– Vi är teater i Valsjöbyn eller Överhogdal, vi är konserter i Bräcke eller Oviken, vi är musikdramatik i Östersund, Vilhelmina och Kiruna, vi är dans i Hammarstrand eller Funäsdalen. Vi är gästspel. Vi är en plats för kreativa residens. Vi är samverkanspartner i stort och smått!
Malin Hülphers, scenkonstchef

FAKTA OM ESTRAD NORR

Estrad Norr är Region Jämtland Härjedalens professionella scenkonstverksamhet.
Estrad Norr har 19 anställda.
Estrad Norr finansieras av Statens Kulturråd och Region Jämtland Härjedalen.

Estrad Norr ska uppnå följande:
– Professionell scenkonst där minst 50% av utbudet ska riktas till barn & unga.
Resultat 2018: 589 föreställningar. 70% barn & unga.

– Minst 50% av föreställningarna ska framföras utanför Östersunds kommun.
Resultat 2018: 589 föreställningar. 62 % utanför Östersunds kommun. 

Region Jämtland Härjedalen motsvarar 12% av Sveriges yta.
Estrad Norr är en del av Norrlands nätverk för musikteater & dans – NMD och med vissa av de gemensamma produktioner turnerar man de tre nordligaste norrlandslänen. Det vill säga halva Sverige.

____

MALIN HÜLPHERS, SCENKONSTCHEF

Malin Hülphers, Scenkonstchef Estrad Norr, foto Sandra Lee Pettersson

”- Om du kommer som besökare till Östersund och frågar vem som helst på stan ”Ursäkta, var ligger Estrad Norr?” så kommer inte många kunna visa dig.

För oss som jobbar med en publik verksamhet så är det ju förstås inte idealiskt. Men ska man få en bild av vilka vi är måste det ändå nämnas eftersom bristen på egen plats så tydligt har format oss och vår verksamhet. Vi är teater i Valsjöbyn eller Överhogdal, vi är konserter i Bräcke eller Oviken, vi är musikdramatik i Östersund, Vilhelmina och Kiruna, vi är dans i Hammarstrand eller Funäsdalen. Vi är gästspel. Vi är en plats för kreativa residens. Vi är samverkanspartner i stort och smått. Avsaknaden av ett eget teater- eller konserthus har skapat en extremt flexibel verksamhet. Vi finns ingenstans men ändå överallt.

Och om du undrar vilka scenkonstensembler som är fast verksamma här får du heller inget svar. Ingen stråkkvartett, jazzensemble, skådespelar- eller dansensemble som skulle ge Estrad Norr ett ansikte. Vår styrka blir istället ett bra värdskap för gästande frilansare som kommer till oss på kortare eller längre kontrakt. Vi ska vara en plats för scenkonstnärer att arbeta kreativt i, en plats för skapande i trygg arbetsmiljö, en partner man vill återvända till.

Det går inte att presentera Estrad Norr utan att lyfta fram scenkonstens grundmaskineri, turnéteknik och personliga bemötande som avgjort bärande i vår verksamhet. Allt det där som inte syns i främsta ledet men som bakom kulisserna gör konstnärskap möjligt. Allt det där som gör att det blir verkligt, att det når fram till publiken i ett väldigt stort län.

Så även om ni inte hittar oss direkt när ni kommer till Östersund. Ge inte upp! Vi sitter här i två korridorer och repsalar på Krondikesvägen 93 C och brinner för scenkonsten. Något rum kan vi alltid hitta för spännande samtal. Och någonstans i Jämtland finns alltid vår scenkonst.
Välkomna! ”

Malin Hülphers, Scenkonstchef Estrad Norr

____

RÖSTER FRÅN ESTRAD NORR

Hur är det att jobba på Estrad Norr, vad är våra styrkor, vilka utmaningar finns och hur kan vi få bättre förutsättningar? 

Sally Langford, Erik Magnusson, Jens Gustavson, Anders Rudolfsson Pelle Persson. Foto Sandra Lee Pettersson.

Jens Gustavson, Scenograf

Jens Gustavson, foto Anna Willhelmsson

– De största utmaningarna i min roll som scenograf är att jag måste turnéanpassa scenografierna. Det måste vara hållbart men samtidigt lätthanterligt och inte väga för mycket. Smarta lösningar för att få ner storleken på delarna för att sedan kunna sätta ihop alltsammans på ett enkelt och snabbt sätt är alltid önskvärt.

