Politiska tal är vårens produktion för Norrbottensteaterns unga scen, Ung scen norr. Pjäsen lyfter hjärtefrågorna för unga i Norrbotten, deras tankar om vad politik är och hur det påverkar dem. Manuset bygger på samtal med unga i Norrbotten, skrivs av dramatikern och författaren Athena Farrokhzad och regisseras av koreografen och regissören Carl Olof Berg. Förarbetet har varit i full gång hela hösten!

I september åkte Mervi Jaako, producent på Ung Scen Norr, tillsammans med Athena Farrokhzad och Carl Olof Berg till Kiruna, Gällivare och Luleå för att samla in material och hålla workshops för unga i högstadieåldern.

Carl Olof Berg, regissör och koreograf. Foto Chrisander Brun.

Hur har arbetet gått till under hösten?
− Uppdraget är att utveckla föreställningen i samarbete med och i intervjuer med målgruppen. Vare sig jag eller Athena har någon koppling till Norrbotten, så för oss känns det viktigt att möta målgruppen och ge tillbaka något. Det är ett utbyte. Vi ger av vår erfarenhet och kan leda kring skrivande, kropp och berättande. Deras texter kan handla om musik, men framför allt texter som kan ligga till grund för Athenas manus.

− Politiska tal som vi känner till i historien är bland annat tal av Malcolm X, Martin Luther King, och i nutid i Sverige av exempelvis Magdalena Andersson, säger Carl Olof Berg.

-Men den politik jag är intresserad av handlar med om hur vi pratar till varandra, till våra föräldrar eller till omgivningen. Vem bestämmer över min kropp, vem bestämmer över min dag, vem bestämmer på skolan? Hur kan jag förändra de villkoren? Frågor om orättvisor och rättvisor, och vem är jag mitt emellan allt det? Vad är jag arg på, var är min viktigaste plats och vem betyder mest för mig?

Vad fick ni för svar?
− Det var många som är arga över bensinpriset.

Var det något som ni inte hade förväntat er?
− Det är otroligt könssegregerat. Föreställningen om vem som är kille och vem som är tjej är så otroligt dominant. Och jag blir både förvånad och inte förvånad över att det fortfarande är så, säger Carl Olof.

− Det är många som upplever sig trygga i sina familjer, många som upplever sig trygga i sitt hem.

− Det vi slås av också är att det saknas behöriga lärare på skolorna.

Materialet som de samlat in ska nu sammanställas till ett manus av Athena Farrokhzad.

− Det är första gången vi samarbetar och jag vill göra en föreställning som aktiverar publiken på många olika sätt, få ett breddat perspektiv på vad politik är och kan vara. Man orkar inte vara politisk eller man kanske inte vill eller orkar vara det, men att åtminstone få nya perspektiv på rättvisor och orättvisor och sin egen del i det, säger Carl Olof Berg.

Vad ser du mest fram emot?
− Att få komma tillbaka till Luleå. Att få samarbeta med Athena och ensemblen och just nu är det väldigt roligt att skapa och arbeta. Det är så roligt och spännande att få träffa ungdomarna. Vi lever i en samtid med väldigt högt tonläge och polarisering. Just nu är jag upptagen med vad det innebär att ta emot allt det här, vara mottagare.  Min ingång till politik handlar väldigt mycket om kroppen och samhället, och erfarenheter av queer-identitet.

Text av Andrea Thür/Norrbottensteatern

Läs mer här.

Bilden överst: Athena Farrokhzad, Carl Olof Berg, foto Magnus Stenberg

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.