Dalateatern avslutar det treåriga projektet ”Dalateatern goes Folk” med ett symposium den 20-21 april; ett kreativt möte där erfarenheter kring skapande, traditioner, konstnärliga discipliner, kultur och konst diskuteras och upplevs.

Under tre år har Dalateatern och Folkmusikens Hus drivit projektet ”Dalateatern goes Folk”. Med i projektet har även varit Dalarnas Hemslöjdsförbund. Syftet har varit att utveckla de konstnärliga uttrycken i folkdans, musik och teater, samt att ”krocka” folkkulturer med populär- och konstkulturella utryck. Ett exempel var sommarteatern Bergtagna i Falun 2017. Läs mer om Bergtagna här.

Dalateatern, Bergtagna, foto Per Eriksson

20-21 april 2018 avslutas ” Dalateatern goes Folk” med ett symposium, ett kreativt möte där erfarenheter kring skapande, traditioner, konstnärliga discipliner, kultur och konst diskuteras och upplevs. Fredag den 20 april är det ”branschdag” och lördag den 21 april är det öppet för alla att delta i samtal, föreläsningar samt musikaliska och sceniska gästspel och kreativa labb med basen i teatern, folkmusiken, folkdansen samt slöjden.

På programmet står föreläsningar med Mustafa Can och Alexandra Pascalidou, föreställningar som musikteaterstycket På andra sidan Swede Hollow med Malin Foxdal, Anders Nygårds och Magnus Zetterlund, dansföreställningarna Passing on och Rhythmania med Anna Öberg och 101 hattar att sparka ner innan jag dör med Silje Onstad Hålien samt  folkmusikföreställningen Långt bort i skogen med Sofia Sandén och Maria Jonsson.

Det blir också utställningar och spännande samtal om teater, folkmusik, folkdans och slöjd utifrån Dalateaterns pjäser I skuggan av Falubränderna och Bergtagna.

På lördagen arrangeras ett samtal om ””Dalateatern goes folk” mellan kostymör, scenograf, slöjdare, museiarkivarie och hemslöjdskonsulent som tar upp mötet mellan teatern och slöjden. Vilka kombinationer uppstod i mötet mellan den folkliga slöjden och det sceniska uttrycket? Vad var det som hände när vi plockade fram en bit kulturhistoria ur arkiven och skapade för någonting okänt? Vad är egentligen folkligt och blev det något ballt av det hela?

Läs mer på www.dalateaterngoesfolk.se, www.dalateatern.se

Branschdag fredag 20 april
Allmänhetens dag lördag 21 april

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.