I Fyra spänn City samlas alla som inte har råd att bo i den vanliga staden. Varje invånare får fyra kronor per dag att leva på. Problemet är bara att alla varor i den enda butiken kostar just fyra spänn styck. Föreställningen som riktar sig till alla över 9 år har premiär den 26 mars på Teater Västernorrland. Fyra spänn City har tagits fram tillsammans med klass 5 på Hellbergsskolan i Sundsvall som ett led i Teater Västernorrlands nya arbetssätt Kreativa Klasser. Vi passade på att ställa några frågor till regissören Kristoffer Berglund!

Kristoffer Berglund, skådespelare och projektledare barn och unga, foto teatern

Hur skulle du beskriva Fyra spänn City?
Fyra spänn City är en framtidskomedi som utspelar sig i en kåkstad byggd på en av de enorma sopöarna mitt ute i havet. Till Fyra spänn City kommer man om man inte har råd och bo i den vanliga staden, och här samlas därför människor från väldigt skilda bakgrunder. Pjäsen kretsar kring syskonen Dino och Jelena som får vardagen att gå runt i Fyra spänn City, tills plötsligt en dag då Jelenas viktiga platåskor blir stulna vilket tar dem ut på ett riskfyllt äventyr. Alma Lindés otroliga text är skruvad, rapp och helt jäkla galen, med fantastiska karaktärer.

Föreställningen heter Fyra spänn City för att varje invånare får fyra kronor per dag att leva på. Det låter ju ändå som ganska jämlika förutsättningar, eller?
– Jo, just i Fyra spänn City får alla fyra kronor per dag om de trampar sopor. Men eftersom alla varor i butiken kostar fyra kronor så är det svårt att leva ett vettigt liv. Samtidigt som man i samhället på fastlandet fortfarande lever i överflöd. För att skapa sig bättre förutsättningar dealar vissa i Fyra spänn City därför på den svarta marknaden där saker kan kosta en eller två spänn.

Fyra spänn City, Teater Västernorrland, foto Lia Jacobi

Vi har skrivit tidigare om Teater Västernorrlands arbetssätt Kreativa Klasser (läs mer här) – men kan du berätta lite om hur ni gått tillväga just med den här föreställningen?
– Jag och dramatikern Alma Lindé visste att vi ville jobba med humor och träffade därför en årskurs fem vid flera tillfällen. Vi hade en youtube-humorfestival där barnen fick visa sina roligaste klipp, vi gjorde övningar och lekar och samtalade om humor. Och sedan har barnen vid tre tillfällen mött texten via egna läsningar på teatern och läsningar av skådespelarna. Det är så underbart att se deras stolthet över att ha varit med från början.

 Vad önskar du att er publik skall ta med sig efter att ha sett Fyra spänn City?
– Jag önskar att publiken går därifrån och hungrar efter ännu mer scenkonst. Sen hoppas jag också att de blir peppade på att samarbeta med varandra, att hålla ihop och möta världen tillsammans. För ensam är inte stark. Det är tydligt i Fyra spänn City.

Fyra spänn City, Teater Västernorrland, foto Lia Jacobi

Läs mer

Bilder: Fyra spänn City, Teater Västernorrland, foto Lia Jacobi

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.