I Fyra spänn City samlas alla som inte har råd att bo i den vanliga staden. Varje invånare får fyra kronor per dag att leva på. Problemet är bara att alla varor i den enda butiken kostar just fyra spänn styck. Föreställningen som riktar sig till alla över 9 år har premiär den 26 mars på Teater Västernorrland. Fyra spänn City har tagits fram tillsammans med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall som ett led i Teater Västernorrlands nya arbetssätt Kreativa Klasser. Vi passade på att ställa några frågor till regissören Kristoffer Berglund!

Kristoffer Berglund, skådespelare och projektledare barn och unga, foto teatern

Hur skulle du beskriva Fyra spänn City?
Fyra spänn City är en framtidskomedi som utspelar sig i en kåkstad byggd på en av de enorma sopöarna mitt ute i havet. Till Fyra spänn City kommer man om man inte har råd och bo i den vanliga staden, och här samlas därför människor från väldigt skilda bakgrunder. Pjäsen kretsar kring syskonen Dino och Jelena som får vardagen att gå runt i Fyra spänn City, tills plötsligt en dag då Jelenas viktiga platåskor blir stulna vilket tar dem ut på ett riskfyllt äventyr. Alma Lindés otroliga text är skruvad, rapp och helt jäkla galen, med fantastiska karaktärer.

Föreställningen heter Fyra spänn City för att varje invånare får fyra kronor per dag att leva på. Det låter ju ändå som ganska jämlika förutsättningar, eller?
– Jo, just i Fyra spänn City får alla fyra kronor per dag om de trampar sopor. Men eftersom alla varor i butiken kostar fyra kronor så är det svårt att leva ett vettigt liv. Samtidigt som man i samhället på fastlandet fortfarande lever i överflöd. För att skapa sig bättre förutsättningar dealar vissa i Fyra spänn City därför på den svarta marknaden där saker kan kosta en eller två spänn.

Fyra spänn City, Teater Västernorrland, foto Lia Jacobi

Vi har skrivit tidigare om Teater Västernorrlands arbetssätt Kreativa Klasser (läs mer här) – men kan du berätta lite om hur ni gått tillväga just med den här föreställningen?
– Jag och dramatikern Alma Lindé visste att vi ville jobba med humor och träffade därför en årskurs fem vid flera tillfällen. Vi hade en youtube-humorfestival där barnen fick visa sina roligaste klipp, vi gjorde övningar och lekar och samtalade om humor. Och sedan har barnen vid tre tillfällen mött texten via egna läsningar på teatern och läsningar av skådespelarna. Det är så underbart att se deras stolthet över att ha varit med från början.

 Vad önskar du att er publik skall ta med sig efter att ha sett Fyra spänn City?
– Jag önskar att publiken går därifrån och hungrar efter ännu mer scenkonst. Sen hoppas jag också att de blir peppade på att samarbeta med varandra, att hålla ihop och möta världen tillsammans. För ensam är inte stark. Det är tydligt i Fyra spänn City.

Fyra spänn City, Teater Västernorrland, foto Lia Jacobi

Läs mer

Bilder: Fyra spänn City, Teater Västernorrland, foto Lia Jacobi

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.