Giron Sámi Teáhter arrangerar ett samiskt kulturpolitiskt toppmöte på Folk och Kultur den 5 februari. På mötet lanseras Viermie – K, ett nytt nätverk för kulturell infrastruktur. Mötet föregås av ett girbmidit/mingel där det bland annat bjuds på specialiteter från Sápmi.
Giron Sámi Teáhter arrangerar ett samiskt kulturpolitiskt toppmöte på Folk och Kultur onsdag den 5 februari kl 15:30 i B-hallen Stiga Sports Arena. Region Norrbotten offentliggör här sitt kulturpolitiska positionspapper, framtaget i samverkan med regionerna Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Härjedalen, där den första prioriteringen är att verka för, stärka och samverka med den samiska kulturen. Samerna är sedan 2011 erkända som ett urfolk i den svenska grundlagen och med det följer bland annat kulturella rättigheter. På Folk och Kultur ställs frågorna om hur den samiska rösten ska göra sig gällande och betraktas som en nödvändig resurs i utformandet av en ny samisk kulturpolitik.
Ett nytt kulturnätverk, Viermie – K, lanseras på mötet. På plats för att prata om det nya nätverket är Åsa Simma, teaterchef Giron Sámi Teáhter och Oskar Östergren Njaita, Aejlies. Målet med Viermie – K är att skapa en gemensam och kraftfull aktör som kan verka nationellt, regionalt och lokalt för det samiska kulturlivet.
Grundarna är Giron Sámi Teáhter, Aejlies, Stiftelsen Gaaltije, Sameföreningen i Stockholm, Såhkie – Umeå sameförening och Tjállegoathe. Hur ser vi till att den samiska rösten gör sig gällande och betraktas som en nödvändig resurs i utformandet av en ny samisk kulturpolitik? Hur går vi från ord till handling?
Förutom Åsa Simma och Oskar Östergren Njaita medverkar Robert Uitto, regionråd Jämtland Härjedalen och ordförande i Länsteatrarna i Sverige och Kristina B Nilsson, kulturchef i Region Norrbotten. Inleder gör Marie Blomquist Hagsgård, vice president i Europarådets rådgivande kommitté för Ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter, domarutbildad jurist och konsult i minoritets- och urfolksfrågor.
Missa inte heller girbmidit (minglet) innan toppmötet! Det bjuds på specialiteter från Sápmi direkt från Porjus till Eskilstuna. Samma plats, kl 15:10. Väl mött!
Bilden ovan: Pressbild för Folk och Kultur 2020/Giron Sámi Teáhter
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!