Dansföreställningen Vi kan göra va du vill är både en innovation och utforskning av hur nationell identitet kan uttryckas. Verket är skapat av Ludvig Daae och Tove Berglund, och har nypremiär den 20 maj i Ånge. 

Vi kan göra va du vill är ett försök till att återta makten över folkligt uttryck, de som idag ofta anammas av nationalismen och en extrem-höger. Verket vill förändra och uppdatera, sammansmälta och blanda, skapa med respekt och nyfikenhet. Målet är en ny slags folkdans med så bred representation som möjligt, som visar att folkkultur är en mix av flera kulturer och därför inte kan göras anspråk på av nationalister. 

– Jag vill göra något förslag på hur vi på ett respektfullt sätt kan uppdatera folkkulturen lite och stoppa in några fler av alla kulturerna som finns i Sverige idag, säger koreografen Ludvig Daae.

Scenografi och kostym är skapat av nya material med traditionella metoder i ett nära samarbete mellan kostymdesigner och interaktionskonstnär Tove Berglund och både Länsmuseet Västernorrland och vävstugor i Västernorrland och Jämtland. 

Med inspiration från den internationella dansensemblens egna nationaliteter presenterar Vi kan göra vad du vill en slående ny, men välbekant, folkupplevelse.

Martin Forsberg. Foto privat.

– Det känns otroligt kul att det äntligen blir av eftersom den har behövts flyttas två gånger på grund av pandemin, säger Martin Forsberg.

Här kan du läsa en intervju med Ludvig Daae som vi gjorde innan pandemin 2020: Nytt grepp på folkdans på Norrdans.

Läs mer om föreställningen här.  

Se en video där Ludvig Daae berättar om verket här.

Mer info om Ludvig Daae här.  

Mer info om Tove Berglund här

Bilden överst:  Vi kan göra vad du vill, foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.