För femte året arrangerar Folk och Kultur ett kulturpolitiskt konvent från Munktellstaden i Eskilstuna. Ett digitalt, kurerat, interaktiv och deltagarstyrt konvent med mer än 100 programpunkter, som äger rum den 9-11 februari 2022.

De partiledare som medverkar (via länk) under Folk och Kultur är Magdalena Andersson, statsminister, Annie Lööf, partiledare Centerpartiet, Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna, Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna och Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet. Medverkar gör också Jeanette Gustafsdotter, kulturminister.

Länsteatrarna i Sverige arrangerar programpunkten TEATER I HÄNDERNA PÅ POLITIKEN? onsdagen den 9 februari kl 13:15-14. Ett samtal om länsteatrarnas frihet och självständighet i förhållande till den lokala politikens önskemål om kontroll.

Deltar i panelsamtalet gör David Karlsson, senior rådgivare/utredare på Nätverkstan, Maria Weisby, konstnärlig chef Scenkonst Sörmland, Robert Uitto, ordförande för Länsteatrarna i Sverige och Kulturlyftet, Magdalena Malm, medverkande i utredningen Återstart för kulturen.

För dig som är särskilt intresserad av länsteatrarnas roll i regional kultur finns också panelsamtalet I VARJE HÖRN AV SVERIGE – TEATRARNA, MUSIKEN OCH MUSEERNA onsdagen den 9 februari kl. 15.45. Det är ett samtal om de stora länskulturinstitutionernas verksamhet, mellan ordförandena i samarbetsråden för de svenska länsmuseerna, länsmusiken och länsteatrarna. Ett samtal om de viktiga och stimulerande, men också svåra uppdragen att verka med breda verksamheter, många målgrupper och överallt i respektive region, runt om i landet. Om möjligheterna, utmaningarna och guldkornen.

I panelen finns Nina Björby, ordförande Länsmusiken, Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna samt Jonas Hellberg, ordförande Länsmuseernas samarbetsråd.

Scenkonst Sörmland är värd för konventet och bidrar med flera programpunkter och seminarier, bland annat tillsammans med Giron Sámi Teáhter. Läs gärna om Giron Sámi Teáhters chef Åsa Simma samtal med koreografen Virpi Pahkinen om att skapa ett verk utifrån en samisk kontext här. Regionteater Väst arrangerar ett brinnande samtal om barn och ungas rätt till kultur – läs mer om det här.

Hjärtligt välkommen!

Se hela programmet för Folk och Kultur här.

Foto: Regionteater Västs föreställning Fejkflickan. Foto Lina Ikse.

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.