Teater Västernorrland växlar nu upp verksamheten för barn och unga. Det kommer märkas genom mer uppsökande verksamhet och fokus på barn och ungas delaktighet i repertoarläggningen. Vi bad projektledare Kristofer Berglund berätta mer! 

– För oss är det inte svårare än att vi ska göra relevanta produktioner inifrån barns och ungas perspektiv. Därför kommer vi de kommande åren utgå från arbetssättet Kreativa Klasser där vi varje termin arbetar med nya skolklasser redan innan första repertoaridé, berättar Kristofer Berglund, skådespelare och projektledare barn och unga.

Kristofer Berglund, skådespelare och projektledare barn och unga, foto teatern

Kristofer, kan du berätta lite mer om arbetssättet Kreativa klasser?
– Teater Västernorrland ska de kommande åren arbeta utifrån arbetssättet Kreativa Klasser, som är en del av ett utvecklingsprojekt inom vår barn och unga-verksamhet. Målet är att pröva ett arbetssätt för att göra barn och unga delaktiga i vår repertoarläggning, som ett sätt att stödja skolans demokratiuppdrag.

Hur går det till rent praktiskt?
– Det går helt enkelt till så att varje termin träffar vi tre skolklasser, i den årskurs som vi ska spela för om ett och ett halvt år. Genom kreativa processer som skrivande, teaterövningar m.m. vaskar vi fram det stoff som vi sedan använder som underlag i vår repertoarläggning. Processen kan se lite olika ut beroende på målgrupp och typ av produktion. Efter det första tillfället gör vi ett val av riktning eller tema och engagerar därefter ett konstnärligt team som följer med till klasserna. Efter det tas ett produktionsbeslut. Sedan är tanken att dessa klasser ska följa produktionen fram till premiär, genom läsningar och repetitionsbesök, med en utvärdering efter det.

Hur många är ni  på teatern som arbetar med fokus på barn och unga?
– Vi kommer från årsskiftet att vara fem personer som arbetar med fokus på barn och unga.

Vad hoppas ni uppnå?
– Vi hoppas att arbetssättet ska leda till två saker; att vi på teatern alltid gör relevanta produktioner inifrån barns och ungas perspektiv, samt att barn och unga i hela länet upplever att teaterinstitutionen är deras egen.

Det låter väldigt spännande att ni låter 11-åringarna själva berätta vad som är roligt! Hur bar ni  er åt?
– Vi har precis genomfört Kreativa Klasser inför den produktion som vi ska producera våren 2019. Den fråga vi ville undersöka var: Vad får en 11-åring att garva av stolen? Därför genomförde vi en Youtube-humorfestival där elever i klass fem på Hellbergsskolan i Sundsvall valt ut filmer. Helt klart är att det de garvade högst åt inte riktigt var det vi hade förväntat oss.

 

Bilden överst: Barn och unga på  Teater Västernorrland, foto teatern

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.