Teater Västernorrland växlar nu upp verksamheten för barn och unga. Det kommer märkas genom mer uppsökande verksamhet och fokus på barn och ungas delaktighet i repertoarläggningen. Vi bad projektledare Kristofer Berglund berätta mer! 

– För oss är det inte svårare än att vi ska göra relevanta produktioner inifrån barns och ungas perspektiv. Därför kommer vi de kommande åren utgå från arbetssättet Kreativa Klasser där vi varje termin arbetar med nya skolklasser redan innan första repertoaridé, berättar Kristofer Berglund, skådespelare och projektledare barn och unga.

Kristofer Berglund, skådespelare och projektledare barn och unga, foto teatern

Kristofer, kan du berätta lite mer om arbetssättet Kreativa klasser?
– Teater Västernorrland ska de kommande åren arbeta utifrån arbetssättet Kreativa Klasser, som är en del av ett utvecklingsprojekt inom vår barn och unga-verksamhet. Målet är att pröva ett arbetssätt för att göra barn och unga delaktiga i vår repertoarläggning, som ett sätt att stödja skolans demokratiuppdrag.

Hur går det till rent praktiskt?
– Det går helt enkelt till så att varje termin träffar vi tre skolklasser, i den årskurs som vi ska spela för om ett och ett halvt år. Genom kreativa processer som skrivande, teaterövningar m.m. vaskar vi fram det stoff som vi sedan använder som underlag i vår repertoarläggning. Processen kan se lite olika ut beroende på målgrupp och typ av produktion. Efter det första tillfället gör vi ett val av riktning eller tema och engagerar därefter ett konstnärligt team som följer med till klasserna. Efter det tas ett produktionsbeslut. Sedan är tanken att dessa klasser ska följa produktionen fram till premiär, genom läsningar och repetitionsbesök, med en utvärdering efter det.

Hur många är ni  på teatern som arbetar med fokus på barn och unga?
– Vi kommer från årsskiftet att vara fem personer som arbetar med fokus på barn och unga.

Vad hoppas ni uppnå?
– Vi hoppas att arbetssättet ska leda till två saker; att vi på teatern alltid gör relevanta produktioner inifrån barns och ungas perspektiv, samt att barn och unga i hela länet upplever att teaterinstitutionen är deras egen.

Det låter väldigt spännande att ni låter 11-åringarna själva berätta vad som är roligt! Hur bar ni  er åt?
– Vi har precis genomfört Kreativa Klasser inför den produktion som vi ska producera våren 2019. Den fråga vi ville undersöka var: Vad får en 11-åring att garva av stolen? Därför genomförde vi en Youtube-humorfestival där elever i klass fem på Hellbergsskolan i Sundsvall valt ut filmer. Helt klart är att det de garvade högst åt inte riktigt var det vi hade förväntat oss.

 

Bilden överst: Barn och unga på  Teater Västernorrland, foto teatern

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.