Oktoberteatern fortsätter att gräva djupare i den grekiska mytologins rika mylla. Efter Antigone och Odysseus är det nu dags för tvillingarna Kastor och Polydeukes att tjäna som inspiration till en föreställning, nämligen till Kastor, min bror av Simon Mezher och Jonas Holmberg. Vi ställde några frågor till regissören Jonas Holmberg!

Oktoberteatern gör en djupdykning i grekisk mytologi under 2023-2024. Hösten 2023 spelades en omarbetad version av Sofokles drama Antigone på Oktoberteaterns scen för åk 6 och uppåt. I Mia Ringblom Hjertner regi blev det en berättelse om en ung persons kamp för att hitta sin röst och följa sin övertygelse, trots att vägen är mycket svår.  När Ode ska hem är inspirerad av myten om Odysseus och hans resa från kriget i Troja. Föreställningen hade premiär i februari 2024 spelas för de minsta barnen, 1-4 år.

Nu skapar Simon Mezher och Jonas Holmberg Kastor, min bror med utgångspunkt i dramat om tvillingarna Kastor och Polydeukes. Pjäsen handlar om handlar om broderskärlek, frånvarande pappor, blodshämnd och de gängkriminellas inflytande över barnens liv. Kastor, min bror har premiär den 13 april. 

Oktoberteatern. Kastor, min bror. Foto Jonas Holmberg.

Hej Jonas! Kastor, min bror handlar om Oskar och hans bror Pilo. Oskar är på väg in i ett gäng. Pilo oroar sig. På vilket sätt hänger berättelsen samman med den antika grekiska sagan om tvillingarna Kastor och Polydeukes?
– I den grekiska myten är Polydeukes son till Zeus och odödlig. Kastor är son till en människa och därmed, dödlig.  Vår historias Pilo har en högt uppsatt pappa, och Oskars pappa är en före detta gangster. 

– De två brödernas historia löper parallellt med det gamla grekiska tvillingdramat. Oskar och Pilo lever sig in såpass mycket att de plötsligt börjar ana att deras eget öde är förutbestämt, att det inte går att styra. Måste de gå samma öde till mötes som de grekiska tvillingarna?

Oktoberteatern. Kastor, min bror. Foto Jonas Holmberg.

Oskar och Pilo har olika fäder och har inte träffats så ofta, men så börjar Oskar nian i Pilos skola. Vad leder det till? 
– När Oskar börjar i Pilos skola vänds Pilos tillrättalagda (och ganska ensamma) värld uppochner. Oskar hjälper Pilo med hans mobbare, Pilo ser i sin tur otippade talanger hos sin nyfunne bror. Ett läshuvud! Kanske kan de lära sig något av varann?

Det är premiär den 13 april. Hur kommer ni att spela denna föreställning – är det främst på teatern eller på turné?
– Vi kommer att spela för mellanstadiet, avgiftsfritt för alla Södertäljes skolor.

Kommer ni att ha någon form av kringverksamhet?
– Vi kommer att göra uppföljande klassrumsbesök efter föreställningarna.

Läs mer på Oktoberteaterns hemsida.

Bilden överst: Oktoberteatern. Kastor, min bror. Foto Jonas Holmberg.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.