2018 firar Oktoberteatern 40 år i Södertälje! Här berättar Ninne Olsson, konstnärlig ledare, om verksamheten:

”Oktoberteatern är en mindre institution med ekonomiskt stöd från Södertälje kommun, Stockholms läns landsting och Statens kulturråd. Teatern bildades som en fri grupp 1973 i Malmö. Vårt genombrott blev Sven Klangs Kvintett som filmatiserades och vann en Guldbagge 1977. Året därpå tecknade vi avtal med Södertälje kommun om att bli stadens teatergrupp.

Ninne Olsson, foto Olof Näslund

Samtidigt med oss kom den stora invandringen av assyrier/syrianer till kommunen och vi gjorde en rad pjäser tillsammans med finska och syrianska amatörskådespelare som på sina egna språk gestaltade det nya Södertälje. Detta har präglat vår konstnärliga väg.

Vi har gjort ett drygt 80-tal teaterproduktioner sen vi kom till Södertälje, varav hälften varit mångkulturella, dvs. spelats av en mångkulturell ensemble för en mångkulturell publik, med inriktning på barn och ungdom. Detta har gjort vår teater till en viktig mötesplats för invandrare och svenskar som uppmärksammats även nationellt.

Vi är två dramatiker som skriver- jag själv och Magnus Nilsson – och medan jag gjort merparten av  barnrepertoaren har Magnus Nilsson utvecklat en dramatik där pjäser som Gud Djärvaste Ängel, Min store tjocke farÄlska mej och skriv och Guds Vessla går på jakt fått svensk urpremiär.

Vid sidan av basverksamheten driver vi workshops – teaterlekstudios  för barn i 6-8 årsåldern och gör musikaliska salonger, sommar- , jul- och trettondagskonserter.


Pudlar och pommes, foto Jonas Holmberg

Vad gör vi just  nu?
Pudlar och Pommes – bygger på en bilderbok av Pija Lindenbaum. Den berättar om Ullis, Ludde och Katta – tre hundar av obestämd art som tvingas ge sig ut på ett öppet hav för att hitta ett nytt ställe när vattnet tar slut..

”Ett högaktuellt stycke barnlitteratur som Oktoberteatern gestaltar med bravur. En samtidspärla alla åldrar bör uppleva”, skrev Moa LIndstedt/LT.


Mammor på flykt, foto Oktoberteatern

Mödrar på flykt – är ett berättarprojekt med sex kvinnor som i olika tider och från olika kulturer tvingats fly från sina hemländer för att hitta en tillvaro här.
Inesa – kom hit en novembernatt 1941, åtta år gammal, i en roddbåt från Lettland, Iren – flydde hit från Ungern-krisen 1956, Yaldez –  lämnade Syrien via Turkiet 1980, Mirza –  och hennes barn flydde från Bosnien 1992 och Sandy och Maiada har nyligen flytt kriget i Aleppo, Syrien. Vi har träffats varje måndag i ett års tid och tagit fram berättelser – starka, smärtsamma, fantastiska. Projektet kommer att ha en första ”visuell redovisning” under våren med åtföljande seminarier.


Jag ringer mina bröder, foto Jonas Holmberg

Jag ringer mina bröder – av Jonas Hassen Khemiri spelas för vuxenpublik och högstadiet.
Den 7 april 2017 gjorde vi vårt livs märkligaste föreställning. Terrordådet på Drottninggatan gjorde att alla kommunikationer från Stockholm stängdes av. En av skådespelarna satt fast i innerstan. Han sms-ade: ”Jag ringer min bror!” , som lyckades köra honom till teatern i tid. Utanför patrullerade poliser på hästar. Inne på scen, dom två bombljuden och öppningsrepliken:

Jag ringer mina bröder och säjer:
det hände en sån sjuk sak nyss
En man. En bil. Två explosioner. Mitt i city.
Jag ringer mina bröder och säjer:
Nu börjar det.”

Många av våra pjäser har överförts till SVT Drama – t.ex Guds Djärvaste Ängel, Bouncers, Pepparrotslandet, Vi har suttit på Moliéres stol, En fika med Ibo och senaste – Fem Myror är fler än fyra elefanter.

West Side Story belönades 1993 med Prix d Ássitej, Regeringens pris för bästa barn- och ungdomspjäs. Olof Palmes pris och LO-s kulturpris. En Fika med Ibo fick Parkteaterns vänner pris för bästa sommarteater.”

Ninne Olsson, konstnärlig ledare Oktoberteatern

Läs mer om Oktoberteatern

Bilden övers: Pudlar och pommes, foto Jonas Holmberg

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.