Ung scen/öst bjuder på en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3 med föreställningen Kötta i höst. Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar denna föreställning, som är allt annat än lagom.  

Efter förra höstens abrupta avbrott på grund av pandemin och en knappt påbörjad spelperiod, är det som att teaterhuset självt längtar efter att bjuda på not som ger spring i både benen och själen. Nu blir det allt annat än en mjukstart på ung scen/östs Stora scen när Kötta har premiär i oktober. Föreställningen, som från början skulle ha gått på turné växte, och blev en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3.

Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar. Lola beskriver en vanlig dag i repetition som ”sinnessjuk, tvärkonstig, bisarr och alldeles, alldeles underbar”. Tempot är högt precis som tillvaron i Köttkulla, där föreställningen utspelas.

Julia Herskovits scenografi och kostym bygger ett mikrouniversum av en värld i obalans, där det fulsnygga och oduktiga får publiken att acceptera att allt nog faktiskt kan hända. En vägledande princip har varit att färgen svart enbart får användas som konturfärg och raka linjer är strängt förbjudna. Vid varje vägskäl har teamet valt att jobba utifrån principen att vrida upp uttrycken i stället för att vrida ner dem, vilket inte minst är tydligt i Frida Ottossons mask- och perukdesign.

Samtidigt som historien studsar mellan den dysfunktionella familjen Bengtsson och den stormrike herr Nedréns stora ego, snurrar vridscenerna fram den ena hyperestetiska miljön efter den andra. Scentekniskt är det en av de mest komplexa föreställningarna som ung scen/öst gjort. Allt sker till catchy ledmotiv och hookiga ljudmattor skapade av ljuddesigner Anna Jondelius.

Det kommer att finnas mycket att säga om Kötta, men knappast att varken karaktären, som spelas av Hanna Dawit, eller föreställningen i sig, är lagom. Repetitionerna blandas med referensarbete fram till premiär. Det konstnärliga teamet får möjlighet att träffa skolklasser som kommer att se den färdiga föreställningen senare i höst, för att få en närmare kontakt med målgruppen och förbereda en liten del av Östergötland på vad som komma skall.

Text: Veronika Baumgardt/ung scen/öst

Läs mer på ung scen/östs hemsida här.

 

Bilderna: ung scen/öst, Kötta modell av Julia Herskovits, foto teatern

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.