Nu har Malin Hülphers varit scenkonstchef för Estrad Norr sedan den 1 mars 2017. Vi bad henne om en presentation och frågade hur arbetet fortskrider? 

”Jag är uppväxt i Härnösand, med föräldrar som jobbade på Kapellsbergs Musikskola och på Västernorrlands Regionteater. Miljöer som starkt präglat min barndom. Mitt yrkesverksamma liv har främst handlat om att komponera musik. Musikdramatik i olika former är det som legat närmast. I det fältet finns fortfarande mycket spännande uttrycksformer att utforska. Mitt intresse för dramatik har lett till att jag även skrivit libretto till mina barnoperor. Med stort nöje har jag också skrivit koreografiskt verk. Sammantaget har det lett till att jag känner mig hemma i alla fyra verksamheterna på Estrad Norr. Musik, Teater, Musikteater och Dans.

Det som däremot är helt nytt för mig är att ha en anställning. Tills nu har jag hela mitt liv varit frilans. Jag vill gärna tro att det är en fördel i mitt arbete här eftersom Estrad Norr inte har någon fast ensemble på teatern utan hela tiden jobbar med frilansare. En förståelse för deras verklighet kommer väl till pass.

Två grundläggande fakta om vår teater:

  1. Vi har valt att nästan uteslutande jobba med nyskrivet material.
  2. Vi har ingen egen scen utan jobbar helt och hållet i turnéformatet.

Vårt län är dessutom enormt stort – 60 mil från norr till söder. Att ha uppdraget att leverera professionell scenkonst i Jämtland/Härjedalen är inte alltid bekvämt. Det kräver innovativa medarbetare, och det har vi.

Ett roligt projekt som vi driver parallellt med våra vanliga turnéer är Skåpet – en mobil scen. En lastbil som rymmer både scen och publik (35 barn + några vuxna) Med den kan vi besöka vilken byskola som helst, även om de inte har en lokal att tillgå. Vilken innovativ scenkonst kan vi utveckla under de speciella begränsningar som råder i Skåpet? Det är en aktuell fråga hos oss just nu. I höst ska vi t.ex. prova att i Skåpet visa stumfilm (Buster Keaton) med livemusik.

Estrad Norr är som helhet en väldigt slimmad organisation och arbetsplats. Jag får möjlighet att arbeta väldigt nära mina medarbetare och det passar mig bra. Arbetsplatsutveckling har jag upptäckt är en spännande del av jobbet som Scenkonstchef. Från det perspektivet är jag tacksam över allt jag lärt mig under mitt första år. Och så att få lära känna vackra Jämtland/Härjedalen förstås.”

Malin Hülphers,
Scenkonstchef Estrad Norr

Läs mer om Malin här 

Läs om Estrad Norrs scenkonstutbud hösten 2018 och våren 2019 här.

Läs mer om Estrad Norr  

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.