”Scenkonsten vågar säga saker som behöver bli sagda och ger mod och stolthet för att nå en bättre framtid. Med scenkonstens språk skapar vi förändring.” Teaterunionen och Smålands Musik & Teater/Spira hälsar dig välkommen till den första Scenkonstbiennalen, Sveriges största festival för teater, dans och musikteater!

Tre länsteaterföreställningar är uttagna till Biennalen: Den kaukasiska kritcirkeln, Folkteater Gävleborg, Doppelgänger, Regionteater Väst Dans och Natten är dagens mor, Norrbottensteatern.
Dessutom bjuder värdteatern Smålands Musik & Teater på föreställningen Maria Stuart.

Doppelgänger från Regionteater Väst Dans visas torsdag 23 maj kl 13 och kl 16.

Ett tomt scenrum. En grupp människor, dansare och besökare ur publiken, intar rummet.
Scenens befolkning har ett gemensamt uppdrag – att åstadkomma ett projekt. Relationer och förtroenden skall byggas, en grupp ska konstrueras och finna sin struktur. Besökarna utrustas med hörlurar och får genom dem instruktioner för att skapa och delta i de gemensamma aktiviteterna på scenen. Dansarna utgår från en koreografi som ska omge och interagera med besökarna. Både de medverkande och vi betraktare får uppleva en spegling av verket då situationerna demonteras och återskapas. Doppelgänger är ett verk som försöker synliggöra idéer om demokrati och interaktion och placerar sig i mellanrummet mellan det iscensatta och verkligheten.

Koreografi: Martin Forsberg
Scenografi & kostym: Jenny Nordberg
Ljusdesign: Fredrik Zetterberg
Dansare: Michael Tang Pedersen, Helena Lundqvist, Jessica Andrenacci, Maria Ulriksson, Rasmus Skaremark-Solberg, Jonathan Sikell
Ca 45 min. Från 13 år.

Den kaukasiska kritcirkeln från Folkteatern Gävleborg visas tisdag 21 maj kl 18, torsdag 23 maj kl. 18 och fredag 24 maj kl 13.

Den kaukasiska kritcirkeln Folkteatern Gävleborg Foto Martin Skog

Den kaukasiska kritcirkeln Folkteatern Gävleborg Foto Martin Skog

En klassiker med nio skådespelare, fyra musiker och ett fantastiskt tält. Bertolt Brechts Den kaukasiska kritcirkeln blir den första föreställningen att inviga ett nyskapat och unikt scenrum UTO – Unidentified Tent Object, ett 280 m² stort, 13 meter högt, fristående, hydrauliskt uppfällbart teatertält tillhörande Varietéverket. Här tar skådespelare och musiker emot till en föreställning, fylld av sång och musik. I Pontus Stenshälls regi lyfter föreställningen det burleska, folkliga och farliga i denna teaterskröna.
Berättelsen om Kritcirkeln utspelar sig i ett krigets Georgien. Vi får följa tjänsteflickan som med mod, slughet och fara för sitt liv, flyr genom bergen med ett bortglömt barn – ett barn som är arvtagare till den nyss störtade makthavaren. Tjänsteflickan uppfostrar pojken som sin egen, men snart kräver barnets riktiga mor att få honom tillbaka. För att lösa konflikten om barnet utses en inte helt given domare…
Föreställningen undersöker den grundläggande frågan om hur ett samhälle, ett land, en värld ska organiseras för att förnuftet ska råda, och kanske visar den att i ett samhälle som hamnat upp och ner, så är det den som står på huvudet som står rätt.

Av: Bertolt Brecht
Regissör & scenograf: Pontus Stenshäll
Kostymör: Katrin Brännström
Maskör: Janina Rolfart
Musik: Simon Steensland
Ljusdesign: SUTODA
Ljuddesign: Mikael Andersson (Centerstage AB)
Dramaturgi: Per Holm
Tältägare & Tältmästare: Krister Lindgren (Varieteverket AB)
Ensemble: Anna Andersson, Björn Johansson, Mats Jäderlund, Krister Lindgren, Arabella Lyons, Peter Mörlin, Martin Pareto, Aja Rodas, Alexandra Zetterberg Ehn
Musiker: Görgen Antonsson, Bertil Fält, Arvid Pettersson, Simon Steensland
Ca 3 tim, inkl. paus. Från 11 år.

Natten är dagens mor från Norrbottensteatern visas fredag 24 maj kl. 18 och lördag 25 maj kl. 13.

