Den 2 februari presenterar Regionteater Väst tre urpremiärer. Samtliga produktioner utgår från temat Motstånd och den amerikanska professorn och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder för ickevåldsaktivism. Stina Oscarson har skrivit manus till STÅ UPP! som spelas för högstadiet, och är också regissör. Vi frågade Stina om arbetet med föreställningen.

– Det är en föreställning som jobbar på väldigt många plan samtidigt, säger Stina Oscarson. – Jag har nog aldrig gjort något liknande på scen.

Stina Oscarson

STÅ UPP! spelas för årskurs 7-9 och är en av Regionteater Väst tre aktuella  teaterföreställningar som alla utgår från den amerikanske professorn och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder för ickevålds aktivism. De två andra är HOPP OCH HINDER av  Carl Olof Berg som spelas för årskurs F-2 och HÖJ BLICKEN av Karl Seldahl och Anna Berg som spelas för årskurs 5-6.

Stina Oscarson har skrivit manus till STÅ UPP! och är också föreställningens regissör. Stina är just nu också aktuell med boken Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? med illustrationer av Sara Granér, som släpps den 13 februari. Boken är inspirerad av Gene Sharps idéer om ickevåld som medel för samhällsförändring. Gene Sharp skrev The Politics of Nonviolent Action, en bokserie på tre volymer kom ut 1973. 1994  kom From Dictatorship to Democracy, en kort och lättläst bok som han skrev på uppmaning av en burmesisk minoritetsgrupp som behövde en guide hur de kunde kämpa mot militärdiktaturen på ett fredligt sätt.

– Jag har gjort en tolkning av Gene Sharps bok tillsammans med Sara Granér, det är ingen direktöversättning, berättar Stina, apropå att From Dictatorship to Democracy konstigt nog inte finns översatt till svenska.

Stina är väl insatt i Gene Sharps läror om ickevåld. Och det var när hon besökte Regionteater Väst för att ge en föreläsning om Motstånd i november förra året som samtalet efteråt kom att handla om Sharp.

– Jag har sedan två år satt  mig in i  hela Sharps arbete kring ickevåld och hittat för mig helt ny kunskap som jag ville berätta om det, säger Stina. – När jag gjorde det så blev det ett magiskt ögonblick på teatern när det blev knäpptyst och teaterchefen tittade på producenten som tittade på tekniska chefen och sen säger teaterchefen: Är inte det här en pjäs? Och då säger producenten: Nej, det är tre pjäser; en för lågstadiet, en för mellanstadiet och en för högstadiet!
-Det var så häftigt för  det var som att en hel  teater i samma ögonblick fick samma idé:  Det här vill vi verkligen göra! Och det har genomsyrat hela arbetet. Kort därefter träffade jag teaterchefen Lasse Melin och fick en beställning på att göra en pjäs utifrån Gene Sharps arbete.

Stå upp! Regionteater Väst, foto Lina Ikse

Vad handlar STÅ UPP! om?
-Vi  befinner oss på en flygplats i ett land som inte egentligen är placerat i världen, i en tid som är väldigt nära vår egen, men där den utveckling vi  ser nu med förbud och hårdare tag har eskalerat. Tre aktivister befinner sig på den här flygplatsen för att dela ut flygblad för att stoppa utvisningen av en flykting. En av aktivisterna har tänkt resa till sitt land med Gene Sharps bok i bagaget, men boken blir beslagtagen i  säkerhetskontrollen. Under den här aktionen blir aktivisterna tillsagda att sluta och sedan instängda i  ett häkte där de blir placerade på obestämd tid. De börjar då försöka återskapa Gene Sharps bok utifrån vad de minns. Det blir en I vänta på Godot-liknande situation där skådespelarna berättar historier om ickevåld. Men en av de här aktivisterna har planerat att göra ett terrordåd mot flygplatsen. Detta vet inte de andra aktivisterna. Det leder till en frågeställning om ickevåld inte längre räcker. Måste vi ta  till hårdare tag om folk ska fatta? Allt fler forskare pratar idag om att klimatet har inte tid med demokrati. Det är otäckt, men de här tankarna finns inom delar av miljörörelsen. Attentatet mot flygplasten genomförs och sista  scenen är en rättegång  där alla frågor ställs på sin spets. Vad får man göra? Om det här  ledde till något bra – var det bra då?

Stå upp! Regionteater Väst, foto Lina Ikse

STÅ UPP! spelas för högstadiet – hur har ungdomarnas reaktioner varit hittills?
– Hela föreställningen har blivit som en 75 minuters performance för publiken är otroligt delaktig och förflyttas i rum och i tid. Vi har scener där hela publiken står upp och skriker ”Hat, hat, hat!”. Vi  har en scen där hela publiken byter om till koncentrationslägerfångar. Det är en föreställning som jobbar på väldigt många plan samtidigt. Jag har nog aldrig gjort något liknande på scen – det är verkligen jätteroligt.

– Ungdomarna förstår information och budskap och tankar på så många nivåer samtidigt och har en förmåga att ta in, som vuxna inte alltid har. Så även om de står och gapskrattar åt att byxorna som de ska ta på är för stora, så är skrattet ett skydd för att de har fattat att det handlar om något annat. Reaktionerna kanske inte är den korrekta teaterpublikens. Men det är inte misslyckat för det.

Stina Oscarson har också skrivit sångtexter till föreställningen som Tomas Elfstadius har tonsatt. I föreställningen ingår sju helt nyskrivna sångnummer. Bonthrop har gjort scenografi och kostym.

Premiären äger rum fredag 2 februari på Regionteater Västs hemmascen i Uddevalla. Samma dag är det premiär för Regionteater Västs två andra föreställningarna på temat Motstånd; HOPP OCH HINDER av Carl Olof Berg och HÖJ BLICKEN av Karl Seldahl och Anna Berg.

Mer info om Gene Sharp 

Läs om ickevåld här 

Stå upp! Regionteater Väst, foto Lina Ikse

 

Manus & regi: Stina Oscarson  Scenografi & kostym: Bonthrop  Musik: Tomas Elfstadius  Ljusdesign: Anna Wemmert Clausen Medverkande: Rebecca Hayman, John Lalér, Misagh Sharifian

Läs mer

Stina Oscarson medverkar på Folk och Kultur i ett samtal om konst, politik och samhällsfrågor med Lars Anders Johansson, redaktionschef på Timbro.
Mellan Scylla och Charbydis. Tors 8 febr kl 11:30

Intervjun med Stina Oscarson är gjord av Titti Grahl.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2021

Länsteatrarna och Byteatern Kalmar Länsteater bjuder in till höstmöte den 10-12 november 2021. Temat är Barn och ungas rätt till scenkonst. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening samt enskilda individer i våra respektive teatrar. Det kommer att hållas medlemsmöte där vi beslutar om kommande års verksamhet och budget och självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst.
Varmt välkommen!


Jag vill äta middag 10 november

Jag vill äta lunch 11 november

Jag vill äta middag 11 november

Jag vill äta lunch 12 novemberJag godkänner att denna anmälan är bindande.