktpersoner och andra utvalda personer.

Det som presenteras är helt och hållet deras eget material, ett resultat av deras egen kraft.

– När ungdomarna redovisar arbetet som en föreställning utgår de helt från deras egna berättelser. Vi utgår från ett normkritiskt arbetssätt där de unga kan använda deras egna berättelser till något positivt. Det krävs mod att öppna sig och att som helt ovan vid teater ställa sig upp på en scen och redovisa, säger Maria på Ung Scen Norr.

Men vad har teater med arbetsmarknaden att göra?
-Vi pratar oftast inte i de termerna men i SPOT-ON! arbetar deltagarna faktiskt med utveckling av social kompetens, samarbete, entreprenöriell förmåga, kreativitet, kommunikation, analys och ledarskap. Allt detta är förmågor som efterfrågas av arbetsgivare och som behövs för att kunna ta nästa steg mot ett vuxet liv, säger Maria.

metod_spoton_liggande-jpg1

Foto Samuel Zakrisson

SPOT-ON! är en aktivitet inom USN 2.0 med finansiering från Europeiska Socialfonden, Allmänna Arvsfonden, Norrbottens läns landsting, Sparbanken Nord och Norrbottensteatern.

Aktiviteter genomförs under 2016/2017 i Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Luleå, Pajala och Älvsbyn.

Läs mer på www.ungscennorr.se

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.