Regionteater Väst är Sveriges största turnerande scenkonstinstitution för en ung publik och en av landets största producenter av dans och teater. Även den pandemidrabbade säsongen våren 2021 presenterar teatern två urpremiärer: Humbug och Kleopatra. Vi ville veta mer, så vi kontaktade Regionteater Väst, som finns i två städer, dansavdelningen i Borås och teateravdelningen i Uddevalla!

Susanna Dahlberg, foto Ateljé Karlheden

– Vi jobbar på! Fokus är till 100% på den unga publiken och eftersom grundskolorna är öppna finns det mycket vi kan göra, säger Susanna Dahlberg, vd för Regionteater Väst och fortsätter: 

-Vi har precis haft nypremiär av dansföreställningen Häxor och teaterföreställningen Oroarna. Vi spelar nu föreställningar för en klass i taget.

– Vi jobbar också med filmade föreställningar och digitala paket som inramning till dem, till exempel pedagogisk verksamhet och olika slags workshops. Vidare repeterar vi för fullt inför kommande teaterpremiärer, en reprisering och två urpremiärer, och ser framför oss en vår med varvat dels föreställningar live, dels digitala paket och utöver det eget konstnärligt utvecklingsarbete och andra interna aktiviteter, beroende på läget i samhället och de olika situationerna på skolorna och i kommunerna.

Regionteater Väst, Humbug, foto teatern

I Humbug sägs sanningen om lögnen
Humbug är en klassrumsföreställning för lågstadiet, i regi av Peter Elmers, med premiär den 12 mars. I den här föreställningen tas vi med till en värld där lögnen inte är uppfunnen och till en annan där sanningen inte finns. Vi flyttar oss till en tid då vi var tvungna att ljuga för att överleva och testar hur viktig lögnen är idag. Läs mer om föreställningen här.

Peter Elmers, foto Ateljé Karlheden

Hej Peter – du regisserar Humbug. Kan du berätta lite om dina tankar bakom föreställningen?
– Lögnen är en central del i mänsklig kommunikation. En värld där lögnen är totalt accepterad, där du inte kan lita på någon eller något, skulle kollapsa i kaos. En värld utan lögner skulle troligen gå ett liknande öde till mötes. Den totala sanningen vore outhärdlig. Motsättningen i de två ytterligheterna intresserar mig. 

För vår målgrupp kan lögnen vara extra laddad. Erfarenhet, medvetenhet och utövande av lögner ökar explosionsartat under den tidiga skolåldern. Jag ser fram emot att få studsa lögnens enorma trassliga universum mot vår publik.

Vad vill du att barnen tar med sig från föreställningen?
– Jag vill vidga barnens perspektiv kring lögner och utmana dess djupt planterade stigma. Lögnen i sig är inte ful eller fin, god eller ond. Det beror endast på hur vi använder oss av den. Människan behöver kunna ljuga för att fungera i det avancerade sociala samspelet. Kanske kan vår publik få med sig ett litet försprång.

Regionteater Väst, Kleopatra, fot teatern

Plats på scen för Kleopatra!
Kleopatra  är en föreställning för högstadiet, skriven och regisserad av Helena Sandström Cruz, med premiär den 19 mars. I den här föreställningen dyker vi ned i en mytomspunnen tid fylld av passion, maktkamp och ond, bråd död. Vi får möta ett av världshistoriens mest kända kärlekspar: Antonius och Kleopatra – de som liknade sig själva vid gudarna och gick ett tragiskt öde till mötes. Som ensam kvinnlig härskare på sin tid var Kleopatra beundrad och fruktad, men också förminskad och baktalad. Hon har bland annat kallats ”världens vackraste kvinna”, ”den ondaste kvinnan i historien” och ”hordrottningen”. Vem var hon egentligen? Läs mer om föreställningen här.

Helena Sandström Cruz, foto Daniel Andersson

Hej, Helena! Du har både skrivit manus och regisserar Kleopatra. Varför vill du göra en föreställning om just Kleopatra?
– Det var egentligen skådespelarna Jenny Nilsson och John Lalér som ville göra en föreställning om Kleopatra. Men både jag och scenografen Josefin Hinders gick spontant igång på ett så storslaget tema. Det är en så uppenbar chans att få smacka på med extra allt i scenbild, kostym, ljus, musik och gestaltning. För skådespelarna blir det ju också ett tillfälle att spela ut de riktigt stora känslorna i en historia om liv och död, kärlek och svek. Det är en riktig ”blockbuster”! Fast på 55 minuter. Och för tre skådespelare.

Vad har berättelsen om Kleopatra och Antonius att säga oss idag?
– I manusskrivandet försökte jag ta fasta på det i Kleopatras livsöde som kan ha känslomässiga beröringspunkter med dagens högstadieelever. Till exempel att vara i konflikt med ett syskon, att bli kär i någon som är destruktiv, att bli sviken av en vän eller att helt enkelt längta efter att livet ska vara större, mer spännande än vad det är. Vi vet ju inte mycket om vad som är sant eller falskt i eftervärldens beskrivning av Kleopatra, vilket ger en del frihet att fantisera. I vår föreställning utvecklas hon till en ganska flippad, depraverad person. Man ogillar henne, men kan också känna med henne. Det känns rätt kul att sätta en sådan kvinna på scen. ”Women behaving badly” typ.

Regionteater Väst, Häxor, foto Håkan Larsson

Regionteater Väst har också nyligen haft nypremiärer för dansföreställningen Häxor och teaterföreställningen Oroarna. Båda föreställningarna turnerar för barn och unga i Västra Götaland och kommer inom kort att ingå i digitala paket där det även ingår pedagogiska workshops. Båda föreställningarna kommer även snart att släppas i digitalt format.

Häxor har digital premiär fredagen den 26 februari. Läs mer här!

Läs mer på Regionteater Västs hemsida här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.