Teater Barda vid Estrad Norr är en modig ensemble vars specialitet har blivit att på ett ärligt och rakt sätt leverera scener ur verkligheten. Hur är det att vara en person med ett funktionshinder? Hur är det att bo på ett gruppboende? Hur är det att inte vara som alla andra? Skådespelarna i Teater Barda törs själva diskutera och vrida på begrepp som normalitet och utvecklingsstörning.

Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna består av personer som har en lätt utvecklingsstörning.

– Vi vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt utvecklar deltagarnas färdigheter som skådespelare och samtidigt utvecklar kunskapen om personer med funktionshinder för alla som kommer i kontakt med gruppen, skriver Teater Barda på sin hemsida.

Teater Barda är ett samarbete mellan Estrad Norr, Regionförbundet i Jämtland och MICA, Östersunds kommun och sedan sex år en fast del av den ordinarie verksamheten hos Estrad Norr. På Teater Barda är man övertygad om att integration med en befintlig kulturinstitution har bidragit till gruppens framgång. Tack vare ett professionellt stöd och hårt arbete har Teater Barda nu skapat sju stora produktioner med olika scenkonstinriktningar för olika målgrupper och totalt spelat 270 föreställningar på turné i framförallt Jämtlands län.

Just nu turnerar man med Alla hästar hemma, en föreställning om vad barn tycker är viktigast i livet. Manus bygger på intervjuer med barn mellan 6-9 år och målgruppen är alltså just den åldersgruppen. Såväl föreställningen som det efterföljande samtalet mellan barnen och skådespelarna väcker stor uppskattning på de skolor som får besök.

Teater Barda, Alla hästar hemma, foto Sandra Lee Pettersson

Teater Barda, Alla hästar hemma, foto Sandra Lee Pettersson

 

Under våren 2014 kommer sex skådespelare från Teater Barda att medverka i Norrlandsteatrarnas storsatsningen Norrländsk passion där de kommer att dansa valda delar ur Teater Bardas dansproduktion De sociala kongresserna. Föreställningen De sociala kongresserna kommer för övrigt att tas ut på en större turné i länet 2015.

Läs mer:

Teater Bardas hemsida
Estrad Norr
Om Norrländsk passion  


Lyssna på Teater Barda i Världshistorien

Åtta skådespelare från Teater Barda medverkade i ett avsnitt av Radioteaterns storsatsning ”Världshistorien”. Teater Barda medverkar i pjäsen ”Angela Autch” som sändes tisdag 26 mars 2013. Lyssna på avsnittet här 

 

Kontakt: Henrik Ögren, verksamhetsledare, henrik.ogren@estradnorr.se

 

Bilden överst: Teater Barda, foto Marie Birkl

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.