Dalateatern avslutar det treåriga projektet ”Dalateatern goes Folk” med ett symposium den 20-21 april; ett kreativt möte där erfarenheter kring skapande, traditioner, konstnärliga discipliner, kultur och konst diskuteras och upplevs.
Under tre år har Dalateatern och Folkmusikens Hus drivit projektet ”Dalateatern goes Folk”. Med i projektet har även varit Dalarnas Hemslöjdsförbund. Syftet har varit att utveckla de konstnärliga uttrycken i folkdans, musik och teater, samt att ”krocka” folkkulturer med populär- och konstkulturella utryck. Ett exempel var sommarteatern Bergtagna i Falun 2017. Läs mer om Bergtagna här.
Dalateatern, Bergtagna, foto Per Eriksson
20-21 april 2018 avslutas ” Dalateatern goes Folk” med ett symposium, ett kreativt möte där erfarenheter kring skapande, traditioner, konstnärliga discipliner, kultur och konst diskuteras och upplevs. Fredag den 20 april är det ”branschdag” och lördag den 21 april är det öppet för alla att delta i samtal, föreläsningar samt musikaliska och sceniska gästspel och kreativa labb med basen i teatern, folkmusiken, folkdansen samt slöjden.
På programmet står föreläsningar med Mustafa Can och Alexandra Pascalidou, föreställningar som musikteaterstycket På andra sidan Swede Hollow med Malin Foxdal, Anders Nygårds och Magnus Zetterlund, dansföreställningarna Passing on och Rhythmania med Anna Öberg och 101 hattar att sparka ner innan jag dör med Silje Onstad Hålien samt folkmusikföreställningen Långt bort i skogen med Sofia Sandén och Maria Jonsson.
Det blir också utställningar och spännande samtal om teater, folkmusik, folkdans och slöjd utifrån Dalateaterns pjäser I skuggan av Falubränderna och Bergtagna.
På lördagen arrangeras ett samtal om ””Dalateatern goes folk” mellan kostymör, scenograf, slöjdare, museiarkivarie och hemslöjdskonsulent som tar upp mötet mellan teatern och slöjden. Vilka kombinationer uppstod i mötet mellan den folkliga slöjden och det sceniska uttrycket? Vad var det som hände när vi plockade fram en bit kulturhistoria ur arkiven och skapade för någonting okänt? Vad är egentligen folkligt och blev det något ballt av det hela?
Läs mer på www.dalateaterngoesfolk.se, www.dalateatern.se
Branschdag fredag 20 april
Allmänhetens dag lördag 21 april
Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.
Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)
Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr
Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.
Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.
Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.