Vid den här tiden på året brukar höstmörkret sänka sig över Västerbotten, men nu lyser och skiner det snarare om höstsäsongen 2021. Äntligen får teatrarna öppna upp salongerna och välkomna en kulturtörstande publik efter en lång period av restriktioner. För Västerbottensteatern innebär hösten bland annat en världspremiär på Musikanternas uttåg och inflyttning i en av världens högsta träbyggnader – nyöppnade Sara kulturhus i Skellefteå.

Att flytta är ett projekt i sig, att flytta en teater är ett STORT projekt. Västerbottensteaterns flytt utgör inget undantag, den innebär en omställning med många utmaningar att hantera. Men nu är Sara kulturhus öppnat för publik, och Västerbottensteatern på väg att etablera sig i huset. Teatersäsongen inleddes öppningsveckan med något så passande som Lifsens rot, en musik- och berättarföreställning baserad på Sara Lidmans roman. Mer om Lifsens rot här.

Västerbottensteatern, Lifsens rot, foto teatern

Musikanternas uttåg gör sitt intåg i Sara kulturhus
Höstens stora produktion är Musikanternas uttåg som får göra sitt efterlängtade och efterfrågade intåg på teaterscenen. Västerbottensteaterns dramaturg Tora von Platen har skrivit manus baserat på PO Enquists mästerliga roman, ”ett epos för Skelleftebygden” som den kallats. Teaterns konstnärliga ledare Bobo Lundén regisserar det som blir en storslagen musikteaterfest med 13 personer på scenen. I ensemblen ingår sex barnskådespelare som alternerar i rollerna som de unga versionerna av Nikanor och Eva-Liisa, två av föreställningen förgrundsgestalter. Läs mer om föreställningen här.

Sara kultuhus. Bild från Sara kulturhus hemsida.

Teatersverige träffas på premiären
Premiären 17 november på Scen 2 i Sara kulturhus är fullbokad och blir en mötesplats för branschen med inbjudna gäster från hela kultur- och teatersverige.

– Vi är så stolta och glada över att ha fått möjligheten att sätta upp Musikanternas uttåg. Det känns fantastiskt att få träffa vänner och kollegor för att dela premiärupplevelsen med, säger Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey.

Bobo Lundén har berättat om det mödosamma arbetet med att övertyga PO Enquist om att ge sitt godkännande att iscensätta Musikanternas uttåg.

– Jag vill gärna tro att det spelade viss roll för honom att det var just i Västerbotten och av länsteatern som den skulle bli iscensatt, säger Bobo.

Rekordintresse vid biljettsläpp
Teaterhösten i övrigt är milt uttryckt intensiv för Västerbottensteatern. Under öppningsveckan på Sara kulturhus klarades tre premiärer (!) av och sedan erbjuds publiken en lång rad av egna produktioner och gästspel. Intresset var stort med ett rekordartat biljettsläpp till höstrepertoaren. Ett av de stora evenemangen blir Berättarfestivalen 18-24 oktober som erbjuder kring 150 tillfällen till berättarupplevelser.

Text: Jonas Lundqvist/Västerbottensteatern

 

Bilden överst: Västerbottensteatern, Musikanternas uttåg, foto teatern

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.