Dansföreställningen Vi kan göra va du vill är både en innovation och utforskning av hur nationell identitet kan uttryckas. Verket är skapat av Ludvig Daae och Tove Berglund, och har nypremiär den 20 maj i Ånge. 

Vi kan göra va du vill är ett försök till att återta makten över folkligt uttryck, de som idag ofta anammas av nationalismen och en extrem-höger. Verket vill förändra och uppdatera, sammansmälta och blanda, skapa med respekt och nyfikenhet. Målet är en ny slags folkdans med så bred representation som möjligt, som visar att folkkultur är en mix av flera kulturer och därför inte kan göras anspråk på av nationalister. 

– Jag vill göra något förslag på hur vi på ett respektfullt sätt kan uppdatera folkkulturen lite och stoppa in några fler av alla kulturerna som finns i Sverige idag, säger koreografen Ludvig Daae.

Scenografi och kostym är skapat av nya material med traditionella metoder i ett nära samarbete mellan kostymdesigner och interaktionskonstnär Tove Berglund och både Länsmuseet Västernorrland och vävstugor i Västernorrland och Jämtland. 

Med inspiration från den internationella dansensemblens egna nationaliteter presenterar Vi kan göra vad du vill en slående ny, men välbekant, folkupplevelse.

Martin Forsberg. Foto privat.

– Det känns otroligt kul att det äntligen blir av eftersom den har behövts flyttas två gånger på grund av pandemin, säger Martin Forsberg.

Här kan du läsa en intervju med Ludvig Daae som vi gjorde innan pandemin 2020: Nytt grepp på folkdans på Norrdans.

Läs mer om föreställningen här.  

Se en video där Ludvig Daae berättar om verket här.

Mer info om Ludvig Daae här.  

Mer info om Tove Berglund här

Bilden överst:  Vi kan göra vad du vill, foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.