Teater Barda vid Estrad Norr är en modig ensemble vars specialitet har blivit att på ett ärligt och rakt sätt leverera scener ur verkligheten. Hur är det att vara en person med ett funktionshinder? Hur är det att bo på ett gruppboende? Hur är det att inte vara som alla andra? Skådespelarna i Teater Barda törs själva diskutera och vrida på begrepp som normalitet och utvecklingsstörning.

Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna består av personer som har en lätt utvecklingsstörning.

– Vi vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt utvecklar deltagarnas färdigheter som skådespelare och samtidigt utvecklar kunskapen om personer med funktionshinder för alla som kommer i kontakt med gruppen, skriver Teater Barda på sin hemsida.

Teater Barda är ett samarbete mellan Estrad Norr, Regionförbundet i Jämtland och MICA, Östersunds kommun och sedan sex år en fast del av den ordinarie verksamheten hos Estrad Norr. På Teater Barda är man övertygad om att integration med en befintlig kulturinstitution har bidragit till gruppens framgång. Tack vare ett professionellt stöd och hårt arbete har Teater Barda nu skapat sju stora produktioner med olika scenkonstinriktningar för olika målgrupper och totalt spelat 270 föreställningar på turné i framförallt Jämtlands län.

Just nu turnerar man med Alla hästar hemma, en föreställning om vad barn tycker är viktigast i livet. Manus bygger på intervjuer med barn mellan 6-9 år och målgruppen är alltså just den åldersgruppen. Såväl föreställningen som det efterföljande samtalet mellan barnen och skådespelarna väcker stor uppskattning på de skolor som får besök.

Teater Barda, Alla hästar hemma, foto Sandra Lee Pettersson

Teater Barda, Alla hästar hemma, foto Sandra Lee Pettersson

 

Under våren 2014 kommer sex skådespelare från Teater Barda att medverka i Norrlandsteatrarnas storsatsningen Norrländsk passion där de kommer att dansa valda delar ur Teater Bardas dansproduktion De sociala kongresserna. Föreställningen De sociala kongresserna kommer för övrigt att tas ut på en större turné i länet 2015.

Läs mer:

Teater Bardas hemsida
Estrad Norr
Om Norrländsk passion  


Lyssna på Teater Barda i Världshistorien

Åtta skådespelare från Teater Barda medverkade i ett avsnitt av Radioteaterns storsatsning ”Världshistorien”. Teater Barda medverkar i pjäsen ”Angela Autch” som sändes tisdag 26 mars 2013. Lyssna på avsnittet här 

 

Kontakt: Henrik Ögren, verksamhetsledare, henrik.ogren@estradnorr.se

 

Bilden överst: Teater Barda, foto Marie Birkl

Välkommen till Dialogmöte 27-28 augusti i Stockholm!

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet börjar den 27 augusti kl. 18.00 med en gemensam middag på Clarion Hotel Sign i Stockholm, Östra Järnvägsgatan 35.
Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris 3400kr.
Sista dag för avanmälan är den 12 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.

Kontakta oss gärna om du har frågor!

Michael Johansson, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige
michael.johansson@lansteatrarna.seJag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 12 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.