Ung scen/öst bjuder på en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3 med föreställningen Kötta i höst. Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar denna föreställning, som är allt annat än lagom.  

Efter förra höstens abrupta avbrott på grund av pandemin och en knappt påbörjad spelperiod, är det som att teaterhuset självt längtar efter att bjuda på not som ger spring i både benen och själen. Nu blir det allt annat än en mjukstart på ung scen/östs Stora scen när Kötta har premiär i oktober. Föreställningen, som från början skulle ha gått på turné växte, och blev en maxad teaterfest för årskurs 2 och 3.

Alma Lindé har skrivit manus och Lola Zackow regisserar. Lola beskriver en vanlig dag i repetition som ”sinnessjuk, tvärkonstig, bisarr och alldeles, alldeles underbar”. Tempot är högt precis som tillvaron i Köttkulla, där föreställningen utspelas.

Julia Herskovits scenografi och kostym bygger ett mikrouniversum av en värld i obalans, där det fulsnygga och oduktiga får publiken att acceptera att allt nog faktiskt kan hända. En vägledande princip har varit att färgen svart enbart får användas som konturfärg och raka linjer är strängt förbjudna. Vid varje vägskäl har teamet valt att jobba utifrån principen att vrida upp uttrycken i stället för att vrida ner dem, vilket inte minst är tydligt i Frida Ottossons mask- och perukdesign.

Samtidigt som historien studsar mellan den dysfunktionella familjen Bengtsson och den stormrike herr Nedréns stora ego, snurrar vridscenerna fram den ena hyperestetiska miljön efter den andra. Scentekniskt är det en av de mest komplexa föreställningarna som ung scen/öst gjort. Allt sker till catchy ledmotiv och hookiga ljudmattor skapade av ljuddesigner Anna Jondelius.

Det kommer att finnas mycket att säga om Kötta, men knappast att varken karaktären, som spelas av Hanna Dawit, eller föreställningen i sig, är lagom. Repetitionerna blandas med referensarbete fram till premiär. Det konstnärliga teamet får möjlighet att träffa skolklasser som kommer att se den färdiga föreställningen senare i höst, för att få en närmare kontakt med målgruppen och förbereda en liten del av Östergötland på vad som komma skall.

Text: Veronika Baumgardt/ung scen/öst

Läs mer på ung scen/östs hemsida här.

 

Bilderna: ung scen/öst, Kötta modell av Julia Herskovits, foto teatern

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.