Natten är dagens mor Norrbottensteatern Foto Anders Alm

Natten är dagens mor Norrbottensteatern Foto Anders Alm

Natten är dagens mor blev Lars Noréns stora pjäsgenombrott. Ett tätt familjedrama med starka känslor och svart humor.
Pjäsen utspelas på ett familjedrivet landsortshotell i mitten av 50-talet. Hotellets beläggning är på nedgång och de ekonomiska problemen hopar sig. Mamman, Kerstin flyr till alkoholens mildrande rus och gör allt för att dölja ett tilltagande missbruk, samtidigt som hon försöker hålla en hotande konkurs på avstånd. Fadern, Erik och de bägge döttrarna Görel och Sara, hamnar i ett medberoende med ständig oro och misstänksamhet. Alla motgångar till trots fortsätter familjen att försöka älska varandra.
Regissören, Rasmus Lindberg har bearbetat pjäsen, så att pappans roll blivit mammans och sönernas roller döttrarnas.

Av: Lars Norén
Regi: Rasmus Lindberg
Scenografi: Mona Knutsdotter
Kostym: Ina Andersson
Mask: Mila L Roberts
Ljusdesign: Maria Ros Palmklint
Ljud: Åke Karlsson
Musikarrangemang: Martin Sundbom
Medverkande: Margareta Gudmundson, Therése Lindberg, Mats Pontén, Maja Runeberg
Ca 3 tim och 15 min, inkl. paus.

Smålands Musik & Teater/Spira är värd för Scenkonstbiennalen och visar föreställningen Maria Stuart tisdag 21 maj kl. 18.

Maria Stuart SMOT Foto Lars Kroon

Maria Stuart SMOT Foto Lars Kroon

Den skotska drottningen Maria Stuart är i landsflykt. Nu sitter hon fängslad av sin släkting drottning Elisabeth och väntar på sin dom. Hon har ställts inför en domstol vars lagar hon inte erkänner. Hon riskerar att förlora allt, till och med sitt eget liv.
Den engelska drottningen, Elisabeth, måste fatta ett beslut. Hon måste göra sig av med Maria Stuart, som hotar hennes tron genom falska spel, utan att förlora folkets kärlek. Om hon håller henne i fångenskap, finns det möjligheter att hon fortsätter hota rikets säkerhet. Många av hennes anhängare är fanatiska. Alternativet är att låta avrätta henne. Men att avrätta en annan drottning, som dessutom är en släkting skulle kunna få förödande konsekvenser för Elisabeths rykte.
Schillers klassiska pjäs Maria Stuart är ständigt aktuell. Den handlar om människans vilja till makt. Den visar hur realpolitiska manövrar kan styras lika mycket av förnuft som av prestige, stolthet och svartsjuka. Den handlar om maktens alla ansikten, om krig mellan religioner och moraliska uppfattningar, om lag och ordning, om svårigheten i att fatta blodiga beslut utan att framstå som ond, om svetten, om tårarna som fuktar drottningarnas kinder, om blodet som rinner när bilan har fallit.

Av: Friedrich Schiller
Nyöversättning: Magnus Lindman
Regi & visuellt koncept: Frida Röhl
Ljus & visuellt koncept: Carina Persson
Kostym: Magdalena Stenbeck
Mask: Nina W Larsson, Maud Löfberg
Video: Clive Leaver
Medverkande: Petter Andersson, Åsa Arhammar, Sanna Ingermaa Nilsson, Mathias Lithner, Kalle Malmberg, Hanna Schön, Rolf Uno, Vera Veljovic, Patrik Franke
Ca 2 tim och 30 min.

Seminarier, workshop och livesändning för radion
Teaterunionens kulturpolitiska kommitté, där Länsteatrarna ingår arrangerar två seminarier: Vad är kvalitet? och Utmaning; En gränslös kulturpolitik.

