Fokus på – Byteatern Kalmar Länsteater

Den 10-12 november 2021 står Byteatern Kalmar Länsteater som värd för Länsteatrarnas vårårsmöte, tillsammans med Länsteatrarna i Sverige. Vad passar väl bättre än att rikta strålkastaren mot Kalmar!

Byteatern Kalmar Länsteater är en teater för hela Kalmar län, som tar ett särskilt stort ansvar för barn och ungas tillgång till scenkonst. Byteatern Kalmar Länsteater producerar tre till fyra föreställningar varje år.

Knuten till teatern finns en dansutvecklare som har det regionala uppdraget att driva den strategiska dansfrämjande verksamheten i Region Kalmar län. Dansutvecklarens grunduppdrag är att stärka dansen som konstform med barn och unga som prioriterad målgrupp.

Byteatern Kalmar Länsteater är mottagande scen för dans inom nätverken Dansnät Sverige och Danssamverkan Sydsverige och är stolt över att även användas som scen för riksteaterns dansföreställningar genom Scenkonst Kalmar.

Monica Wilderoth, konstnärlig teaterchef och Linda Stenberg, verkställande teaterchef. Foto teatern.

Byteatern Kalmar Länsteater huserar i ett utbyggt och renoverat scenkonsthus i Kalmar hamn, granne med Linnéuniversitetet. Det invigdes hösten 2019. I huset finns bland annat två scener, replokal, pedagogiskt rum, verkstäder, ateljéer, Kalmars största hiss och en snudd på magisk utsikt över Kalmarsund. Scenkonsthuset var tidigare oljefabrik som hörde till margarinfabriken i hamnen. Det har huserat Byteatern sedan 1984. Då som frigrupp med fokus på dockteater för barn.

Byteatern Kalmar Länsteater, foto Jean-Pierre Valpiani

När huset byggdes om valdes soundscape som ljudsystem. Teatern var först i Skandinavien med den installationen. Soundscape kan till skillnad från stereo eller surround placera och förstärka ljudet exakt i rummet. Samma system används bland annat i Royal Albert Hall och Sydney Opera House.

Under hösten har Byteatern Kalmar Länsteater spelat den nyskrivna musikalen Danskjävlar och infotainmentsatiren Kalasa med Vasa samt haft ett dramatiserat diktprogram för äldreboenden, Ut.

Byteatern Kalmar länsteater, Danskjävlar, foto Mattias Johansson

I vår turnerar teatern för högstadiet med Biet i huvet i gympasal och blackbox samt i klassrum för lågstadiet med Drömström och Rundlund. På scen hemma spelas Fallfrukt. Därtill tillkommer flera gästspel.

Alla teaterns barnföreställningar har lärarmaterial och möjlighet till efterarbeten med en teaterpedagog som också driver fristående pedagogiska program i egen regi och i samarbete med övriga institutioner i residensstaden Kalmar.

Byteatern Kalmar Länsteater, Drömström och Rundlund, foto Hanna Engstrand

Läs mer om Byteatern Kalmar Länsteater på hemsidan här.

Monica Wilderoth, som är ny konstnärlig teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater sedan augusti i år, har skrivit en krönika om teatern, ordet, modet och demokratin. Läs Monicas krönika här.

 

 

Bilden överst: Byteatern Kalmar Länsteater, Kalasa med Vasa, foto Mattias Johansson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.