I publiksuccén Hopp och hinder hyllas käpphästleken. Vill du också lära dig upptäcka, dressera och leva ut din inre käpphäst? Då har du chansen på Folk och Kultur där föreställningen visas på fredag den 8 februari.

-Folk och Kultur är en viktig kulturpolitiska arena och självklart känns det angeläget att vara med på ett hörn, säger Lars Melin, teaterchef för Regionteater Väst. – Vi ser det som en bra möjlighet att möta en lite annan publik än den vi normalt spelar för och lyfta vikten av kvalitativ scenkonst för barn och unga.

För nästan precis ett år sedan presenterade Regionteater Väst tre urpremiärer: Stå upp! av Stina Oscarson (läs mer här) för årskurs 7-9, Höj blicken av Karl Seldahl och Anna Berg för årskurs 5-6 och Hopp och hinder av Carl Olof Berg som spelas för årskurs F-2. Samtliga produktioner utgick från temat Motstånd och den amerikanska professorn och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder för ickevåldsaktivism.

Regionteater Väst, Hopp och Hinder, foto Lina Ikse

Hopp och hinder handlar om tre käpphästryttare som föds i en hockeyrink där hockeyklubborna snabbt förvandlas till tre livfulla hästar. ”Angelica med C” tycker om att visa upp sig, men är rädd för att misslyckas, den hypokondriska ”Velvet Revenge” är 27 år, med bara några år kvar att leva, och den kraftfulla ”Festis” som helst galopperar utomhus, men är rädd för att lämnas ensam. Dressyr och hopptävlingar sätter både hästarna och deras ryttare på prov. På scen ser vi Jenny Nilsson, Jan Coster och Ellen Lion Siöö, som även är medskapare av föreställningen.

Hopp och hinder regisseras av Carl Olof Berg som tidigare har regisserat Rapport från ett omklädningsrum på Västmanlands teater och som turnerar med hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof på bl a Riksteatern. Våren 2019 koreograferar han ett nytt verk för Regionteater Väst, 100 sätt att laga barn.

Lars Melin. foto Regionteatern Väst

Lars Melin. foto Regionteatern Väst

Lars Melin, teaterchef på Regionteater Väst,  kan du berätta på vilket sätt Hopp och hinder tar sig an temat Motstånd?
-Föreställningen Hopp och hinder ingick i Regionteater Västs tvååriga projekt Motstånd, som vi förövrigt avslutade efter ett år då vi valde att göra motstånd mot vårt eget motståndsprojekt. Man ska leva som man lär. Hopp och hinder var en av tre föreställningar, som ingick i projektet, som alla byggde på den amerikanske professorn och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder för ickevålds-aktivism. Regissören och ensemblen använde sig av metoderna i själva framtagandet av föreställningen. Föreställningens själva tema var också inspirerat av Selma Vilhunens dokumentär Hobbyhorse Revolution. Den tar upp en växande rörelse, där kärleken till ridning står i centrum om än på leksakshästar. Man kan se filmen och vår föreställning som en feministisk protestaktion i sig. Att för en ung publik sätta det kvinnliga rummet i fokus och uppmuntra publiken att gå sin egen väg. En plats för mod och självförverkligande. En plats där lek på fullaste allvar är den livgivande kraften.

 Nu är det nypremiär och Hopp och hinder åker på en lång turné med både skol- och offentliga föreställningar. Vad är det med föreställningen som är så bra?
-Hopp och hinder är en föreställning som jag personligen och många på teatern är mycket stolta över. Det är en visuellt stark föreställning med hög konstnärlig svansföring där teater och dans förenas. Den är rolig, sorglig, fascinerande och tänkvärd. Föreställningen har också fungerat fantastiskt bra i mötet med vår unga publik. Och för de vuxna som fått möjlighet att se den. Det är en föreställning som vi med stolthet och glädje ser fram emot att få visa upp på Folk och Kultur. För unga och för lite äldre.

Varför ville ni spela Hopp och hinder på Folk och Kultur?
-Folk och Kultur är en viktig kulturpolitiska arena och självklar känns det angeläget att vara med på ett hörn. Vi ser det som en bra möjlighet att möta en lite annan publik än den vi normalt spelar för och lyfta vikten av kvalitativ scenkonst för barn och unga.

Hopp och hinder visas på Folk och Kultur fredag den 8 februari kl 10 i C-hallen på STIGA Arena.
Läs mer.

Se en trailer för Hopp och hinder här.

Läs mer på Regionteater Västs hemsida här.

Bilden överst: Regionteater Väst, Hopp och Hinder, foto Lina Ikse

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.