– Förutsättningarna på de olika platser vi besöker med våra produktioner kan se väldigt olika ut. Bygdegårdar, Folkets hus-scener, gymnastiksalar med varierande storlek och olika möjligheter till in- och utlast, mörkläggning, placering av ”scen” och publik. Allt det måste finnas med i planering och produktion. Jag har ett tätt samarbete med teknikerna som ska hantera scenografin under spelperioden. Därför består mitt arbete hela tiden av en balans mellan den konstnärliga visionen och verkligheten på turné. Vi är en sammansvetsad arbetsgrupp med stor respekt och förståelse för varandras roller och uppgifter. Vi är alltid inställda på att hitta kreativa lösningar på utmaningar som dyker upp.

– Det största hindret för att kunna utföra uppdraget på bästa sätt sett ur mitt perspektiv är bristen på lämpliga lokaler. Behovet av främst förråd och verkstad som motsvarar verksamhetens storlek och produktionstempo är gravt eftersatt. Det gör att vi ofta arbetar ”i knäet” på varandra när olika produktioner byggs upp samtidigt. Risk för farliga situationer främst i verkstaden uppstår när tempot blir högt i ett alltför trångt utrymme.

Camilla Edfalk, Verksamhetsledare, Teater Barda

Camilla Edfalk, foto Anna Willhelmsson

– Jag arbetar som verksamhetsledare för en scenkonstgrupp som heter Teater Barda på Estrad Norr. Det är tio scenkonstnärer med olika funktionsnedsättningar. Största utmaningen i min yrkesroll är att skapa plats och vidga allmänhetens uppfattningar om vilka som har rätt till det offentliga scenrummet. Det är viktigt för mig att stå upp för gruppen och göra det möjligt för dom att göra sin röst hörd. Genom att Östersunds kommun och Estrad Norr har ett samarbete så kan vi på ett professionellt sätt ta plats och synas på scenen. Jag är stolt över att Teater Barda kan påverka utvecklingen, allas rätt till att finnas och bli tagna på allvar inom scenkonsten.

– En utmaning för oss är att det krävs att vi hittar olika vägar och möjligheter till att nå ut med våra produktioner. Jämtlands län är ett stort län, vi motsvarar 12% av Sveriges yta. Vi måste göra oss tillgängliga för alla i länet och det kan vara svårt många gånger, det kräver ett stort nätverk och att våra produktioner är lätt turnerade. Det blir svårt för oss att göra stora produktioner eftersom det många gånger är små scener eller rum som vi måste förhålla oss till när vi är ute och spelar. Vi har små lokaler och är trångbodda och det kan vissa gånger begränsa oss.

 Christina Seldahl Lindgren, producent

Christina Seldahl Lindgren, foto Anna Willhemsson

– Jag brinner för att underlätta för arrangörerna som kämpar på ute i regionen, alla eldsjälar som vill ge scenkonst till alla i sin bygd. Vad jag kan göra för att underlätta arbetet för dem är ett ständigt ett pågående arbete. Samtidigt är det en balansgång, att räcka till utan att det blir ohållbart. Det finns alltid mer att göra.

– Vi är proffs på turnéverksamhet, att sy ihop allt funktionellt. Tillgängligheten står alltid i fokus och där har vi numera ett mobilt scenskåp som vi kan koppla på lastbilen och ställa upp var som helst bara det finns el. Den delen försöker vi utveckla hela tiden, vad vi kan förfina för att det ska bli ett ännu bättre scenrum. Fördelarna med att jobba i en liten verksamhet för mig som producent är många. Det är korta beslutsvägar, jag har total överblick i varje produktion eftersom jag är med i alla led i processen från produktionsbeslut till premiär.

– Jag har aldrig jobbat i större verksamhet så jag har lite att jämföra med, men visst drömmer jag ibland om ett myllrande kulturhus att arrangera i. Vi behöver bättre och mer ändamålsenliga lokaler för vår egen verksamhet gällande rep/verkstäder/ateljéer. Vi är trångbodda då fler verksamheter tillkommit som också produceras på Estrad Norr.

Bilden överst: Estrad Norrs personal, foto Sandra Lee Pettersson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.