Tisdag 21 maj kl. 16:00-17:30: Vad är kvalitet?
En framåtblickande diskussion om digitaliserad scenkonst.
Seminariet utgår från Kulturrådets pågående kartläggning av på vilket sätt scenkonsten idag når ut på nätet. Vad säger teaterchefen, artisten och dramatikern? Vad tycker branschens organisationer? Tror vi att digitalisering kan öka allmänhetens tillgång till och intresse för scenkonst? Kom och delta i ett framtidsseminarium där också publiken får möjlighet till kommentarer!
Med: Kerstin Brunnberg, Kulturrådet, Erik Norberg, dramatiker, Karin Enberg, teaterchef Norrbottensteater, Monica Fredriksson, uppdragsledare Cullbergbaletten, Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet, Ulrika Holmgaard, VD Svensk Scenkonst. Moderator: Susin Lindblom, Förbundsdirektör Sveriges Dramatikerförbund

Fredag 24 maj kl. 10:00-11:30: Utmaning: En gränslös kulturpolitik
Om behov, möjligheter och hinder i det internationella kulturutbytet.
Ett av Sveriges kulturpolitiska mål är att ”främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan”. Vi vill diskutera hur detta mål ska kunna uppfyllas. Samtidigt som resurserna för internationellt utbyte krymper både i Sverige och runtom i Europa, pågår en rad spännande samarbetsprojekt. Teaterunionen har tillsammans med hela scenkonstbranschen formulerat ett antal krav för att öka det internationella utbytet och samarbetet som vi vill fortsätta att diskutera med ansvariga. Moderator är Karin Enberg, ordförande i Teaterunionen.
Seminariet har tre akter:
1. Luca Bergamo, generalsekreterare för Culture Action Europe ger en överblick över kulturutbytet i dagens Europa i samtal med Chris Torch
2. Kortpresentationer av ett par aktuella internationella samarbetsprojekt; Locoworld, Black/North SEAS m.fl.
3. Utfrågning av några kulturpolitiskt ansvariga på området: Gunilla C Carlsson (s) ordförande i Riksdagens kulturutskottet, Marcus Hartmann, stabschef Kulturdepartementet, Mika Romanus, Kulturrådet

Workshop med Scen utan gränser
Interaktivitet, dramatik och ny teknik – skendeltagande eller medskapande?
Inom ramen för Länsteatrarnas samarbete i Scen utan gränser arrangeras en workshop för teaterchefer, tekniker, regissörer, dramatiker från Sverige och Finland i samarbete med Riksteatern fredag 24 maj kl. 13-16. Workshopen leds av regissören Maja Salomonsson och dramatikern Anders Duus.
Vinner scenkonsten på att göra publiken till deltagare? Vad händer om vi osäkrar dramaturgin? Vilka möjligheter och begränsningar finns i ny teknik och sociala medier? Under en lekfull workshop diskuterar vi utifrån ett praktikerperspektiv nya impulser och farhågor, och experimenterar med utgångspunkt i soundwalk och visuella element kring vad interaktivitet skulle kunna vara.
Workshop för teaterchefer, tekniker, regissörer, dramatiker från Sverige och Finland som leds av regissören Maja Salomonsson och dramatikern Anders Duus. Workshopen hålls på svenska, men översätts till finska och engelska.

Världshistorien sänder live på Biennalen
Radioteatern Världshistorien sänder live direkt ut i SR P1 från Jönköping med skådespelare från Smålands Musik & Teater 21-24 maj kl. 13:30. Arrangör är Radioteatern och Länsteatrarna.
Radioteatern skriver en ny Världshistoria. Förra året var det hundra år sedan Raoul Wallenberg föddes. För att högtidlighålla detta har Forum för Levande historia och Svenska PEN-klubben satt ihop en lista med 365 namn som verkat i samma anda som Raoul Wallenberg. 365 personer, en för varje dag 2013, som satt sin tillvaro på spel för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Varje dag under 2013 presenterar Radioteatern en kort pjäs, inspirerad av de här människorna och vad de gjorde.
Pjäserna spelas in över hela Sverige, i ett samarbete med alla länsteatrarna. Istället för att spela in pjäserna i studio har Radioteatern valt att hitta miljöer som i största möjliga mån liknar berättelsens.

Länsteatrarna och Radioteatern bjuder in till ett möte om projektet Världshistorien torsdag 23 maj kl.14 – 15 i Bernts Loge. Radioteaterns chef Stina Oscarsson och Augustin Erba, projektledare, pjäsförfattare och regissör för Världshistorien, kommer att finnas på plats. Hur har det gått, vad har hänt, hur har responsen varit och hur blir fortsättningen på Världshistorien? Mötet är öppet för alla som har deltagit eller ska delta i projektet Världshistorien: skådespelare, producenter, marknadsförare och chefer från Länsteatrarna i Sverige.

 

Bilden överst. Doppelgänger, Regionteater Väst Dans Foto Håkan Larsson

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.