Regionteater Blekinge Kronoberg uppmärksammar att hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten närmar sig. I Föregångerskan porträtteras en av pionjärerna inom kampen för kvinnlig rösträtt. Vi blev nyfikna, både på pjäsen och på huvudpersonen och kontaktade regissören Karin Enberg.
– Hon hette Gulli Petrini och var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt, berättar Karin. – Hon ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets. 

Karin Enberg, regissör, foto Tobias Åkerblom

Föregångerskan är en monolog skriven av Lisa Lindén, framförd av Catherine Westling, i regi av Karin Enberg och med musik av Laleh, Annika Norlin/Säkert, Anna Järvinen, Salt n Pepa m. fl. Det är premiär den 20 oktober på Regionteatern i Växjö, följt av en lång turné under hela hösten, bl a till Stockholm och Unga Klara den 22-23 november. Föregångerskan berättar historien om kampen för en rättighet som vi ofta tar för given och vars förkämpar idag är näst intill bortglömda. Vi bad Karin Enberg att berätta lite mer om pjäsen!

Vem var Föregångerskan?
-Hon hette Gulli Petrini och var en av många kvinnor som vid förra sekelskiftet engagerade sig i ”Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt – LKPR”, vilken bildades 1902. Hon var en av de första kvinnliga studenterna på Uppsala universitet och blev där doktor i fysik. Efter forskningsresa till Berlin fick både hon och maken Henrik  tjänst som lärare i Växjö, där hon också blev ordförande i lokalavdelningen av LKPR. Båda makarna var radikala fritänkare och Gulli blev avskedad då hon undervisade om evolutionsläran, vilket i det konservativa och religiöst präglade Växjö inte sågs med blida ögon. Hon blev kvar i Växjö i drygt 10 år. Hon arbetade fram till 1921, då svenska kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet, för LKPR på heltid som resande talare o agitator. Gulli ansågs vara en lysande talare med stor kunskap, känsla, humor och spets.

Gulli Petrini, foto Wikimedia

Varför har ni velat göra den här föreställningen?
-För att nästa år är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt äntligen röstades igenom i riksdagen, efter ett långt och hårt motstånd från framför allt högern i 1:a kammaren.
Och för att Gulli Petrini med flera rösträttskvinnors arbete är i stort sett bortglömt. I Växjö finns en buss som har hennes namn, men ingen har en aning vem hon är och de insatser hon gjorde.

Hur har pjäsen arbetats fram?
-Idén kommer från skådespelerskan Catherine Westling som spelar rollen som Gulli och som tillsammans med dramaturg Emma Broström gjorde research. Dramatikern och genusvetaren Lisa Lindén anlitades för att skriva pjäsen och sedan har den bearbetats ytterligare ett antal gånger.

Kommer ni även att spela i skolor för ungdomar?
-Ja. Uppsättningen går på turné i Blekinge och Kronoberg men också söderut, västerut och österut.

Ni besöker även Stockholm och Unga Klara, varför just där?
-Unga Klara har ju en lång tradition av bl a kvinnohistoriska uppsättningar, som t ex Jösses flickor.  Men framför allt beror det på att Unga Klara, Farnaz Arbabi och Regionteatern Blekinge Kronoberg har samarbetat tidigare, nu senast i Forever Alone, i vilken Catherine Westling medverkade som skådespelerska.

 

Se en trailer här

Läs mer om Föregångerskan

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.