Freja Musikteater har fyllt 15 år! Under Scenkonstbiennalen visas utställningen Freja – det omöjliga som blev möjligt i foajén på Västerås konserthus. Och om du vill lära dig mer om Freja-metoden kan du delta i ett seminarium och en workshop på fredag 10 juni.

Sanna Holmgren Jonsson och Emy Stahl, konstnärliga ledare Freja Musikteater, berättar lite mer om verksamheten för oss här!

Hej Sanna och Emy! Kan ni berätta vad vi får se i utställningen Freja – det omöjliga som blev möjligt?
– Freja Musikteater är en scenkonstensemble bestående av amatörskådespelare med diagnoser inom autismspektrat. 2020 firade gruppen 15 år, och för att uppmärksamma jubileet skapades utställningen Det omöjliga som blev möjligt – en retrospektiv utställning om Frejas tillblivelse och verksamhet genom åren. Med olika uttryckssätt och tekniker, där alla sinnen används, berättas historien från 2005 då resan började.

Freja Musikteater, Bortbytingen (2022). Foto Lars Kroon.

Freja musikteater har funnits i 15 år. Varför startades Freja?
– Allt började med egna livsberättelser och att hitta ett lämpligt arbetssätt för att möta ungdomarna där de befann sig i livet. Initiativet togs av Ingrid Sindahl Norelius, producent på dåvarande Länsteatern i Jönköping och mamma till en son med Aspergers syndrom. Han gick med i teatergruppen Småstickorna, och när hon såg hur han utvecklades, fick en självsäkerhet och kunde känna tillhörighet med andra, bestämde hon sig för att ”detta ska andra med liknande diagnoser också få uppleva!”

– I början hade vi träffar där kravlösheten, att få vara den man är och att bara komma dit, var det viktigaste. Barn och ungdomar med diagnoser inom autismspektrat mötte konstnärer inom teater, musik, dans och rörelse. Dramaleken ”Jag nej Du” lockade fram en nyfikenhet hos deltagarna, som gav mersmak och glädje. Tops blev ett verktyg för beröring och fysisk kontakt som mynnade ut i att våga kramas… Med övningar som dessa byggdes den grund på vilken nuvarande verksamhet fortfarande vilar. Sedan 2009 är Freja Musikteater en av de fasta ensemblerna på Smålands Musik och teater, Kulturhuset Spira och har levererat scenkonstproduktioner i över 15 år.

Freja Musikteater, Jul hos Simon (2021). Foto Lars Kroon.

Vilka är era viktigaste lärdomar?
– Att vara i nuet och låta delaktighet vara ledande är arbetssätt som format verksamheten till vad den är idag. Ta tillvara människors egna förmågor, som enligt vår erfarenhet vida överträffar det förväntade. Lita på dem, ge dem förtroende och låt dem skapa fritt, med egna referenser som utgångspunkt. Då blir det både vacker och framförallt innerlig, ärlig scenkonst, vilket är magiskt att få uppleva.

– Vi skapar våra produktioner tillsammans med ensemblemedlemmarna. Det blir originella föreställningar – ofta baserade på ensemblens egna liv och erfarenheter. Vi arbetar med olika uttrycksmedel i gestaltningen, där både röst och kropp får komma till tals. 

Det kommer också att arrangeras en workshop under biennalen som handlar om Freja-metoden. Vad är det?
– Arbetet med gruppen har genom åren stått på två ben, det konstnärliga och det psykosociala. Tillsammans har dessa skapat Freja-metoden. Ett arbetssätt som är tillåtande och med delaktighet som ett av ledorden. Resultatet är förhöjd livskvalitet och massor av talang som blommar ut i en tillåtande atmosfär. Detta sätt att arbeta vill vi dela med andra i workshopen som heter Frejas arbete: Seminarie och workshop i Freja-metoden, som äger rum den 10 juni kl. 10.

”Att vi med konsten som uttrycksmedel och arbetsredskap ger människor förhöjd livskvalitet och ett socialt liv är något vi är stolta över.” Sanna Holmgren Jonsson och Emy Stahl, konstnärliga ledare Freja Musikteater

Utställningen Det omöjliga som blev möjligt visas i foajén på Västerås konserthus.
Frejas arbete: Seminarie och workshop i Frejametoden, fredag 10 juni kl. 10.

Freja Musikteater i utställningen Freja – det omöjliga som blev möjligt. Foto Freja.

Läs mer om Freja här.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.