För femte året arrangerar Folk och Kultur ett kulturpolitiskt konvent från Munktellstaden i Eskilstuna. Ett digitalt, kurerat, interaktiv och deltagarstyrt konvent med mer än 100 programpunkter, som äger rum den 9-11 februari 2022.

De partiledare som medverkar (via länk) under Folk och Kultur är Magdalena Andersson, statsminister, Annie Lööf, partiledare Centerpartiet, Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna, Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna och Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet. Medverkar gör också Jeanette Gustafsdotter, kulturminister.

Länsteatrarna i Sverige arrangerar programpunkten TEATER I HÄNDERNA PÅ POLITIKEN? onsdagen den 9 februari kl 13:15-14. Ett samtal om länsteatrarnas frihet och självständighet i förhållande till den lokala politikens önskemål om kontroll.

Deltar i panelsamtalet gör David Karlsson, senior rådgivare/utredare på Nätverkstan, Maria Weisby, konstnärlig chef Scenkonst Sörmland, Robert Uitto, ordförande för Länsteatrarna i Sverige och Kulturlyftet, Magdalena Malm, medverkande i utredningen Återstart för kulturen.

För dig som är särskilt intresserad av länsteatrarnas roll i regional kultur finns också panelsamtalet I VARJE HÖRN AV SVERIGE – TEATRARNA, MUSIKEN OCH MUSEERNA onsdagen den 9 februari kl. 15.45. Det är ett samtal om de stora länskulturinstitutionernas verksamhet, mellan ordförandena i samarbetsråden för de svenska länsmuseerna, länsmusiken och länsteatrarna. Ett samtal om de viktiga och stimulerande, men också svåra uppdragen att verka med breda verksamheter, många målgrupper och överallt i respektive region, runt om i landet. Om möjligheterna, utmaningarna och guldkornen.

I panelen finns Nina Björby, ordförande Länsmusiken, Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna samt Jonas Hellberg, ordförande Länsmuseernas samarbetsråd.

Scenkonst Sörmland är värd för konventet och bidrar med flera programpunkter och seminarier, bland annat tillsammans med Giron Sámi Teáhter. Läs gärna om Giron Sámi Teáhters chef Åsa Simma samtal med koreografen Virpi Pahkinen om att skapa ett verk utifrån en samisk kontext här. Regionteater Väst arrangerar ett brinnande samtal om barn och ungas rätt till kultur – läs mer om det här.

Hjärtligt välkommen!

Se hela programmet för Folk och Kultur här.

Foto: Regionteater Västs föreställning Fejkflickan. Foto Lina Ikse.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.