Den första januari 2013 var det premiär för Världshistorien på Radioteatern: 365 pjäser, en om dagen under hela 2013, om olika människor som har påverkat historien genom sitt liv och arbete. Alla nitton länsteatrar i hela landet samarbetade i detta stora projekt tillsammans med Radioteatern, Forum för Levande historia och Svenska PEN för att uppmärksamma handlingar för demokrati och människovärde.
Radioteatern sände en nyskriven femminuterspjäs om dagen om en modig person som har tagit stora risker för mänskliga rättigheter. Pjäserna spelades in i samarbete med länsteatrarna och skådespelare från samtliga länsteatrar medverkar. Inspelningarna pågick under hösten 2012 och under hela 2013 ”on location” i samarbete med skådespelare från länsteatrarna. Man har gjort inspelningar från simhallar, fängelser, museer, hissar, bussar, tågstationer, gallerior, celler, kyrkor, villor, sjukhus, skogen, trottoaren, flygplats, ölbryggeri, mentalsjukhus, kyrkogård, kontorsrum, rådhus, kommunhus, skolor, universitet, pubar, restauranger, fik, restaurangkök, skyddsrum, teatrar, parkeringsplatser, bilar, taxibilar, torg m.m. Röster från hela världen förmedlades av röster från hela Sverige!
Det går fortfarande att lyssna till alla 365 avsnitt av Världshistorien via länkarna nedan.
Lyssna på Dagens pjäs på Radioteatern
Läs mer om Världshistorien på Radioteaterns Facebooksida
Läs mer på Levande historias Facebooksida
Cicilia Sedvall och Sandra Medina, skådespelare från Västmanlands Teater i Världshistorien del 130113 om Emile Zola. Foto: Augustin Erba
Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.