Ung scen/öst bjuder på en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3 med föreställningen Kötta i höst. Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar denna föreställning, som är allt annat än lagom.
Efter förra höstens abrupta avbrott på grund av pandemin och en knappt påbörjad spelperiod, är det som att teaterhuset självt längtar efter att bjuda på not som ger spring i både benen och själen. Nu blir det allt annat än en mjukstart på ung scen/östs Stora scen när Kötta har premiär i oktober. Föreställningen, som från början skulle ha gått på turné växte, och blev en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3.
Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar. Lola beskriver en vanlig dag i repetition som ”sinnessjuk, tvärkonstig, bisarr och alldeles, alldeles underbar”. Tempot är högt precis som tillvaron i Köttkulla, där föreställningen utspelas.
Julia Herskovits scenografi och kostym bygger ett mikrouniversum av en värld i obalans, där det fulsnygga och oduktiga får publiken att acceptera att allt nog faktiskt kan hända. En vägledande princip har varit att färgen svart enbart får användas som konturfärg och raka linjer är strängt förbjudna. Vid varje vägskäl har teamet valt att jobba utifrån principen att vrida upp uttrycken i stället för att vrida ner dem, vilket inte minst är tydligt i Frida Ottossons mask- och perukdesign.
Samtidigt som historien studsar mellan den dysfunktionella familjen Bengtsson och den stormrike herr Nedréns stora ego, snurrar vridscenerna fram den ena hyperestetiska miljön efter den andra. Scentekniskt är det en av de mest komplexa föreställningarna som ung scen/öst gjort. Allt sker till catchy ledmotiv och hookiga ljudmattor skapade av ljuddesigner Anna Jondelius.
Det kommer att finnas mycket att säga om Kötta, men knappast att varken karaktären, som spelas av Hanna Dawit, eller föreställningen i sig, är lagom. Repetitionerna blandas med referensarbete fram till premiär. Det konstnärliga teamet får möjlighet att träffa skolklasser som kommer att se den färdiga föreställningen senare i höst, för att få en närmare kontakt med målgruppen och förbereda en liten del av Östergötland på vad som komma skall.
Text: Veronika Baumgardt/ung scen/öst
Läs mer på ung scen/östs hemsida här.
Bilderna: ung scen/öst, Kötta modell av Julia Herskovits, foto teatern
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!