Regionteatern Blekinge Kronoberg skall vara ett nav för scenkonst i regionen. Regionteatern skall producera, arrangera och stimulera scenkonst – dans och teater – för barn, unga och vuxna i Blekinge och Kronoberg samt sydöstra Sverige. Verksamheten bedrivs genom produktion, samproduktion, pedagogisk verksamhet, programverksamhet, residens och gästspelsverksamhet. Regionteatern är ett aktiebolag som ägs av Region Kronoberg, Landstinget Blekinge och Växjö kommun.

Therese Willstedt, foto Lina Alriksson

Therese Willstedt är scenkonstchef/vd för Regionteatern Blekinge Kronoberg sedan 2017. Läs en presentation av Therese här.

Höstens verksamhet och repertoar 2018
Temat för Regionteaterns höstsäsong är ”att känna igen sig i det okända”. Det är ett späckat program för att kickstarta nystarten för teatern. Många av programpunkterna har målet att utveckla relationen till publiken, såsom öppna publika samtal, föreläsningar, workshops och kurser.

Säsongens storsatsning är uppstarten av Medborgarscenen. Idén med Medborgarscenen är att söka, finna och porträttera nya narrativ och låta nya röster komma till tals på våra teaterscener. Vanliga människor, eller som vi väljer att kalla det, civila aktörer/vardagsexperter från verkliga livet bjuds in i processen eller upp på scenen för att berätta sin livshistoria. Det blir dokumentära, intervjubaserade eller erfarenhetsbaserade scenkonstverk. Allt för att medvetet fråga oss själva: Vems historia berättas? Vems perspektiv gestaltas? Vem tolkar perspektivet? Och vilka är mottagarna? Läs mer här.

Regionteatern Blekinge Kronoberg, Såsom i en spegel, foto Sara Galbiati

Regionteatern Blekinge och Kronoberg är också med och firar Bergmanåret bl.a. genom att presentera en Sverigepremiär av Bergmans kanske mest hyllade verk Såsom i en spegel. Läs mer här. Under samma fana ger teatern en rad readings av Bergmans verk, samt presenterar ett gästspel av kompaniet Memory Wax Andas, som är inspirerad av filmen Persona.

Regionteatern Blekinge Kronoberg, Typisk typisk, foto Sara Galbiati

För första gången producerar också Regionteatern en egen dansföreställning; Typisk Typisk i koreografi av Camilla Ekelöf, som kommer att gå på turné för mellanstadieelever. Föreställningen kastar oss in i 1920-talet när teorier om rasbiologi härjar i Europa och Sverige. Varje scen blir ett experiment. Typiskt Typisk belyser mätandet av människor och vår strävan efter tillhörighet. Vi utforskar begreppen innanförskap och utanförskap. Vi undersöker hur mod, hot, gränsöverskridanden och nyfikenhet tar oss till nya platser. En bänk kan bli en flotte, ett måttband en boja och en sång blir till ett rop på hjälp. Läs mer här.

-Genom att använda kroppen, musiken och humorn som verktyg når vi in till de här väldigt viktiga och allvarsamma ämnena. Typiskt typisk har era bottnar och blir så allvarlig och humoristisk som åskådaren gör den. Den är lika viktig för barn som för ungdomar som för vuxna. Det finns en otrolig kraft i det.
– Camilla Ekelöf, idé och koreografi

Läs mer om dansen på Regionteatern Blekinge Kronoberg här.

Regionteatern Blekinge-Kronoberg och Karlshamns kommun startar ny stor dansscen i Lokstallarna i Karlshamn! Läs mer här.

Regionteatern Blekinge Kronoberg, Hemma, foto teatern

Medborgarscenen har också premiär på sin första produktion Hemma i regi av Therese Willstedt. Det är en intervjubaserad föreställning som ställer frågor som ”Vad är ett hem egentligen? Vad krävs det för att du skall känna dig hemma?” I den allt mer globaliserade och flyktiga värld vi lever i är  hemmets betydelse kanske viktigare än någonsin. Vi pendlar, reser, flyttar, och flyr. Så hur definierar vi vårt hem? Är det ett land, ett hus, vår barndom, de människor vi omger oss av eller bor det rentav inom oss?  Läs mer om Hemma här.

-Vårt hem är kanske det starkaste uttrycket för hur vi identifierar oss själva. Samtidigt är det så många idag som säger att de inte känner sig hemma. Där de bor. Där de jobbar. I Sverige. I politiken. Det vi undersöker i den här föreställningen är varför det har blivit så här. Vad är ett hem egentligen och vad innebär det att känna sig hemma?
– Therese Willstedt, regissör

 

Regionteatern Blekinge Kronoberg

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.