2018 firar Oktoberteatern 40 år i Södertälje! Här berättar Ninne Olsson, konstnärlig ledare, om verksamheten:

”Oktoberteatern är en mindre institution med ekonomiskt stöd från Södertälje kommun, Stockholms läns landsting och Statens kulturråd. Teatern bildades som en fri grupp 1973 i Malmö. Vårt genombrott blev Sven Klangs Kvintett som filmatiserades och vann en Guldbagge 1977. Året därpå tecknade vi avtal med Södertälje kommun om att bli stadens teatergrupp.

Ninne Olsson, foto Olof Näslund

Samtidigt med oss kom den stora invandringen av assyrier/syrianer till kommunen och vi gjorde en rad pjäser tillsammans med finska och syrianska amatörskådespelare som på sina egna språk gestaltade det nya Södertälje. Detta har präglat vår konstnärliga väg.

Vi har gjort ett drygt 80-tal teaterproduktioner sen vi kom till Södertälje, varav hälften varit mångkulturella, dvs. spelats av en mångkulturell ensemble för en mångkulturell publik, med inriktning på barn och ungdom. Detta har gjort vår teater till en viktig mötesplats för invandrare och svenskar som uppmärksammats även nationellt.

Vi är två dramatiker som skriver- jag själv och Magnus Nilsson – och medan jag gjort merparten av  barnrepertoaren har Magnus Nilsson utvecklat en dramatik där pjäser som Gud Djärvaste Ängel, Min store tjocke farÄlska mej och skriv och Guds Vessla går på jakt fått svensk urpremiär.

Vid sidan av basverksamheten driver vi workshops – teaterlekstudios  för barn i 6-8 årsåldern och gör musikaliska salonger, sommar- , jul- och trettondagskonserter.


Pudlar och pommes, foto Jonas Holmberg

Vad gör vi just  nu?
Pudlar och Pommes – bygger på en bilderbok av Pija Lindenbaum. Den berättar om Ullis, Ludde och Katta – tre hundar av obestämd art som tvingas ge sig ut på ett öppet hav för att hitta ett nytt ställe när vattnet tar slut..

”Ett högaktuellt stycke barnlitteratur som Oktoberteatern gestaltar med bravur. En samtidspärla alla åldrar bör uppleva”, skrev Moa LIndstedt/LT.


Mammor på flykt, foto Oktoberteatern

Mödrar på flykt – är ett berättarprojekt med sex kvinnor som i olika tider och från olika kulturer tvingats fly från sina hemländer för att hitta en tillvaro här.
Inesa – kom hit en novembernatt 1941, åtta år gammal, i en roddbåt från Lettland, Iren – flydde hit från Ungern-krisen 1956, Yaldez –  lämnade Syrien via Turkiet 1980, Mirza –  och hennes barn flydde från Bosnien 1992 och Sandy och Maiada har nyligen flytt kriget i Aleppo, Syrien. Vi har träffats varje måndag i ett års tid och tagit fram berättelser – starka, smärtsamma, fantastiska. Projektet kommer att ha en första ”visuell redovisning” under våren med åtföljande seminarier.


Jag ringer mina bröder, foto Jonas Holmberg

Jag ringer mina bröder – av Jonas Hassen Khemiri spelas för vuxenpublik och högstadiet.
Den 7 april 2017 gjorde vi vårt livs märkligaste föreställning. Terrordådet på Drottninggatan gjorde att alla kommunikationer från Stockholm stängdes av. En av skådespelarna satt fast i innerstan. Han sms-ade: ”Jag ringer min bror!” , som lyckades köra honom till teatern i tid. Utanför patrullerade poliser på hästar. Inne på scen, dom två bombljuden och öppningsrepliken:

Jag ringer mina bröder och säjer:
det hände en sån sjuk sak nyss
En man. En bil. Två explosioner. Mitt i city.
Jag ringer mina bröder och säjer:
Nu börjar det.”

Många av våra pjäser har överförts till SVT Drama – t.ex Guds Djärvaste Ängel, Bouncers, Pepparrotslandet, Vi har suttit på Moliéres stol, En fika med Ibo och senaste – Fem Myror är fler än fyra elefanter.

West Side Story belönades 1993 med Prix d Ássitej, Regeringens pris för bästa barn- och ungdomspjäs. Olof Palmes pris och LO-s kulturpris. En Fika med Ibo fick Parkteaterns vänner pris för bästa sommarteater.”

Ninne Olsson, konstnärlig ledare Oktoberteatern

Läs mer om Oktoberteatern

Bilden övers: Pudlar och pommes, foto Jonas Holmberg

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.