Le Patin Libre har kallats världens första skridskokompani för samtida skridskodans. I januari kommer de till Sverige och uppträder bland annat med föreställningen Vertical Influences i ishallarna i Gnesta och Nyköping. ”Patin” betyder skridsko och ”Libre” betyder fri – så ”den fria skridskon”? Vi tog reda på lite mer! 

Vertical Influences är en skridskoföreställning som framförs av skridskokompaniet Le Patin Libre, från Montreal i Canada. Le Patin Libre använder sig av isen som en scen – för att uttrycka sig konstnärligt. Kompaniet grundades 2005 av den då pensionerade skridskoåkaren Alexandre Hamel och fyra andra konstskridskoåkare som ville utforska rörelse på isen på ett friare sätt än vad som hade varit möjligt när de var proffesionella konstskridskoåkare. Konstformen kan enklast beskrivas som ”Contemporary Dance on Ice”, alltså som samtida dans på is. Det är skridskodans fri från paljetter och poängsättning! Efter sexton år och en rad uppmärksammade succéer kan vi konstatera att ”den nya skridskostilen” har blivit en konstform i sin egen rätt.

I Vertical Influences blir publiken placerad på isen för att kunna känna intensiteten som får luften att vibrera… bokstavligen. Skridskoåkarna utforskar mänskliga relationer och maktstrukturer, som ledarskap, mobbning, individualism och rivalitet. Vertical Influences har framförts över 100 gånger i olika sammanhang och denna femmanna ensemble, som består av tidigare professionella konståkare, har förmågan att transformera vilken hockeyrink som helst till en magisk pop-up teaterscen.

Le Patin Libre/Scenkonst Sörmland, Vertical Influence, foto kompaniet

Så här skriver Le Patin Libre om sin konst på sin hemsida:
”Till grund för vårt arbete finns frågan: ”vad är skridskoåkning?” Fram till nu har våra forskningsprojekt alltid fört oss tillbaka till samma sak: att glida. Att glida är möjligheten att prägla rörelse på orörliga kroppar. Det är det unika med vår dans. Det är magin vi leker med, tills den blir en svindel, för vår egen njutning och för vår publik.”

Vertical Influences är en supercool föreställning som sker helt och hållet på is i några av länets ishallar, berättar Lisa Lach, marknadsförare på Scenkonst Sörmland. Det är ett samarbete med Dansnät Sverige, som tar hit kompaniet på turné i januari 2022, och då fanns det slottar över till oss för arrangemang i Sörmland. Vi kände till kompaniet, eftersom vår teaterchef Maria Weisby hade sett dem uppträda för några år sedan i Bryant Park i New York.

Varför inte passa på att se dem du också i Gnesta Ishall den 26 januari eller i Rosvalla Ishall i Nyköping den 28-29 januari – om du är i närheten?! Efter föreställningen och en kort paus bjuds publiken upp till ett ”Ice-dance party”, längd ca 50 min. Ta med dina skridskor eller låna på plats. Lördagen den 29 januari i Nyköping finns även en möjlighet att delta i en exklusiv workshop med dansarna, som är öppen för alla oavsett skridsko-vana.

La Patin Libre | Vertical Influences

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.