Michael Johansson rapporterar från konferensen The Future of the European Project: White Paper and the importance of Culture for the EU som arrangerades av Intercult/Europa Direkt Intercult med Europeiska Kommissionens representation i Sverige 21/9 2017:

”Den 21 september arrangerade Intercult konferensen The Future of the European Project: Hur kan den svenska kultursektorn påverka EUs kulturpolitik?.  Här diskuterades kulturens roll i det framtiden och vad som kan göras för att stärka kulturella projekt i Europa. Konferensen tog avstamp i EU kommissionens arbetsprogram, det så kallade ”the White Paper”, där ämnen som investeringar och sysselsättning, migration, klimatförändringar och kampen mot terrorism behandlas men där kulturaktörerna anser att kulturfrågorna ska få ta större plats.

Bland talarna fanns EU kommissionens representant Johan Wullt som förklarade innebörden av just ”the White Paper” och Cristina Da Milano från ECCOM & Culture Action Europe som gav sin syn på rapporten och kulturens roll i det framtida Europa. Därefter följde ett panelsamtal om just kulturens roll i det framtida Europa med deltager från olika svenska kulturorganisationer: Elin Rosenström (Kulturrådet), Maria af Klintberg (Teaterföreningen Slava), PeO Sander (Stockholms Konstnärliga Högskola), Yamam Al-Zubaidi (Riksteatern).

I det efterföljande samtalet som handlade om hur svenska kulturorganisationer kan vara med och bidra i skapandet av det framtida Europa var både Länsteatrarna och Folk och Kultur representerade genom Mattias Desac. Mattias ingick i en panel tillsammans David Karlsson från Nätverkstan och Iwona Preis från Intrecult. Mattias talade om hur Folk och Kultur kommer bli ett forum där kulturpolitiska idéer bli till och utvecklas, nationellt men även på internationell nivå. Även David Karlsson pratade om Folk och Kultur som något viktigt för demokratin och vårt samhälle.”

Michael Johansson,
Praktikant Länsteatrarna i Sverige

Läs mer om konferensen här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.