Giron sámi teáhter får bidrag från Nordisk Kulturfond för att turnera i tre länder och spanar nu mot vår granne i öst för att hitta en scen att samarbeta med.

Giron sámi teáhter har flera stora samarbetsprojekt på gång
Under kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå är teatern inblandad i flera större samarbetsprojekt. Produktionen Jag är tusen år, är ett nyskrivet manus av Erik Norberg där den norska samiska teatern, Beaivvas sámi nasunálateáhter, Dramaten, Norrbottensmusikens NEO samt Norrlandsoperan ingår som samarbetspartners. Föreställningen är en del av projektet Rock-Art in Sápmi som drivs av Västerbottens museum . I det projektet har Giron sámi teáhter haft seminarier och kunskapsutbyte under flera år med arkeologer o pedagoger från museet, Umeå universitet, Västerbottensteatern och ett flertal fria konstnärer. Jag är tusen år börjar när inlandsisen drar sig tillbaka från nordkalotten och slutar med kampen mot exploateringen av de samiska markerna och de kortsiktiga ekonomiska intressena inom gruvnäringen.

Giron sámi teáhter samarbetar också med de fyra teatrarna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland i projektet ” Norrländsk passion”. Det blir en hejdundrande teaterfest med skådespel, musik o dans, jojk och poesi om vad som berör människor i detta stora geografiska område som av väderleksrapportörerna lite slarvigt kallas ”Norrland”.

För dessa två stora projekt har teatern fått 1.8 miljoner av Postkodlotteriet samt ca 2 miljoner från Eu:s regionala fond till Jag är tusen år. Pengar som inte skulle kommit verksamheten till del utan samarbeten inom och utom landet.

Många samarbeten – nu söker vi partners i Finland!
-Eftersom våra bidrag från Nordisk kulturfond förutsätter turné i tre länder så vill vi gärna ha fler partners i Finland. Genom vårt samarbete med bland annat Beaivvas sámi násunala teahter i Kautokeino får vi möjlighet att spela i Norge. Tidigare har vi spelat på Grönland och nu vänder vi oss österut. Hallå där borta! skriver Giron sámi teáhter.

Giron Sámi Teáhters turnéområde, förutom Sverige

Giron Sámi Teáhters turnéområde, förutom Sverige

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.



  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.