Le Patin Libre har kallats världens första skridskokompani för samtida skridskodans. I januari kommer de till Sverige och uppträder bland annat med föreställningen Vertical Influences i ishallarna i Gnesta och Nyköping. ”Patin” betyder skridsko och ”Libre” betyder fri – så ”den fria skridskon”? Vi tog reda på lite mer! 

Vertical Influences är en skridskoföreställning som framförs av skridskokompaniet Le Patin Libre, från Montreal i Canada. Le Patin Libre använder sig av isen som en scen – för att uttrycka sig konstnärligt. Kompaniet grundades 2005 av den då pensionerade skridskoåkaren Alexandre Hamel och fyra andra konstskridskoåkare som ville utforska rörelse på isen på ett friare sätt än vad som hade varit möjligt när de var proffesionella konstskridskoåkare. Konstformen kan enklast beskrivas som ”Contemporary Dance on Ice”, alltså som samtida dans på is. Det är skridskodans fri från paljetter och poängsättning! Efter sexton år och en rad uppmärksammade succéer kan vi konstatera att ”den nya skridskostilen” har blivit en konstform i sin egen rätt.

I Vertical Influences blir publiken placerad på isen för att kunna känna intensiteten som får luften att vibrera… bokstavligen. Skridskoåkarna utforskar mänskliga relationer och maktstrukturer, som ledarskap, mobbning, individualism och rivalitet. Vertical Influences har framförts över 100 gånger i olika sammanhang och denna femmanna ensemble, som består av tidigare professionella konståkare, har förmågan att transformera vilken hockeyrink som helst till en magisk pop-up teaterscen.

Le Patin Libre/Scenkonst Sörmland, Vertical Influence, foto kompaniet

Så här skriver Le Patin Libre om sin konst på sin hemsida:
”Till grund för vårt arbete finns frågan: ”vad är skridskoåkning?” Fram till nu har våra forskningsprojekt alltid fört oss tillbaka till samma sak: att glida. Att glida är möjligheten att prägla rörelse på orörliga kroppar. Det är det unika med vår dans. Det är magin vi leker med, tills den blir en svindel, för vår egen njutning och för vår publik.”

Vertical Influences är en supercool föreställning som sker helt och hållet på is i några av länets ishallar, berättar Lisa Lach, marknadsförare på Scenkonst Sörmland. Det är ett samarbete med Dansnät Sverige, som tar hit kompaniet på turné i januari 2022, och då fanns det slottar över till oss för arrangemang i Sörmland. Vi kände till kompaniet, eftersom vår teaterchef Maria Weisby hade sett dem uppträda för några år sedan i Bryant Park i New York.

Varför inte passa på att se dem du också i Gnesta Ishall den 26 januari eller i Rosvalla Ishall i Nyköping den 28-29 januari – om du är i närheten?! Efter föreställningen och en kort paus bjuds publiken upp till ett ”Ice-dance party”, längd ca 50 min. Ta med dina skridskor eller låna på plats. Lördagen den 29 januari i Nyköping finns även en möjlighet att delta i en exklusiv workshop med dansarna, som är öppen för alla oavsett skridsko-vana.

La Patin Libre | Vertical Influences

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.